Detta seminarium har redan ägt rum.

feb 08

Logistik & Fastigheter 2023

Elite Stadshotellet, Eskilstuna + Webbsänt

Den säkra hamnen?

Välkommen till en heldag om marknad, investeringsläge och etableringar för logistik! E-handelns framväxt, coronapandemin och smarta och mer hållbara lösningar har drivit på för nya etableringar och moderna logistikfastigheter med helt ny teknik. I turbulensen på marknaden är det också den fastighetstyp som stått starkast.

Dagens kostnadsökningar och ekonomiska oro skapar dock utmaningar även i detta starka segment av fastighetsmarknaden. Vilka logistikfastigheter kommer fortsätta att leverera även ekonomiskt?

Vi går på djupet kring detta och många aktuella andra frågor under en spännande heldag i ett av landets främsta logistiknav, Eskilstuna. Under seminariet kommer vi prata omvärldstrender, handelns omvandling, hållbarhet, marknads- och investeringsläge för logistikfastigheter och mycket annat.

Välkommen till årets stora mötesplats för logistikaktörer och fastighetsbransch – var med på plats eller se det webbsänt!

Program

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
• Ellinor Persson, journalist och dagens moderator

09.05 Krig, covid och inflation: Nya tider i världshandeln
Nya vindar blåser. Globaliseringen hackar under trycket av krig, sanktioner och covidnedstängningar. Samtidigt har inflationen slitit sig loss och världens ekonomier går mot en koordinerad nedgång. Hur ser en av landets främsta ekonomer på utvecklingen och hur det kan påverka marknaden hemma i Sverige? Vad händer med ränta, inflation och tillväxt, och hur påverkas fastighetsmarknaden?
• Lena Sellgren, Chefekonom Business Sweden

09.30 Kris i fraktsystemet?
Logistik och transporter är ekonomins blodomlopp. Sedan coronautbrottet har fraktsystemet sviktat och tidvis har det rått rent kaos. Och prövningarna fortsätter med krig och skenande kostnader. Hur mår fraktsystemet, vad kan man tro om framtiden och hur kan det påverka lönsamheten för logistikfastigheter?
• Andrea Regnander, VD Plar

09.55 Kaffe

10.25 Logistik som framgångssaga
Eskilstuna växer snabbt i betydelse som logistikcenter. Bara under hösten har Beijer Byggmaterial, Haglöfs, HSNG, MIGS och MG Real Estate förklarat att de förlägger lager till Eskilstuna. Logistik tillför Eskilstuna tusentals arbetstillfällen och är resultatet av en målmedveten satsning från kommunen. Vad är hemligheten, vilka är fallgroparna och vilka är de bästa tipsen för att lyckas?
• Sarita Hotti (S), Ordförande stadsbyggnadsnämnden Eskilstuna

10.45 Världsmarknaden och Sverige: Priser, hyror, yielder
Logistik är kanske den hetaste fastighetstypen i hela världen idag. En av Europas mest välrenommerade fastighetsanalytiker ger sin bild av hur den ekonomiska krisen, förändrade konsumtionsvanor och andra faktorer påverkar den globala marknaden. Är svenska fastigheter jämförelsevis ”billiga” idag?
• Marcus de Minckwitz, Head of cross border logistic capital markets, Savills

11.10 Heta stolen: Åhléns, logistik och lönsamhet (live via länk)
Åhléns nya majoritetsägare Ayad Al-Saffar, som har tidigare erfarenhet av “turn-arounds”, siktar på att vända förlust till lönsamhet inom ett år. Nyckeln är logistiken och Åhléns har idag ett nybyggt hypermodernt och automatiserat lager i Rosersberg. Hur tänker den nya ledningen kring logistiken och samspelet med e-handel och fysiska butiker?
• Ayad Al-Saffar, entreprenör och VD Åhléns

11.35 Samverkan – nyckel för etablering?
Eskilstuna arbetar målmedvetet för att odla kontakter och utarbeta långsiktiga samarbeten inom logistik. Vilka möjligheter skapar ett närmare samarbete och vad kännetecknar de moderna byggnader som bolagen utvecklar i Eskilstuna?
• Joakim Hedin, VD Bockasjö
• Jan Persson, VD Kilenkrysset

12.00 Lunch

13.00 Heta stolen: Kan logistiken bli fem gånger så effektiv?
Den tekniska utvecklingen går rasande fort. Det gäller inte minst fordonsflottan, som står för logistikens blodomlopp. Hur påverkar smarta fordon, delningsekonomi och automation logistiken och vilka krav ställer de på moderna fastigheterna?
• Leif Östling, Styrelseordförande Företagsparken, tidigare koncernchef Scania

13.20 Hållbarhet som drivkraft
Hållbarhet är inte längre bara en hygienfaktor för fastighetsbranschen utan kan vara affärskritiskt, särskilt i en kärvare marknad. Värden, hyror, kostnader, finansiering påverkas. Hur ska logistikföretag och fastighetsägare arbeta för att hållbarhet ska bli en naturlig del av affärsmodellen? För transport- och logistikföretag finns många hållbarhetsaspekter som är avgörande för att leva upp till kraven omvärlden ställer idag.
• Linda Mannerby, Hållbarhetschef Visit Sweden

13.40 Så skapas en hållbar affär
Inom såväl Logistic Contractor, som hela Wästbygg Gruppen, är ett övergripande mål att skapa hållbara affärer. Ett internt grönt ramverk styr mot energieffektiva och mer miljövänliga byggnader och bolaget arbetar aktivt för att verksamheten ska vara fossilfri 2030 inom el, värme, transporter och avfall. Vilka möjligheter skapar målet ”hållbara affärer” och vilka krav innebär det?
• Benn Karlberg, VD Logistic Contractor
• John Nyberg, Hållbarhetschef Wästbygg Gruppen

14.00 Heta stolen: Fungerar spekulation i tuffa tider?
Panattoni är en av världens största utvecklare av logistikfastigheter. Genom ett stort markköp från Kilenkrysset har bolaget etablerat sig på den svenska marknaden. Affärsmodellen är spekulativ, vilket innebär att Panottoni köper mark och bygger utan att invänta någon tänkt hyresgäst. Hur ser planerna ut och hur fungerar modellen i dagens kärva marknad?
• Anders Thor Boutelje, Development director Panattoni Sverige

14.20 Kaffe

14.50 Iskallt är hett
Efterfrågan på kyl- och fryslager ökar snabbt. Varorna som lagras är konjunkturokänsliga och logistiken är kritisk för att bibehålla ett fungerande samhälle. Axfoods nya automatiserade superlager har flera temperaturzoner och kommer försörja butiker och e-handelskunder med dagligvaror. Vad krävs av de moderna fryslagren och räcker utbudet till idag? Vilken är produktionskostnaden för de här högteknologiska byggnaderna och hur påverkar energikostnaderna lönsamheten och hållbarheten?
• Eva Sterner, projektchef Logicenters

15.10 Glödheta TPL-fastigheter
Tredjepartslogistik (TPL) är en av världens starkaste tillväxtbranscher. Även i Sverige är tillväxttakten hög och det byggs mer TPL-lager än någonsin. Tillväxten drivs främst av e-handeln men även av företag som outsourcar sin logistik. Vad krävs av en modern TPL-fastighet? Hur utvecklas marknaden och hur ser de stora aktörerna på förutsättningarna i Sverige?
• Carl Emil Larsson, CFO PostNord TPL
• Per Zandrén, VD Aditro Logistics

15.35 Nestorn om marknaden: Logistik – bästa valet?
Eskilstunasonen har satt tre fastighetsbolag på börsen och är fortfarande storägare och i Nyfosas styrelse. Det är en osentimental och prestigelös investerare – som satt en ära i devisen ”köpa i parti och sälja i minut” – och har handlat med fastigheter av alla typer och i alla lägen. Vad är hans bedömning, vilken fastighetstyp står starkast i krisen och varför?
• Jens Engwall, fastighetsnestor och nötodlare

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till branschmingel och eftersnack

Visa faktaruta

Bland dagens talare:

Leif Östling, Styrelseordförande Företagsparken, tidigare koncernchef Scania
Ayad Al-Saffar, entreprenör och VD Åhléns
Lena Sellgren, Chefekonom Business Sweden
Carl Emil Larsson, CFO PostNord TPL
Andrea Regnander, VD Plar
Jens Engwall, fastighetsnestor och nötodlare
Linda Mannerby, Hållbarhetschef Visit Sweden

Samarbetspartners:

 

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.