Detta seminarium har redan ägt rum.

okt 19

Hotell & Fastigheter 2022

Citykonferensen Ingenjörshuset, Stockholm

Nu är det dags igen för årets största mötesplats om hotell och hotellfastigheter! Den 19 oktober arrangerar vi en välfylld heldag med fokus på allt kring event, möten, affärs- och privatresande, hotell och fastigheter.

Hotell och restauranger har haft ett rejält uppsving det senaste halvåret. Flera framsynta aktörer har under den utmanande pandemiperioden passat på att investera för att möta en marknad som åter växer. De har kunnat skörda rejält nu, men möts åter av en konjunkturutmaning. Vilka marknader är det som håller bäst nu?

Som vanligt tittar vi på spännande hotelltrender och idéer kring design av hotell och vi får också höra det senaste kring investeringsmarknaden för hotellfastigheter. Hör om hur hotelloperatörer och fastighetsägare bör satsa för att ligga rätt i framtidens marknad och de senaste årens lärdomar om justerade affärsmodeller som innebär nya intäkter.

Seminariet leds av Jan Wifstrand, ansedd som en av landets främsta moderatorer och tidigare bl.a. chefredaktör för DN och Sydsvenskan.

09.00 Inledning
Jan Wifstrand, grundare nyhetsbyrån Rapidus, f.d. chefredaktör Dagens Nyheter, och dagens moderator hälsar välkommen.

09.05 De nya utmaningarna för fastighetsägare och operatörer
Det har gått bättre än vad många fruktade. Hur lyckades fastighetsägarna och hotelloperatörerna ta sig igenom den tuffa krisen 2020-2021? Hur har deras samarbete och krav på varandra förändrats? Vilka långtgående förändringar i sättet att räkna på hotellfastigheter och på intjäningsmöjligheter har det resulterat i? Vilket av risk och möjligheter är det som man nu fokuserar på?
• Clas Hjorth, VD Västerkulla
• Hans-Åke Petersson, VD Annordia

09.20 Hotellmarknadens hårda siffror
De allra senaste siffrorna från marknaden. Var har beläggningen helt kommit upp i tidigare nivåer, vart släpar den? Hur har rumspriser och revpar utvecklats? Vilka orter och typer av marknader märker ut sig?
• Thomas Jakobsson, chefsekonom Visita

09.40 Cirkus Venues utvecklar Djurgården med unika upplevelser
Med uppdaterade klassiker samt den storsatsningen på Gasklockan som nu är på gång har Cirkus Venues ett mycket fokuserat bestånd av hotell och arenor. Hur kommer man utveckla dessa? Hur mycket bevaras och vad tillförs? Vilka är de viktigaste faktorerna för att lyckas?
• Ingmari Pagenkemper, VD Cirkus Venues

10.05 ESS Groups metod för att finna dolda pärlor
På femton år har man skapat ett dussin hotell och ett femtontal restauranger. Knappt något är likt det andra. De flesta etableringar har inneburit stora investeringar, ett betydande risktagande för gruppen, fastighetsägare och finansiärer. Hur finner man rätt objekt och rätt koncept? Har de senaste årens tuffa marknad inneburit några förändringar i processen?
• Jonas Stenberg, VD ESS Group

10.35 Kaffe

11.05 Viktigaste lärdomar från 152 restaurang- och hotelletableringar
Under 10 år har PreOpening varit projektpartner i många av Nordens allra största och mest välkända hotell- och restaurangprojekt. Lyssna till grundaren Andreas Moene som berättar om trender, lärdomar, misstag och insikterna han och hans team samlat på sig, och hur det påverkat synen på hur man leder kostnadseffektiva projekt där både gäst- och medarbetarnöjdhet är minst lika viktigt som hållbar fastighetsutveckling.
• Andreas Moene, VD PreOpening

11.35 Transformera med förstånd och känsla
Med en snart 150-årig historik har Sabis haft många skepnader. Genom att både avveckla och utveckla har man nu styrt in på gastronomi, service och destinationsutveckling. Det senaste utvecklingsprojektet är Smådalarö gård, en storsatsning som genomfördes mitt under pandemin. Hör om hur fokusering och nysatsningar kan utveckla en historisk verksamhet mot nya höjder.
• Madeleine Brehmer, VD Sabis

12.05 Guldet utanför storstäderna
De senaste två åren har Cibola gått från noll till fem hotellfastigheter. Företaget satsar både på att äga fastigheterna och driva verksamheten. Inriktningen är destinationshotell samt hotell på norrlandsmarknaden. Vad är det som kommer utmärka Cibolas hotell? Vilka tillväxtplaner har man?
• Jacob Dahlberg, VD Cibola Holding

12.30 Lunch

13.30 Extra: En ny norrman i stan
Precis i dagarna har det blivit klart att den norska aktören Citybox Hotels ska öppna ett hotell vid Slussen i Stockholm. Vilka är Citybox Hotels, vad utmärker deras erbjudande? Vart finns de redan idag och var vill de växa?
• Morten Høiseth, utvecklingschef Citybox Hotels

13.40 Hotelljättens nya insikter och intäkter
Nu har hotellmarknaden åter stigit till höga höjder. Men vad har de senaste årens stålbad inneburit för bestående insikter om förändrade beteenden, framtida efterfrågan, förändrat utbud, och nya intäktsmöjligheter? Skiljer sig förändringarna mellan olika länder och marknader? Går de positiva inslagen att ”exportera”?
• Anna Spjuth, Chief Commercial Officer, Scandic Hotels

13.55 Den nordiska investerarmarknaden för hotellfastigheter
Hur utvecklas investeringsmarknaden för hotellfastigheter i Sverige och övriga Norden? Vilka är aktörerna som köper och säljer och hur utvecklas priser och avkastning? Vi får också höra hur hotell utvecklar sig värdemässigt jämfört med kontor, som investerare ofta ser som en alternativ användning av ytorna.
• Bård Bjölgerud, VD Pangea

14.20 Kaffe

14.50 Nya avtal i en ny verklighet
Force Majeure, ett begrepp som tidigare kändes väldigt abstrakt blev för två år sedan verklighet. Nu vill fastighetsägare, hotelloperatörer, krögare och utvecklare ha avtal som täcker upp framtida möjliga händelser på ett mer tydligt sätt. Vilka situationer är det man vill lösa främst och på vilket sätt har det kommit ny avtalsformuleringar efter pandemins utbredning? Hur mycket hängslen och livremmar är det lämpligt att ha?
• Jörgen Sandquist, Skierfe Advokatfirma

15.10 Konsten att skapa hotell som fungerar
Redan på ritstadiet läggs ett hotells intjäningsmöjligheter till stor del fast. Hur skapar man ett fungerande hotell som kan drivas med lönsamhet? En av Sveriges mest erfarna hotellarkitekter visar hur det går till.
• Stefan Tjäder, Arkitekt SAR/MSA Krook & Tjäder

15.35 Ett av världens mest kreativa hotell – Pater Noster
57°53’45”N 11°27’57”E. Där i ett kargt och vindpinat läge står fyren Pater Noster. Intill ligger fyrmästarens hem, sedan två år ett exklusivt, ombonat hotell som bjuder på unika upplevelser. Lyssna om hur byggnader, service och omgivning utvecklats. Ta även del av andra unika projekt som tagits fram de senaste åren.
• Erik Nissen Johansen, delägare i Pater Noster och grundare till Stylt

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till branschmingel och eftersnack

Visa faktaruta

Bland dagens talare:

Erik Nissen Johansen, delägare i Pater Noster och grundare till Stylt
Anna Spjuth, Chief Commercial Officer, Scandic Hotels
Jonas Stenberg, VD ESS Group
Madeleine Brehmer, VD Sabis
Bård Bjölgerud, Pangea

Huvudpartner:

Samarbetspartners:

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.