Detta seminarium har redan ägt rum.

mar 03

Stockholmsmarknaden 2020

7A Centralposthuset, Vasagatan 28, Stockholm

Vägen till en vassare huvudstad

Huvudstadens snabba tillväxt är hotad – allt fler tecken tyder på en avmattning i konjunkturen och stigande arbetslöshet. Risken är att detta får effekter på bl.a. kontorsmarknaden, samtidigt som butikshandeln redan är rejält pressad av en strukturomvandling.

Hör om risken för en nedgång i ekonomin och hur djup denna kan bli, sannolikheten för ”peak kontor” och hur de tomma butiksytorna ska fyllas framöver.

Vi får också den senaste statistiken och analyserna om hur bostadsmarknaden nu piggnar till, att nyproduktionen vaknat till liv och hur behoven hos morgondagens kontorshyresgäster ser ut. Dessutom talar några av marknadens främsta investerare om vad de vill satsa på de närmaste åren.

Bland talarna under dagen finns några av regionens tyngsta politiker: Aida Hadžialić, oppositionsregionråd (S) Region Stockholm, Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M) Stockholms stad och Johan Nilsson (M), ny ordförande för exploateringsnämnden, en nyckelroll i huvudstadens utveckling,

En av landets tyngsta ekonomer, Andreas Wallström, tf chefekonom Swedbank, ger oss sin bild av hur djup den ekonomiska nedgången kan bli och hur Stockholm kommer att drabbas. Landets främsta fastighetsrådgivare berättar vart hyror och transaktionsmarknad är på väg de närmaste åren.

På scen finns Vasakronans nya VD, Johanna Skogestig, som leder Stockholms största kommersiella fastighetsägare med många nya projekt på gång. 

Möt också många andra av de vassaste fastighetsaktörerna: Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner, Mats Hederos, VD AMF Fastigheter, Per Ekelund, VD Victoria Park och tf VD Hembla, Therese Rattik, VD Areim, Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam, Anette Frumerie, VD Besqab, Magnus Andersson, VD Aros Bostad, m.fl.

Välkommen till vårens stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Stockholmsregionen – möt politiker, ekonomer, byggare, investerare och arkitekter och ta del av analyser och insikter.

Under eftermiddagen väljer Du mellan två fördjupningsspår:
A: Bostäder
B: Kontor och handel

Först in i Centralposthuset! Stockholmsmarknaden är ett av de första, stora seminarierna som arrangeras i nya, fräscha 7A Posthuset i Ferdinand Bobergs klassiska lokaler mitt på Vasagatan.

Missa inte vårens viktigaste dag om Stockholms utmaningar och framtid!

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
 Anna Bellman, journalist och dagens moderator

09.10 Ekonomi och konjunktur: Så djup blir nedgången
Makrosignaler pekar på att tillväxttakten i svensk ekonomi kommer avta och arbetslösheten öka. Hur oroade ska vi vara och hur djup kan nedgången bli? Vad betyder utvecklingen för bostads- och fastighetssektorn i allmänhet och för marknaden i Stockholm i synnerhet? Och vilka positiva tecken finns?
 Andreas Wallström, tf chefekonom och global chef makroanalys Swedbank

09.40 Satsningarna som krävs för en vassare region
En växande huvudstadsregion kräver tillgång till modern kollektivtrafik och välfungerande sjukvård. I media talas nu om vårdkris, uppsägningar och problem med förseningar och fördyrningar av viktiga nya projekt. Hur ser läget egentligen ut idag och vilka satsningar kommer att krävas framöver för att vässa vår region?
 Aida Hadžialić, oppositionsregionråd (S) Region Stockholm

10.00 Heta stolen: Vägen till en vassare huvudstad
Hur kan Stockholm bli en mer attraktiv stad för näringsliv och entreprenörer och en tryggare och bättre stad att bo i? Vad kan göras för att främja investeringar i och utveckling av nya fastigheter och bostadsområden? Hör vilka nya steg Stockholms ledning vill ta för att ytterligare vässa staden för framtiden.
 Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M) Stockholms stad

10.20 Kaffe

10.50 Så kan Stockholm bli bäst i Europa!
Visionen är att vara Europas bästa huvudstad om 15 år, 2035. Hör hur framtidsagendan för att nå dit ser ut och vilka de främsta utmaningarna är. Det kommer att krävas mod och att låta sig inspireras av digitaliseringsrevolutionen och urbaniseringstrenden. Hur kan fastighetsbranschen dra sitt strå till stacken?
• 
Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef Stockholms Handelskammare

11.20 Stadens framtida planer och projekt
Vilka är Stockholms viktigaste framtidsområden och projekt de närmaste åren? Möt exploateringsnämndens nya ordförande och hör hur han ser på utmaningar och möjligheter med att utveckla huvudstaden framöver.
 Johan Nilsson, ordförande (M) exploateringsnämnden Stockholms stad

11.40 Så ska vi klara klimatet och integrationen
De närmaste åren står huvudstadsregionen inför tuffa utmaningar: många nyanlända ska integreras i samhället och komma in på arbetsmarknaden och betydande åtgärder måste vidtas för att minska klimateffekterna. Vilka är de främsta problemen och riskerna på dessa områden och hur kan de hanteras? Hur kan fastighetssektorn bidra med lösningar?
 Karin Ernlund, arbetsmarknads- och integrationsborgarråd (C) Stockholms stad
 Mia Häggström, hållbarhetschef Fabege
 Therese Lundstedt, VD Urbangreen
 Christian Ottosson, kommunalråd klimat och miljö (C) Huddinge kommun

12.00 Lunch

13.00 – 14.40 Välj mellan två temaspår:
Temaspår A: Nya vindar på bostadsmarknaden
Temaspår B: Nya tider för kontor och handel
Se detaljerade program längre ned.

14.40 Kaffe                                                                                                                         

15.10 Aktörerna bakom huvudstadens hetaste affärer
Följ med på en djupdykning bakom rubrikerna på Stockholms stora fastighetsaffärer de senaste åren. Vilka typer av aktörer är det som köper och vilka säljer? Hur stort är egentligen det utländska intresset och hur många budgivare är normalt med och slåss om affärerna?
 Erik Gärdén, partner Nordanö

15.35 Topprådgivarna: Så går hyror och transaktionsmarknad framöver
Vart är lokalhyresmarknaden på väg och hur kommer hyresgästernas behov förändras? Och vilka typer av fastigheter blir hetast på transaktionsmarknaden de närmaste åren? Hör hur landets två främsta rådgivare, framröstade av Fastighetsvärldens tunga jury, ser på läget idag och framöver.
 Robert Fonovich, VD Catella Corporate Finance och Årets affärskonsult 2018
 Patrik Sundberg, senior director CBRE och Årets lokalkonsult 2019

15.55 Toppinvesterarna: Bästa satsningarna i Stockholm framöver
Makrostatistik pekar på att vi är på väg mot lägre ekonomisk tillväxt och stigande arbetslöshet. Samtidigt mattas inflyttningen till Stockholm av och företag har problem att rekrytera.
Vad krävs för att företag och fastighetsmarknad ska utvecklas väl de närmaste åren? Vad kan politiken göra och hur kan branschen själv bidra? Och hur ser panelen på möjligheterna att fortsätta investera och utveckla nya fastigheter de närmaste åren?
 Mats Hederos, VD AMF Fastigheter
 Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner
 Therese Rattik, VD Areim
 Johanna Skogestig, VD Vasakronan

16.15 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

 

13.00 – 14.40 Temaspår A: Bostäder

13.00 Färsk statistik: Så mycket piggare är bostadsmarknaden
Efter två år av lägre priser och tuffare säljprocesser verkar det blåsa hetare vindar på bostadsrättsmarknaden, inte minst i Stockholm. Hör hur priserna utvecklas och hur budgivningar och säljtider förändrats. Vilka delar av vår region har återhämtat sig mest och hur går det för nyproduktionen?
 Jennie Leffler, affärsområdesansvarig Booli Pro nyproduktion
 Andreas Löwgren, vVD Booli

13.30 Islossning för nyproduktionen?
Under senare delen av hösten och vintern har det kommit fler och fler vittnesmål och statistik om att nyproduktionen nu säljer bättre igen. Hör från några av regionens bostadsutvecklare hur säljläget är idag, vad som säljer bäst och vilka möjligheter som finns att starta nya projekt.
 Magnus Andersson, VD Aros Bostad
 Erik Eriksson, nyproduktionschef Svensk Fastighetsförmedling

 Anette Frumerie, VD Besqab

13.50 Investeringsläget: Rätt tid köpa bostadsfastigheter?
Det mesta har gått rätt de senaste åren för den som investerat i bostadsfastigheter. Räntorna har gått ned, befolkning och efterfrågan har ökat kraftigt och ett antal aktörer har dammsugit marknaden efter hyreshus, inte minst i miljonprogramsområdena. Finns det ännu mer att ge på investeringssidan framöver – kan priserna fortsätta upp och vad talar för att bostäder blir en fortsatt god affär?
 Per Ekelund, VD Victoria Park och tf VD Hembla
 Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam
 Per Svensson, VD Croisette

14.10 Nyproduktion: Så många har råd köpa nya borätter i länet
Med de senaste årens stigande priser, amorteringskrav och tuffare krav från bankerna har det blivit tufft att sälja nya bostäder. På senare tid anar marknadens aktörer dock en viss ljusning – men det kan vara för tidigt att ropa faran över. Avgörande kan bli köparnas tillgång till eget kapital och där ser det inte lika ljust ut. Hör om förutsättningarna för nyproduktionen och vilka områden i Stockholm och kommuner i länet där läget ser bäst respektive sämst ut framöver.
• Lars Strömqvist, analytiker Property People

14.40 Kaffe

 

13.00 – 14.40 Temaspår B: Kontor och handel

13.00 ”Peak kontor” – har vi passerat hyrestoppen?
Hur är läget på kontorsmarknaden i huvudstaden – fortsätter hyrorna att stiga eller börjar vi se en avmattning? Makrostatistiken pekar på lägre ekonomisk tillväxt de närmaste åren och stigande arbetslöshet. Innebär detta att marknaden kommer att peaka framöver eller har vi kanske redan passerat toppen?
 Rebecka Norberg, vVD och senior partner Tango

13.25 Trender bland dagens och morgondagens hyresgäster
Ny teknik och nya sätt att arbeta ger nya möjligheter för företag, organisationer och medarbetare att utforma och använda sina kontor. Intresset för coworking och olika former av aktivitetsbaserade kontorslösningar har vuxit kraftigt de senaste åren. Hör om några av de viktigaste trenderna på Stockholms kontorsmarknad just nu, vad vi kan vänta oss de närmaste åren och vad detta innebär för hyresgäster och fastighetsägare.
• Torbjörn Eriksson, VD Tenant & Partner
• Ingela Johansson, affärsområdeschef Niras Corporate Real Estate Services
• Petter Klingofström, senior leasing advisor Atrium Ljungberg

13.45 Vi är vad vi köper – så fungerar morgondagens konsumenter
Behoven spelar allt mindre roll – och identiteten är allt. I den globala selfievärlden har människans grundläggande behov fått en helt nya arena. Genom att vi visar vad vi köper manifesteras vilken gemenskap vi tillhör och vår rangordning i denna. Hör om vilka trender och tendenser som kommer att fortsätta förändra framtidens konsumtionskultur. Rekommenderad lyssning för handlare och fastighetsägare!
 Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi och erfaren konsumentantropolog

14.15 Butikskrisen: Vad ska fylla ytorna och kommer butikshyrorna gå ned?
Det pågår en betydande strukturomvandling och fysiska butiker i flera segment har problem med lönsamheten. Vad kommer istället när mode och annan handel allt mer flyttar ut på nätet? Hur allvarligt är läget här i Stockholm och vilka tagare av ytor finns det egentligen? Hör också om hur stor risken är för fallande butikshyror framöver.
 Emma Hernell, vVD HUI Research
 Anna K Johansson, senior projektledare TAM Retail
 Martin Sandgärde, chef handel Stockholm Vasakronan

14.40 Kaffe

 

Säkra Din plats nu – Gör Din anmälan längst ned på sidan!

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta

Några av dagens talare:

Johanna Skogestig, VD Vasakronan
Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner
Aida Hadžialić, oppositionsregionråd (S) Region Stockholm
Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M) Stockholms stad
Andreas Wallström, tf chefekonom Swedbank
Therese Rattik, VD Areim
Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam
Anette Frumerie, VD Besqab
Mats Hederos, VD AMF Fastigheter
Per Ekelund, VD Victoria Park och tf VD Hembla
Emma Hernell, vVD HUI Research
Katarina Graffman, Doktor i kulturantropologi och erfaren konsumentantropolog
Erik Gärdén, partner Nordanö

Medverka som samarbetspartner:
Träffa deltagarna under hela dagen och få mycket god exponering före, under och efter seminariet. För mer info, kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-753 76 82.

För anmälan/kontakt:
seminarier@fastighetsvarlden.se