Persontoppen

Med känsla för det finansiella

Efter en nära två decennier lång karriär inom byggjätten NCC tar han nu över som ordinarie vd i den avsevärt mindre bostadsutvecklaren SSM.

Mattias Lundgren

Ålder: 48 år.
Bor: Villa i Sollentuna.
Familj: Fru och två barn (tvillingar).

Fritid:  En Volvo P1800S från 1963 som han mekar med och även kör. Rugbyfantast, båda barnen spelar.

Nya bolaget

SSM: Är ett bostadsutvecklingsbolag verksamt i Stockholmsregionen. Bolaget bildades 1993 och är börsnoterat sedan 2017. Projektportföljen omfattade vid halvårsskiftet totalt 6.126 lägenheter.

 

Efter fyraårig teknisk linje på gymnasiet i Jönköping låg vägen mot en karriär som ingenjör utstakad. Sitt första jobb efter skolan fick han på ABB Fläkts utvecklingsavdelning. Men det kollegorna pratade om på rasterna visade sig handla mer om hur företaget sköttes än om teknik, och där väcktes ett intresse som i stället ledde honom till Handels i Stockholm. Efter examen inleddes en nästan 20 år lång karriär inom NCC-sfären, först som business controller men Mattias Lundgren visade sig ganska snabbt ha fallenhet för bolagstransaktioner och medverkade i affärer över hela Nordeuropa, från Polen upp till Grönland.
Via ledande positioner i NCC Housing och Bonava landade han slutligen som CFO för koncernen.

– Byggbranschen utgör en så konkret form av samhällsutveckling. Och i synnerhet bostäder är en avgörande faktor i hur människor formar sina liv, och det var det som lockade mig, säger Lundgren.

I samband med senaste vd-bytet i NCC erbjöds Mattias Lundgren en förlängd ledighet. Men det som såg ut som ett förlängt jullov ledde i stället till inhopp som CFO på Eastnine och sedan vidare till vd-stolen i SSM.

Det som lockade hos SSM var att bolaget inte i första hand riktar sig till kapitalstarka villaägare som vill ha sjöutsikt utan fokuserar på fåpersonshushåll som söker yteffektiva och prisvärda bostäder i goda kommunikativa lägen. Den strategin vill Lundgren driva vidare och utveckla i sin nya roll.

– SSM har en välfungerande verksamhet och fin portfölj men med för hög finansiell risk. Vidare har vi en obligation som behöver hanteras och det är problem som jag med min ekonombakgrund och mitt finansiella tänkande tror att jag är bra lämpad att tackla som ny vd, säger Mattias Lundgren.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan