Detta seminarium har redan ägt rum.
Bostadsdagen 2013
Torsdagen den 5 september 2013, Berns, Stockholm
Med drygt ett år kvar till valet ser bostadspolitiken ut att bli en viktig stridsfråga. Bostadsbyggandet går på tomgång samtidigt som bristen tilltar i storstäderna och frågan hur renoveringen av miljonprogrammen ska finansieras blir allt hetare. Räkna med en tuff debatt när bostadsminister Stefan Attefall (KD) och oppositionens utmanare Veronica Palm (S) möts i den första stora debatten före valet! På Bostadsdagen presenteras också de senaste beräkningarna om bostadsbristens effekter och kostnader, några stora bostadsinvesterares syn på marknaden och var de bästa köpen finns och så tar vi pulsen på den senaste stora trenden – bostadisering som gör tröga kontor till heta bostäder. Garantera en plats på höstens hetaste bostadsseminarium – anmäl Dig redan idag!
För fullständigt program klicka på ”Program” nedan.
Anmäl Dig direkt genom att klicka på “Anmäl mig” här nedan eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.
Pris: 3850:- för prenumeranter, 4850:- för icke-prenumeranter. Anmäl fler än tre personer från samma företag och ni får 20 procent i rabatt!
Bostadsdagen 2013
8.30
Registrering, kaffe och smörgås
9.00
Inledning
Lennart Persson (SVT), moderator
9.05
Bobubbla, bolånetak och hushållens skuldsättning – hur allvarligt är läget?
Hushållens skuldsättning fortsätter att växa och når rekordhöjder, med bolån som tyngsta post. Experterna diskuterar nu ytterligare åtgärder för att förhindra en bostadsbubbla. Hur allvarligt är läget? Vilka effekter har bolånetaket gett och vad mer krävs?
Tor Borg, chefekonom SBAB
9.35
Så mycket kostar bostadsbristen – vem får betala?
Bostadsbristen blir ett allt större problem och påverkar inte bara bostadsmarknaden utan även andra delar av samhället. Hur ser effekterna ut, vad kostar det och vem får betala?
Fredrik Bergström, affärsområdeschef WSP Strategi & Analys
Tore Englén, analytiker WSP Strategi & Analys
10.05
Bäst i Sverige på bostadsbyggande – vad kan andra lära?
Sundbyberg är bäst i Stockholms län och bland de bästa kommunerna i Sverige på att bygga nya bostäder. Vad ligger bakom framgången och vad kan andra lära sig?
Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande (S) Sundbybergs Stad
10.30
Kaffe
11.00
Går det att bygga både kostnadseffektivt och snyggt?
Nyproduktionen pressas av allt hårdare krav på att få ned kostnaderna samtidigt som kommunerna ställer krav på utseendet, inte minst vid förtätning. Går det att förena effektivitet med estetik? Hur gör man och finns det några bra exempel?
Anette Frumerie, VD Besqab
Emma Jonsteg, VD Utopia arkitekter
Per Jutner, VD Einar Mattsson Projekt
11.35
Vad kan vi lära från USA?
På kort tid har svenske Fredrik Eklund blivit en av New Yorks mest framgångsrika mäklare och även byggt upp en växande mäklarfirma i Sverige. Nu är siktet inställt också på nyproduktion. Vad kan den svenska marknaden lära från New York? Vilka idéer och metoder kan byggare, bostadsföretag och mäklare hämta från det stora landet i väster?
Niklas Berntzon, VD Eklund Stockholm New York
12.00
Lunch
13.00
Trista kontor blir heta bostäder – bostadiseringen tar fart
En av de hetaste trenderna är att svåruthyrda kontor och industrilokaler byggs om till attraktiva bostäder. Fenomenet har vuxit snabbt i Stockholm och sprids nu till fler städer. Men hur gör man, hur ser kalkylen ut och vilka fallgropar finns?
Fredrik Brunnberg, VD Trosse
Samir Taha, VD Aros Bostadsutveckling
13.40
Bostäder allt hetare som investeringsobjekt – hur ser marknaden ut?
Bostäder blir bara hetare och hetare bland investerare och står för den klart största transaktionsvolymen på fastighetsmarknaden. Hur ser trenderna ut – vem köper och vem säljer? Vad är hetast och vilka objekt är fortfarande iskalla?
Jan Rosengren, senior advisor Newsec
14.05
Vilka möjligheter ser köparna?
Vad är det som lockar investerarna till bostadsmarknaden? Hur ser kalkylerna ut, hur tuff är konkurrensen och vilka förvärvsplaner har de? Vi har samlat några tunga bostadsköpare i en expertpanel.
Ilija Batljan, vice VD Rikshem
Greg Dingizian, VD Victoria Park
Fredrik Eliasson, fondförvaltare Aberdeens bostadsfond
14.30
Kaffe
15.00
Vad händer med miljonprogrammen vid ett regeringsskifte?
Runtom i landet finns miljonprogramsområden i behov av stora renoveringar och i många kommuner finns också planer på att sälja delar av beståndet till privata aktörer. Hur påverkas utvecklingen om det blir en ny regering efter valet? Hur ser alternativen ut?
Jonas Hagetoft, utredare Hyresgästföreningen
Sophia Mattsson-Linnala, chef för ekonomi- och finansenheten på Sabo
Anders Röstin, ansvarig för infrastruktur och projekt, KPMG
15.30
Debatt: Bostadspolitiken efter valet – hur ser alternativen ut?
Bostadsbyggandet går på tomgång samtidigt som bristen tilltar i storstäderna och frågan hur renoveringen av miljonprogrammen ska finansieras blir allt mer akut. Vad händer med bostadspolitiken vid ett regeringsskifte?
Stefan Attefall (KD), bostadsminister
Veronica Palm (S), ordförande Civilutskottet, bostadspolitisk talesperson
16.00
Panel: Hur får vi fart på bostadsbyggandet? Vad kan politikerna göra?
Hög skuldsättning, risk för bubbla, påverkan på tillväxten och höga kostnaden för brist på bostäder. Med ett år kvar till valet är bostadsfrågan hetare än på länge – men vad är realistiskt att förvänta sig från politikerna? Vad kan de göra och vad måste branschen fixa själv?
Leif Linde, VD Riksbyggen
Ingela Lindh, VD Stockholmshem
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och samhällsdebattör
Jonas Spangenberg, VD BoKlok
16.30
Seminariet avslutas. Fastighetsvärlden bjuder in till mingel och eftersnack.
Anmäl Dig direkt genom att klicka på “Anmäl mig” här ovan eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.