Seminarier

okt05

Köpcentrum & Butiker 2022

Grand Hotel, Stockholm

Välkommen till mötesplatsen där vi tar pulsen på framtidens handel och hur butiksfastigheter i olika tappningar kan återvinna terräng efter flera riktigt tuffa år.

Den fysiska handeln har utsatts för enorma utmaningar, även om volymhandel i utkanten av städerna klarat sig bra. Men de flesta vill ju ha livskraftiga citymiljöer också. Vad händer där nu?

Vi bjuder på inspirerande talare som visar på möjligheter och vägar framåt för handlare och fastighetsägare.

Programarbete för seminariet pågår.

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.

Anmäl dig nu!

Samarbetspartners:

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.

Visa faktaruta

OBS, programmet är preliminärt och uppdateras löpande med ytterligare medverkande.

09.00 Inledning
Dagens moderator hälsar välkommen samt ger aktuell information kring dagen.
• Ellinor Persson, journalist och dagens moderator
•Lars-Åke Tollemark, senior advisor, Newsec, dagens expertkommentator

09.05 Storm i plånboken
De ekonomiska motvindarna för de svenska hushållen har på kort tid nått stormstyrka – inflation, stigande räntor, sjunkande ekonomisk tillväxt, fallande bostadspriser. Hur påverkas privatpersoner när köpkraft och besparingar urholkas? Vad kommer hushållen att behöva prioritera i sin konsumtion?
• Jennie Sandén, privatekonom Danske Bank

09.25 Transportkedjorna och kostnaderna
Tidigare var kanske de tyngsta frågorna för transportbranschen hållbarhet och klimat. I skuggan av rusande drivmedelspriser handlar det nu om överlevnad för transportföretagen. Vad innebär kostnadsexplosionen för transportsektorn – handelns blodomlopp – och hur påverkas transportkostnaderna? Vilka lösningar finns?
• Marcus Dahlsten, VD Transportföretagen

09.45 Handeln i den nya terrängen
elar av handeln har tagit bland de tyngsta smällarna, drabbad av såväl omstruktureringar som pandemin. Nu har spelplanen snabbt ändrats och även e-handeln redovisar sjunkande omsättning Hur vänder konsumtionsströmmarna när plånboken svider? Är dagligvaruhandeln den enda säkra hamnen och hur många butiker kommer egentligen finnas kvar när dammet har lagt sig?
• Emma Hernell, VD HUI Research

10.05 Kaffe

10.35 Marknadsutvecklingen för handelsfastigheter
Marknadens segment har påverkats olika av pandemin och den ekonomiska turbulensen, vinnare och fölororare har utkristalliserats. Vad har den här polariseringen inneburit för hyror och värden och hur påverkas marknaden när arbetsliv och konsumtion nu riktas om? Vad händer med hyra, yielder och värden?
• Daniel Anderbring, Head of Capital Markets, JLL

10.55 Framtidens handelsplatser
Prognoserna för E-handeln fortsätter att tala fortsatt tillväxt, trots dagens dipp. Det kräver samtidigt en kraftig utbyggnad av IT och proptech. Vad säger den ohotade ettan på e-handel i Sverige om framgångsrecepten idag och vad kommer egentligen att hända med den fysiska butiken?
• Talare meddelas senare

11.15 Heta stolen: Butikernas revansch?
Sveriges i särklass största detaljhandlare har tagit temperaturen på dagens föränderliga marknad. Slutsatsen är att den fysiska handelns kommer fortsätta att växa både för den lilla lokala butiken men också för stormarknadskonceptet. Hör varför.
• Anna Nyberg, VD ICA Fastigheter Sverige

11.35 Digitala koncept: Till dörren – men hur
Det sker just nu en spännande integration på många håll mellan digitala och fysiska koncept. Många tjänster och aktörer som vi vant oss vid att använda digitalt vill också etablera sig i den fysiska miljön, och den snabba utvecklingen inom e-handeln kräver även en vassare fysisk infrastruktur – ”sista milen-problemet”. Hör hur några snabbväxande aktörer ser på möjligheterna att ta plats i vår stadsmiljö.
• Markus Trautmann, marknadschef IBoxen
• Ytterligare talare meddelas senare

12.00 Lunch

13.00 Lyxsegmentet: Värde som varar
Louis Vuitton, Yves Saint Laurent, Chanel, Christian Dior, Burberry, Hermès… Ikoniska varumärken och accessoarer. Dessa väskor representerar oftast hisnande värden– som dessutom står sig över tiden i de flesta konjunkturer. Möjligheten till miljöanpassat återbruk är sällsynt goda. Vad är lyxvarornas hemlighet, hur ser efterfrågan ut och hur höga är egentligen priserna?
• Talare meddelas senare

13.20 Heta stolen: Comeback för citybutiken?
Exklusiva citybutiker har drabbats hårt under pandemen, med vakanser och nedskrivningar för butiksfastigheter som följd. NK i Stockholm var mitt i sin största satsning någonsin när coronan slog till. Hur har resan varit för det exklusiva varuhuset och vad händer med konceptet i dagens ekonomiska oro?
• Bo Wikare, vVD Hufvudstaden och VD AB Nordiska Kompaniet

13.40 Lågpristrenden: Butiker i vinnarhålet
Lågprishandeln firade triumfer redan innan pandemin och har till och med gjort inbrytningar i exklusiva citylägen. Segmentet har också stått emot de negativa effekterna av corona och ekonomisk oro väl. Vad händer nu; är lågpris fortfarande vinnaren?
• Talare meddelas senare

14.00 Vinnare och förlorare: Citybutiker eller köplador?
Hårda tider sorterar hänsynslöst bland vinnare och förlorare. Vilka är koncepten som skall ta handelsfastigheter genom de ekonomiska motvindarna? Hör några av de tyngsta investerarnas recept.
• Magnus Behrenfeldt, Chef Stadsutveckling AMF Fastigheter
• Lennart Sten, VD Svenska Handelsfastigheter

14.20 Arkitektur: Där digitalt möter fysiskt
Näthandelns snabba tillväxt, inte minst under pandemin, har vant oss vid nya konsumtionsmönster och nya sätt att leta efter varor. Kan det här påverka också hur fysiska butiker bör designas och organiseras framöver? Vilken inspiration och nya idéer kan fastighetsägare och handlare få från nätet?
• Vanna Gunnarsson, arkitekt och partner ElinderSten

14.40 Kaffe

15.10 IKEA formar framtiden?
Just nu satsar IKEA miljarder på nya, ofta centrala butiker, som både skall bjuda på unika shoppingupplevelser och smidig samverkan med e-handel. Är det här framtiden för handeln -hybridshopping – och hur påverkar det efterfrågan på lokaler?
• Cecilia Fritzson Gårdnäs, area manager IKEA Sverige

15.30 Expertpanelen
En kunnig och erfaren panel sammanfattar intrycken från dagen och den stora pressen och omvandlingen som pågår i handeln. Vilka är recepten för att inte halka efter, eller slås ut? Kan förändringar inom handel och fastigheter gå för snabbt och utan eftertanke? Hör vår expertpanel sia om trender, förändringar och investeringsmöjligheter.
• Stefan Nilsson, ”Trendstefan”
• Rickard Zamuhl,advokat och delägare Foyen Advokat
• Ytterligare talare meddelas senare

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

Anmälan

Ordinarie seminarieavgift är 5.450:-/person för prenumeranter, 6.450:- för övriga.

Anmäler du fyra eller fler lämnar vi 20 procent rabatt på ordinarie pris.

Köpcentrum & Butiker 2022 Anmälan

Faktureringsuppgifter

Bekräftelse på anmälan skickas till denna e-post.

Deltagare

Ev. allergier

Övrigt

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.