mar 06

Bostadsdagen 2024

Grand Hôtel, Stockholm

Islossning?

Riksbanken och andra centralbanker har pausat räntehöjningarna samtidigt som inflationen fallit tillbaka. Det har varit bränsle för en ökad optimism om sjunkande kostnader för fastigheter – särskilt för bostadsfastigheter. Är en vändning nära efter två svåra år? Under dagen speglar vi på djupet marknadssituationen och vilka förändringar ekonomiskt och politiskt vi står inför. Vilka blir vinnare och förlorare när affärerna väl kommer igång?

Missa inte årets viktigaste seminarium om bostadsmarknaden!

Anmäl dig nu!

Program

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
• Ellinor Persson, journalist och dagens moderator

09.05 Räntan: Dags blåsa faran över?
Riksbanken har pausat räntehöjningarna och marknaden prisar nu in många och snabba räntesänkningar. Dollarn har fallit, riskaptiten växer och tron på en ”mjuklandning” ökar. Men vad är rimligt att tro om ränteutvecklingen? Vilket tempo kommer Riksbanken och centralbanker att hålla? Vad händer med långa? Är det dags att blåsa faran över?
• Amanda Sundström, räntestrateg SEB

09.30 Regeringens syn på fastighetsmarknaden
Hög inflation, vikande efterfrågan och lågkonjunktur pressar svensk ekonomi och har slagit hårt mot fastighetsmarknaden. Regeringen har satt in vissa stödåtgärder till en pressad bygg och fastighetsmarknad, men har även hänvisat till att inflationsbekämpningen varit prioriterad. Varför, och på vilket sätt är den låga produktiviteten i byggbranschen ett problem? Hur ser regeringen på riskerna för spridning till den övriga ekonomin?
• Finansminister Elisabeth Svantesson

10.00 Kaffe

10.30 Vart är vi på väg?
Ekonomin står och väger. Frågan är vad som väntar – en konjunkturvändning eller finns en risk för värre alternativ? Hör bedömningen från en av Sveriges absolut tyngsta nationalekonomer. Vad tror han om penning- och finanspolitiken och andra faktorer som påverkar ekonomin och bostadsmarknaden?
• Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, forskare vid IFN

10.55 Borätter och villor: Kartan över prisutvecklingen
Priserna på bostadsrätter och villor har fallit snabbare än på decennier samtidigt som omsättningen kollapsat. Hur ser utvecklingen ut idag? Var ligger prisnivåerna, vilka regioner och typer av bostäder har klarat sig bäst? Var har störst värden gått upp i rök? Följ med på en annorlunda fördjupning av den svenska privatbostadsmarknaden.
• Johan Hill, VD Värderingsdata
• Jesper Litén, Produktägare och VD Pro Värderingsdata

11.15 Investeringsmarknaden: Islossning på gång?
Fjolåret innebar en kraftig inbromsning av omsättningen på fastighetsmarknaden, investerarna tog transaktionspaus och marknadsvärdet för bostadsfastigheter är osäkert. Hur ser investeringsmarknaden för bostäder ut idag; hyror, priser, affärsvolym, och vad händer nu – ketchupeffekt?
• Svante Jonsson, VD Tango

11.40 Största trästaden i tvärniten
Trots en historisk tvärbromsning i bostadsbyggandet startas nya projekt även idag. Startskottet har gått för Stockholm Wood City i Sickla, världens största trästad om en kvarts miljon kvadratmeter bostäder, men även kontor, handel och service. Hör om det unika megaprojektet och hur man vågar starta i dagens konjunktur. Kommer det att bli en god affär?
• Linda Wiman, affärsutvecklingschef Bostad Atrium Ljungberg

12.00 Lunch

13.00 Heimstaden: Kris eller svartmålning?
Heimstaden Bostad hamnade i ett medialt drev och granskades minst sagt hårt. Konsekvenserna är redan stora. Men är granskningen för vinklad och är bolagets förutsättningar bättre än den allmänna meningen? Finns till och med förutsättningar för en god affär för ägarna?
• Christian Fladeland, vice koncernchef Heimstaden Bostad

13.20 Marknadspanelen: Vårkänslor för bostäder?
Tidningsrubriker, statistik och expertuttalanden är en sak men frågan är hur läget ser ut enligt de som verkligen är på marknaden. Hur har höstsäsongen avlöpt och vad kan man tro om 2024? Vilka typer av boenden har fungerat bästa i den tröga marknaden; de mest prisvärda alternativen – eller ”top of the market”?
• Lars Andersson, VD Skeppsholmen Sotheby’s International Realty
• Johan Engström, VD Fastighetsbyrån
• Lisa Nyberg, VD Svensk Fastighetsförmedling

13.45 Rating: Nyckeln till finansiering
Det mesta av dagens oro handlar om osäkerhet kring belåning och refinansiering. En positiv kreditrating är nyckeln och här ser det fortfarande besvärligt ut. Närmaste åren kommer de stora förfallen på obligations- och andra lån, vilket är bekymrande för lågavkastande fastigheter som bostäder. Hur ser ett av världens största kreditvärderingsinstitut, Moody’s, på den svenska marknaden och vad kan hända med refinansieringsknuten?
• Maria Gillholm, Senior Credit Officer Moody’s

14.05 Debatt: Krisen i bostadsbyggandet
De ökande kostnaderna har utlöst en historisk tvärnit i nyproduktionen av bostäder. Samtidigt är bostadsbristen lika svår, och kombinationen riskerar få svåra samhällsekonomiska konsekvenser. Hör analysen om den aktuella situationen från bostadsutvecklarna själva. Branschen ropar på åtgärder från politiskt håll men vad är svaret?
• Jenny Bergendorff, chef bostadsutveckling Stockholm, Skanska
• Michael Björklund, Sverigechef Bonava
• Mikael Eskilandersson, Bostadspolitisk talesperson (SD)
• Jennie Nilsson, Bostadspolitisk talesperson (S)

14.30 Kaffe

15.00 Hyresrätter och marknaden
Nyproduktionen av bostäder har tvärnitat då hyran för nyproducerat är högre än vad stora grupper kan bära. Behovet och efterfrågan på hyresrätter är dock stor, en tydlig trend är att många väljer att sälja borätt eller villa och flytta till hyreslägenhet. Men hur ser efterfrågan på hyresrätter egentligen ut? Vilken storlek är mest efterfrågad, hur stor roll spelar hyran, vilka grupper söker, vilka orter är heta respektive kalla?
• Hedi Kurda, VD HomeQ

15.20 Presumtionshyra: Mellan hopp och förtvivlan
Presumtionshyra är en nyckel för att kunna bygga nya lägenheter med lönsamhet. Men nu är läget oklart. Svea hovrätt minskade möjligheten att höja hyran i samma takt som i äldre lägenheter, men genomförandet av domen har stora brister. Varför? Presumtionshyran måste moderniseras omgående, men vilka nödvändiga lagändringar måste till? Den har ändå stigit på flera orter – hör vilka som är vinnare eller förlorare.
• Sefkan Halbori, VD Bergama

15.40 Heta stolen: Krisen, möjligheterna och framtiden
Affärscykeln på fastighetsmarknaden skapar liknande mönster som erfarenheten är det bästa verktyget att tolka. På kort tid har alla förutsättningar ändrats och affärsmodeller prövas. Inte minst gäller det bostadsutvecklarna. Hur summerar nestorn för en av Nordens största bostadsutvecklare riskerna, möjligheterna och framtiden?
• Johan Skoglund, VD JM

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

Visa faktaruta

Bland dagens talare:

Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, forskare vid IFN
Amanda Sundström, räntestrateg SEB
Johan Skoglund, VD JM
Liza Nyberg, VD Svensk Fastighetsförmedling
Jenny Bergendorff, chef bostadsutveckling Stockholm Skanska
Johan Engström, VD Fastighetsbyrån

Samarbetspartners:

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller tel 070-7537682.

Anmälan

Deltagande Prenumerant Ickeprenumerant
Fysiskt – På plats 5.450 SEK 6.450 SEK

Anmäler du fyra eller fler lämnar vi 20 procent rabatt på ordinarie pris.

Bostadsdagen 2024 Anmälan

Deltagare

Ev. allergier

Faktureringsuppgifter

För utländskt företag.
Bekräftelse på anmälan skickas till denna e-post.

Övrigt

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.