Persontoppen

Tar över när familjen lämnar rodret

Pensionen får vänta när långvägaren inom JM, Claes Magnus Åkesson, nu ska leda betydligt mindre Anders Bodin Fastigheter.

Claes Magnus Åkesson

Ålder: 64 år.
Bor: Villa i Bromma, fritidshus i Stockholms skärgård och i Åre.
Familj:Fru och fyra vuxna barn.

Fritid: Familj och vänner. Seglar, åker skidor och musicerar gärna.

Nya bolaget

Familjebolaget grundades 1937. I dag äger man 20 fastigheter med 650 lägenheter och 70 000 kvadratmeter lokaler i Stockholm och Alvik.

I grunden är Claes Magnus Åkesson civilekonom från Handelshögskolan. Efter studierna kom han via en bank i Paris han till Ericssons finansstab och därefter i olika controllerbefattningar inklusive, tre år i Budapest och Kuala Lumpur. Befattning på Ericsson var som ekonomi- och finanschef för Malaysiakontoret.

Efter 11 år på Ericsson växlade han till JM som CFO, en post han stannade på i 23 år.

– Vi utvecklade bolaget och affären med långsiktighet och aktieägarvärde i fokus. Från mitt CFO-perspektiv handlade det om riskavvägda investeringar, strikt projekt- och kassaflödesstyrning samt aktiv hantering av balansräkningen, berättar Claes Magnus Åkesson.

– I min yrkesbana har jag prioriterat samhällsviktiga områden, och den finansiella dimensionen gör fastighetsbranschen extra intressant.
Valutahandel i Paris, förhandlingar i Mellanöstern och sju maraton i New York utgör några av de mest minnesvärda ögonblicken under karriären.

Han pensionerades egentligen från JM 2021 men återkom ändå som CFO under 2023.
Samtidigt valdes han in i styrelsen för Anders Bodin Fastigheter som han menar har samma långsiktiga och värderingsstyrda kultur som JM.

– När jag fick frågan om att bli vd behövdes ingen betänketid. Familjen Bodin är tydliga med att företaget nu ska ledas operativt utanför familjen, med erfarenheter från andra miljöer, medan familjen verkar genom styrelsen.

Åkessons första insatser på vd-posten består i att säkerställa så god avkastning som möjligt från tillgångarna och identifiera förädlingspotential på kort Och medellång sikt. Något den starka balansräkningen och det unikt fina fastighetsbeståndet skapar goda förutsättningar för.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan