Detta seminarium har redan ägt rum.

nov 30

Kontorsmarknaden 2022

Space, Stockholm

Peak Stockholm

Som ett av de första evenemangen överhuvudtaget i superdigitala Space, mitt i Stockholms city, bjuder Fastighetsvärlden in till Kontorsmarknaden 2022, ett heldagsseminarium den 30 november.

Det blir en dag då vi synar näringslivsutveckling, kontorsmarknad och stadsutveckling i Stockholmsregionen.

I realtid testas nu hur stark kontorsmarknaden i Stockholm är. Det är just nu som företag på allvar börjar ta långsiktiga beslut om sina lokaler. Åsikterna spretar kraftigt åt olika håll om vart vi är på väg. Samhället har öppnat upp men många tvekar och famlar efter hur de senaste 18 månaderna ska påverka kontorsmarknaden långsiktigt, och med den nyproduktionsplaner, hyror och priser. Ta del av en mängd spetsiga föredrag, vassa utfrågningar och djupa diskussioner.

Välkommen till höstens stora mötesplats om kontorsmarknad, investeringsläge och stadsutveckling i Stockholmsregionen.

Om nya Space:
I de nedre våningarna av Hötorgsskrapa 5 har AMF Fastigheter tillsammans med Pophouse Entertainment de senaste åren investerat tungt i något helt nytt för Stockholm. Ett digitalt kulturcenter med fokus på digital kultur – gaming, musik, content creation och digitalt know-how som kan leda till spännande samarbeten och ge grogrund för nya affärsidéer. Totalt handlar det om 7.500 kvm med restauranger, studios, arena med mera.

Säkra din plats nu – Gör din anmälan längst ned på sidan!

Program

08.15 Registrering, kaffe, smörgås

09.00 Inledning
Dagens moderator hälsar välkommen.
• Jan Wifstrand, VD Rapidus och tidigare chefredaktör DN

09.05 Hack i kurvan eller allvarlig störning?
Med en stor besöksnäring samt flera andra branscher under hårt tryck påverkas företagen i regionen påtagligt. Är det den norrländska nyindustrialiseringen som kommer att leda Sveriges ekonomi i framtiden, eller kommer Stockholm tillbaka som draglok? Vad är nödvändiga åtgärder och önskvärda investeringar?
• Andreas Hatzigeorgiou, VD Stockholms Handelskammare

09.30 Innerstadens nästa storsatsningar
Vi är i slutfasen av ett decennium med omfattande förnyelseprojekt i city. Vad avgjorde inriktningen då och vad är drivkraften i de nu pågående förändringarna? Vilka förändringar står för dörren och vad tjänar stockholmarna på dessa?
• Mats Hederos, VD AMF Fastigheter
• Ronald Bäckrud, regionchef Stockholm Vasakronan

09.55 Digitalisering: Stek inte hjärnan!
Effektivitet, produktivitet, kvalitet. Under ett drygt år blev arbete från hemmet via digitala hjälpmedel det normala. Nu pågår en kamp mellan de som förespråkar det även i fortsättningen och de som vill ha återgång till kontoret. Hur påverkas vi av de digitala hjälpmedlen och kan vi använda dem förståndigare? Vart finns den rätta balansen?
• Martin Ingvar, Professor vid Karolinska Institutet

10.20 Kaffe

10.50 Coworking växer och förändrar kontorsmarknaden
När pandemin slog till fick coworkingaktörerna, som jobbar med korta hyresavtal, en mycket svår situation. Myndigheterna mer eller mindre beordrade arbete från hemmet för kontorsarbete. Under 2021 har sektorn kommit tillbaka med oanad kraft och fler företag testar coworking. Hur stort kan det här bli?
• Patrik Åström, VD Helio
• Viktor Söderström, VD och medgrundare Yta.se

11.10 Kommer största projektet att vara framme i tid?
Ett av norra Europas mest ambitiösa projekt är överdäckningen av centralstationsområdet. Vi går in på hur läget ser ut – vad är det senaste, vilka är de nya tankarna, och håller tidsplanen? När finns det 10.000 nya arbetsplatser i området, och hur mycket kan projektet ge till regionen?
• Daniel Markström, regionchef Stockholm Jernhusen

11.40 Placemaking: Rätt omgivning blir allt viktigare
I en allt hårdare konkurrens där personal erbjuds stor flexibilitet över vart de ska utföra arbetet måste även platsen vara attraktiv. Insidan räcker inte. Vad är det som skapar en sådan attraktivitet – hur odlar man fram den? Hur kan fastighetsägarna engagera sig och påverka omgivningarna utanför? Skiljer sig åtgärderna åt mellan city och förort?
• Alexander Ståhle, Partner Spacescape och Tekn. Dr. Stadsbyggnad

12.00 Lunch

13.00 De stora utvecklingsplanerna för stadens framtid
För 35 år sedan var Södra stationsområdet obebyggt, och för tio år sedan fanns inget Hagastaden. Var i planeringen ligger pågående stora projekt och vilka fler börjar att utkristallisera sig? Vart kommer de stora förändringarna att ske, och vad kan kraftigt förändra eller försena planerna?
• Sara Lundén, avdelningschef Stora projekt Exploateringskontoret Stockholms stad

13.25 Design & Arkitektur: De nya supermoderna kontoren
En ytterst aktuell fråga är hur flexibla byggnader kan bli och hur mycket tjänster som kan byggas in. Vilka lösningar finner arkitekterna på förändrade arbetssätt och ny organisering av arbetsplatser på kontor? Vad kan man åtgärda i befintligt bestånd genom hållbara modifieringar eller ombyggnader?
• Ulla Bergström, Divisionschef Sweco Architects
• Erik Bruhn, VD Archus Arkitektur
• Peter Sahlin, Partner Reform Arkitekter

13.50 Förändring: Ericsson fortsätter utveckla arbetssättet
I en knivskarp konkurrens gäller det att vara både effektiv och ge medarbetarna goda förutsättningar för att utföra sitt arbete på bästa sätt. Ericsson arbetar hela tiden med att utveckla både sitt arbetssätt och nya produkter och tjänster. Vad har man lärt sig det senaste året? Vilka förändringar testar man och hur påverkar det företagets stora förhyrningar i Sverige och runt om i världen?
• Mikkel Lyngbo Nielsen, Vice President, Head of Group Real Estate – Ericsson

14.15 Kaffe

14.45 Presentation: Per Sundin om Space och andra satsningar
Framtidssatsningen Space är en av de nya destinationer som Pophouse ligger bakom. På Djurgården och Norra Djurgårdsstaden driver man andra projekt som tillför Stockholm flera nya destinationer. Hur ser tankarna bakom satsningarna ut, vad vill man uppnå?
• Per Sundin, VD Pophouse

15.10 Aktörerna som fortsätter att investera i kontor
Har antalet villiga kontorsköpare minskat eller ökat de senaste två åren? Vad ligger i kalkylerna och hur stor är skillnaden mellan skambud och vinnande bud? Vilken typ av objekt är det som attraherar flest, och är innerstaden och city inte lika volatil som tidigare?
• Erik Gärdén, Partner Nordanö

15.35 Det blir aldrig som förut – jodå, minnet är kort!
Är flexibiliteten i arbetslivet här för att stanna, eller är det endast inom speciella sektorer det fungerar? Hur stor del av kontorsarbetsplatserna är åter fyllda? Klarar det vanliga företaget av att organisera sig så fritt som många tror? Åsikterna går isär. Vi går in på vad talar för och emot stora och långtgående förändringar av kontor och av stadsmiljöer.
• Karolin Forsling, Chef stads/projektutveckling Alecta Fastigheter
• Johan Zachrisson, Chef affärsutveckling Fabege

16.10 Fastighetsvärlden bjuder in till branschmingel och eftersnack

Visa faktaruta

Mängdrabatt:
Ordinarie seminarieavgift är 4.950:-/person för prenumeranter, 5.950:- för övriga. Anmäler du fyra eller fler lämnar vi 20 procent rabatt på ordinarie pris.

Tryggt och säkert evenemang:
Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer och vidtar extra åtgärder för att skapa ett tryggt och säkert evenemang.

Avbokningsgaranti:
Din anmälan är fullt avbokningsbar, utan kostnad, fram till midnatt dagen före aktuellt seminarium.

För anmälan/kontakt:
seminarier@fastighetsvarlden.se

Några av dagens talare:

Martin Ingvar, Professor vid Karolinska Institutet
Ulla Bergström, Divisionschef Sweco Architects
Mats Hederos, VD AMF Fastigheter
Karolin Forsling, Chef stads/projektutveckling Alecta Fastigheter
Daniel Markström, regionchef Stockholm Jernhusen

Samarbetspartners:

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.