Detta seminarium har redan ägt rum.

dec 06

Fastighetsmarknaden 2017

Grand Hôtel, Spegelsalen, Stockholm

Strålande tider, oklara utsikter

Det har varit ett omtumlande år med brittiskt besked om utträde ur EU, presidentval i USA, kris i Brasilien och tecken på lägre tillväxt här hemma. Hur påverkar detta förutsättningarna för fastigheter och vilka effekter ser vi nu av tuffare regler på bomarknaden och knappt två år med minusränta?

Välkommen till en heldag om vart ekonomi, politik och fastighetsmarknad är på väg och hur utsikterna ser ut för 2017. Vi avslutar dagen med firande av Fastighetsvärlden som i år fyller 30 år – Missa inte!

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
• Jan Wifstrand, VD Rapidus, dagens moderator

09.05 Vilken ekonomisk politik krävs efter valet?
Vilka är de främsta utmaningarna och möjligheterna för svensk ekonomi de närmaste åren? Hur rustad är den nuvarande regeringens politik för detta och vilka förändringar av den ekonomiska politiken kommer att krävas efter valet för att stärka Sverige? Hör hur Alliansens finansministerkandidat ser på läget.
• Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson (M)

09.40 Utsikter för 2017: Ekonomi, konjunktur och räntor – håller de goda tiderna i sig?
De senaste åren har Sverige varit något av ett unikum i den globala ekonomin med en kombination av hög tillväxt, rekordlåga räntor och hög sysselsättning. Hur länge kan detta hålla i sig och hur ser förutsättningarna ut för 2017? Vad innebär detta för aktörerna på fastighetsmarknaden?
• Annika Winsth, chefekonom Nordea

10.15 Kaffe

10.45 Snart två år med minusränta – vilka är effekterna och när stiger räntan igen?
I februari 2015 sänkte riksbanken för första gången till negativ styrränta. Hur har perioden sedan dess sett ut och vilka effekter har minusräntan gett? Hur länge kan investerarna räkna med minusränta, och vilka indikatorer ska de hålla extra koll på?
• Martin Flodén, vice riksbankschef

11.25 Omvärldsläget och fastigheterna
Hur kommer utvecklingen i ekonomin och politiken att påverka den svenska fastighetsmarknaden under nästa år och närmast därefter? Vilka är de viktigaste indikatorerna att följa och finns det några orosmoln som man ska hålla särskild koll på? Finns det någon enskild sektor i branschen som kan klara sig bättre eller sämre och vad ska vi egentligen tro om utvecklingen på bostadsmarknaden 2017?
• Arvid Lindqvist, analyschef Catella
• Göran Råckle, chef för fastighetsanalys Swedbank
• Josefine Uppling, analyschef Mäklarsamfundet

11.45 Heta stolen: Stockholm – för dyrt eller fullt av möjligheter?
De senaste åren har präglats av låga räntor och en fantastisk värdeutveckling för fastigheter, inte minst i Stockholmsområdet. Hur ser en tung aktör i stan som AMF på investeringsmöjligheterna nu och framöver – har det blivit för dyrt att köpa fastigheter i city eller går det att hitta spännande affärer? Hur ser framtiden ut för kontors- och butikshyrorna?
• Mats Hederos, VD AMF Fastigheter

12.00 Lunch

13.00 Fastighetsaffärer: Hur går volymer och priser och vilka trender dominerar?
Om några veckor är transaktionsåret över och vi får facit över hur omsättningen har varit på den svenska fastighetsmarknaden och hur avkastning och priser har utvecklats. Men redan nu kan vi få höra hur marknaden ser ut och de viktigaste trenderna för året och vad vi kan vänta av 2017.
• Thomas Persson, partner Cushman & Wakefield

13.35 Hyrestrender: Vart går kontorshyrorna och vilka lägen får bästa utvecklingen?
De senaste åren har inneburit sjunkande vakanser och på många håll brist på kontorslokaler i de bästa lägena. Hur ser trenderna ut framöver i storstäderna och i vilka lägen kan vi räkna med den bästa utvecklingen? Vilka hyresgäster är det som driver utvecklingen?
• Karin Witalis, VD Witalis Real Estate Consulting

14.05 Investerarpanelen: Risker och möjligheter nästa år
Hör hur några av landets professionella fastighetsinvesterare ser på förutsättningarna under nästa år. På vilka områden finns det goda möjligheter för förvärv och vad krävs för att de ska vilja investera? Och vilka utmaningar och mörka moln kan de ana framöver?
• Stefan Berg, Managing Director Nordics CBRE Global Investors
• Susanne Ekblom, VD Vectura Fastigheter
• Johan Falk, fastighetschef Storebrand Fastigheter
• Johan Karlsson, VD Slättö Förvaltning

14.30 Kaffe

15.00 Ledarskap: Branschens nya ledare om utmaningar och framtid
Under året har en rad spännande rekryteringar presenterats och flera tunga fastighetsbolag har fått eller är på väg att få nya VD:ar. Hör hur några ur den nya generationen ledare ser på utmaningar och framtid i fastighetssektorn – konjunktur, investeringsmöjligheter, hållbarhet, jämställdhet och andra viktiga frågor.
• Sophia Mattsson-Linnala, VD Rikshem
• Anneli Jansson, VD Humlegården
• Nils Styf, VD Hemsö

15.25 Årets storaffär: Castellum på nästa nivå mot nya mål
Knappt åtta månader har gått sedan Castellum kunde presentera årets rekordaffär med köpet av Norrporten för 13 miljarder kronor. Det nya bolaget blir tydlig tvåa på marknaden efter Vasakronan. Under hösten pågår ett febrilt arbete med integration, profilbyte och en mängd förändringar som ska ta Castellum till en ny nivå. Hur går egentligen arbetet, hur kommer det nya bolaget att se ut och vilka blir de viktigaste utmaningarna och möjligheterna framöver?
• Henrik Saxborn, VD Castellum

15.55 Expertpanelen om 2017: Nära toppen – eller fullt med nya möjligheter?
Fastighetsbranschen har några riktigt goda år bakom sig och 2016 har på många håll inneburit ännu lägre vakanser, stigande hyresnivåer och fortsatt billig finansiering. Hur ser några av landets skickligaste och mest erfarande investerare på läget – är vi nära toppen, är den rentav passerad eller kommer 2017 att bjuda på nya höjder?
• Christel Armstrong Darvik, VD Stena Fastigheter
• Stefan Dahlbo, tillträdande koncernchef i Byggmästare Anders J Ahlström Fastighets AB
• Jens Engwall, VD Hemfosa
• Erik Paulsson, VD Hansan och styrelseordförande för bl.a. Fabege och Wihlborgs
• Ylva Sarby Westman, vVD och CIO Kungsleden

16.20 Fastighetsvärlden bjuder in till eftersnack och stort champagnemingel för att fira tidningens 30-årsjubileum

Visa faktaruta

Pris
Seminarieavgiften är 4.450:-/person för företag som prenumererar på Fastighetsvärldens magasin eller nyhetsbrev och 5.450:-/person för övriga.

Mängdrabatt:
Anmäl fler än tre personer från samma företag och Ni får 20 procent rabatt på ordinarie pris.

Anneli Jansson
Anneli Jansson
Annika Winsth
Annika Winsth
Erik Paulsson
Erik Paulsson
Henrik Saxborn
Henrik Saxborn
Sophia Mattsson Linnala
Sophia Mattsson Linnala

Student Resurs logotypnewsec