Detta seminarium har redan ägt rum.

maj 27

Fastighetsdagen 2015

Operaterrassen, Karl XII:s torg, Stockholm

Framtiden för fastigheter

Onsdag 27 maj 2015, Operaterrassen, Karl XII:s torg, Stockholm

Rekordlåga räntor, hyfsad tillväxt och växande befolkning ger en stabil grund för fastigheter. Men det saknas inte utmaningar och risker. På Fastighetsdagen 2015 tar vi pulsen på vart ekonomin går, hur bostäderna ska klara tuffare krav, vilka trenderna är som kommer påverka branschen och hur de mest spännande aktörerna ser på läget. Och så pekar vår expertpanel ut de bästa investeringarna framöver. Missa inte vårens viktigaste heldag – Boka Din plats nu!

Några av höjdpunkterna under dagen:

 • Hur mår svensk ekonomi – och vart är den på väg?
 • Så ser förutsättningarna ut för fastigheter
 • Politikpanelen: Blir det gas eller broms från Rosenbad?
 • Har börsen rätt om fastigheters värde?
 • Han ska få fart på byggandet i Stockholm – möt nya byggeneralen
 • Stora infraplaner ska öppna för tillväxt och nya bostäder
 • Kommunerna som får det tuffast framöver
 • Trendspaning: Design lockar och arkitekterna sticker upp
 • Tunga aktörer med aptit för mer fastigheter
 • Trender på transaktionsmarknaden
 • Expertpanelen: Var finns de bästa investeringarna?

Bland talarna finns: Annika Winsth, chefekonom Nordea, Arvid Lindqvist, analyschef Catella, Widar Andersson, politisk chefredaktör Folkbladet, PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri, Erik Gärdén, Senior Partner Leimdörfer, Torleif Falk, byggeneral Stockholms Stad, Sofia Ljungdahl, affärschef Besqab, Claudia Wörmann, analyschef Svenska Mäklarhuset, Jonas Erkenborn, VD HSB Bostad, Catharina Håkansson Boman, regeringens förhandlingsperson Sverigeförhandlingen, Magnus Månsson, VD Semrén + Månsson, Monica von Schmalensee, VD White, Daniel Markström, arkitekturchef Humlegården, Fredrik Bergström, direktör WSP Analys och strategi, Anneli Jansson, Nordenchef Grosvenor, Martin Tufvesson, Head of Real Estate Asset Management AMF, Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam, Gustav Källén, vVD och chef transaktioner och uthyrning NAI Svefa, Jens Engwall, VD Hemfosa, Maria Landeborn, sparekonom Skandia, Mats Qviberg, ordförande Öresund, Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Dagen leds av moderatorn Jan Wifstrand, VD för nyhetsbrevet Rapidus och tidigare bl a chefredaktör för DN och Sydsvenskan.

Om Fastighetsdagen 2015: Fastighetsdagen är en av årets främsta mötesplatser för fastighetsägare, investerare, byggare, arkitekter, jurister och andra aktörer i fastighetsbranschen. På seminariet har vi särskilt fokus på politiska och ekonomiska förutsättningar för branschen, investeringsklimatet för fastigheter och möjligheten att finansiera nya affärer. Seminariet arrangeras av Fastighetsvärlden som är branschens ledande mediehus för analys och nyheter sedan 1986.

För aktuellt program klicka på “Program” ovan. Programmet uppdateras efterhand.

Mängdrabatt: Vid anmälan av fler än tre personer från samma företag erhålls 20 procent rabatt på seminarieavgiften.

Pris och villkor: 4.450:-/person för prenumeranter på Fastighetsvärldens magasin eller dagliga nyhetsbrev, 5.450:-/person för övriga. Alla priser är exklusive moms. Seminarieavgiften faktureras i efterhand, efter genomfört seminarium. Anmälan är fullt av- och ombokningsbar fram till en vecka före aktuellt seminarium. Därefter faktureras hela avgiften vid avbokning.

Anmäl Dig direkt till seminariet genom att klicka på “Anmäl mig” här ovan eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.

Kontakt kring program och arrangemang: Peter Gimbe, 070-543 88 38, peter.gimbe@fastighetsvarlden.se.

Fastighetsdagen 2015 – Onsdagen den 27 maj 2015, Operaterrassen, Karl XII:s torg, Stockholm

08.30

Registrering, kaffe och smörgås

09.00

Inledning

Jan Wifstrand, VD Rapidus, dagens moderator

09.05

Hur mår svensk ekonomi – och vart är den på väg?

Hur stark är den svenska ekonomin egentligen och vart är konjunkturen på väg? Vilka tecken finns på bättre tider och hur mörka är de mest oroande molnen? Och vilka effekter och risker för minusräntan med sig?

Annika Winsth, chefekonom Nordea

09.40

Förutsättningarna för fastigheter

Vilka förutsättningar ger dagens ekonomiska läge och den förda politiken för fastighetsmarknaden? Vad talar för att fastigheter kommer fortsätta vara en attraktiv placering och vilka tecken finns på en tuffare investeringsmiljö?

Arvid Lindqvist, analyschef Catella

10.05

Politikpanelen: Blir det gas eller broms från Rosenbad?

Åtta månader efter valet och en december-överenskommelse och två budgetar senare är det dags att ställa diagnos på den ekonomiska politiken. Vad kan vi vänta oss de närmaste åren – gas eller broms? Hur mycket höjda skatter och återställare kan komma och vilka förväntningar ska fastighets- och byggsektorn ha?

Widar Andersson, politisk chefredaktör Folkbladet

PM Nilsson, politisk redaktör Dagens Industri

10.25

Kaffe

10.55

Har börsen rätt om fastigheters värde?

De noterade fastighetsbolagen har haft mycket god kursutveckling. Det är stora premier mot substans överlag. Speglar det en dramatiskt mycket bättre värdeutveckling än vad fastighetsvärderarna märker av? Eller finns det andra parametrar som skapar denna stora skillnad mellan fastigheter och värdepapper?

Erik Gärdén, Senior Partner Leimdörfer

11.20

Han ska få fart på byggandet i Stockholm

Den nya majoriteten i huvudstaden lovar dubblat byggande och snabbare processer. En byggeneral har utsetts att leda arbetet, hålla ihop stadens alla olika insatser och koordinera med byggare och fastighetsägare. Ett av Sveriges viktigaste men tuffaste jobb – hur tänker han arbeta och vilka planer finns redan nu?

Torleif Falk, byggeneral Stockholms Stad

11.40

Plus och minus för bostadsmarknaden

Minusräntan, utsikterna för den svenska ekonomin och de nya kraven på bolånetagarna kan komma att påverka bostadsmarknaden. Men i vilken riktning går effekterna och hur stor kan förändringen bli? Finns det några risker som branschen borde oroa sig för?

Jonas Erkenborn, VD HSB Bostad

Sofia Ljungdahl, affärschef Besqab

Claudia Wörmann, analyschef Svenska Mäklarhuset

12.00

Lunch

13.00

Stora infraplaner ska öppna för tillväxt och nya bostäder

Regeringen gav förra året ett nytt ”superuppdrag” till duon bakom det stora tunnelbanepaketet i Stockholm. Nu handlar det om att ta fram planer och finansiering för höghastighetsjärnväg mellan de tre storstäderna och smarta trafiklösningar runtomkring. Tanken är att detta i gengäld ska ge 100 000 nya bostäder och ökad tillväxt. Hur ser uppdraget ut, vilka förväntningar ska vi ha och vilka möjligheter kan detta innebära för byggare och fastighetsinvesterare?

Catharina Håkansson Boman, regeringens förhandlingsperson Sverigeförhandlingen

13.30

Kommunerna som får det tuffast framöver

De senaste åren har intresset ökat för att investera även utanför de största städerna. Men hur ser det egentligen ut för landets kommuner – var finns bäst förutsättningar för tillväxt? Vilka är mest robusta, dvs har bäst förmåga att möta förändringar och var är riskerna som störst? Vad ska man tänka på som investerare?

Fredrik Bergström, direktör WSP Analys och strategi

14.00

Trendspaning: Design lockar och arkitekterna sticker upp

Medveten design och högprofilerad arkitektur verkar bli allt viktigare för att övertyga politiker, investerare och hyresgäster att satsa på ett projekt. Samtidigt försöker flera arkitektfirmor kapa åt sig en större roll i projekt och processer och satsar på att såväl driva transaktioner som att vara med i byggfasen. Vart är egentligen branschen på väg och hur kan detta förändra branschen?

Magnus Månsson, VD Semrén + Månsson

Monica von Schmalensee, VD White

Daniel Markström, arkitekturchef Humlegården

14.25

Kaffe

14.55

Tunga aktörer med aptit för mer fastigheter

Hur ser stora, kapitalstarka investerare på fastigheter som investeringsobjekt i dagsläget? Vad är det som gör det så intressant att satsa ytterligare kapital i den här marknaden och vilka frågetecken finns? Hur tänker de olika bolagen kring strategier och möjligheter när man vill köpa mer?

Anneli Jansson, Nordenchef Grosvenor

Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam

Martin Tufvesson, Head of Real Estate Asset Management AMF

15.20

Trender på transaktionsmarknaden

Hur ser läget ut för fastighetsaffärer runt om i landet? Vilka orter och typer av fastigheter lockar mest och vilka är det som köper och säljer? Vilka intressanta trender går det att skönja nu och vad kan vi vänta framöver?

Gustav Källén, vVD och chef för transaktioner och uthyrning NAI Svefa

15.50

Expertpanelen: Var finns de bästa investeringarna?

Sjunkande räntor och relativt god fart i den svenska ekonomin har gjort fastigheter till en lyckad investering de senaste åren. Men hur länge till kan egentligen festen fortsätta? Kommer andra tillgångar kunna konkurrera om kapitalet? Och var på fastighetsmarknaden kommer vi att hitta de bästa investeringarna framöver?

Jens Engwall, VD Hemfosa

Claes Hemberg, sparekonom Avanza

Maria Landeborn, sparekonom Skandia

Mats Qviberg, ordförande Öresund

16.15

Seminariet avslutas. Fastighetsvärlden bjuder in till mingel med förfriskningar och eftersnack.

 

Anmäl Dig direkt genom att klicka på “Anmäl mig”-knappen ovanför programmet eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.

DatschaanderssongustafssonswecoAGLsvalneralliancelindahlTAMGroupCatella