Persontoppen

Lämnar bolånen för Norden

Tor Borg

Mjukt

Ålder: 49 år.
Familj: Sambo och fyra barn.
Bor: Bostadsrätt i Hammarby Sjöstad.
Fritid: Springer, cyklar och åker skidor.

Nya bolaget

JLL: Globalt fastighetskonsultföretag med 80.000 anställda i över 80 länder. Verksamheten omfattar transaktion, uthyrning, analys och värdering. Svenska kontor i Stockholm och Göteborg.

Tufft

Fler fastighetsbolag på börsen:
På ett års sikt, nej.

Hur ser räntan ut om ett år:
Om ett år kan Riksbanken höja.

Transaktionsvolymen 2017:
Ungefär densamma som 2016.

Han beskriver sig som nästan sjukligt intresserad av nationalekonomi under studietiden i Lund. Utsikten att behöva fortsätta leva som fattig student gjorde dock att det aldrig blev någon doktorshatt. I stället lockade förvärvslivet och första anhalt blev Riksbankens penningpolitiska avdelning.

–De tre åren på Riksbanken var lärorika och en fantastisk skola för mig, säger Tor Borg.

När hans närmste chef på Riksbanken började på Folksams kapitalförvaltning följde Borg, efter lite övertalning, med. Arbetsuppgifterna var inriktade på makroanalys, räntor och valutautveckling. I rollen ingick även att vara föredragande för investerare och träffa förvaltningens kunder, och det var här som den publika roll som Tor Borg odlat senare i karriären grundlades.

2007 valdes SBAB:s dåvarande chefsekonom Barbro Wickman-Parak in i riksbanksfullmäktige.

–Jag insåg snabbt att positionen blivit ledig och kontaktade bolåneinstitutet, berättar Borg.

Något egentligt intresse för fastigheter och bostadsmarknad hade han inte från början utan det har kommit efter hand. Fokus har alltid varit den makroekonomiska bilden där fastigheter är en del.

Efter tio år på SBAB är det nu dags för nästa steg i karriären. Tanken att få jobba för en global aktör som JLL med stora fastighetsbolag som kunder i ett nordiskt sammanhang lockade.

Tor Borg tillträder en ny tjänst som Nordenchef och ska i rollen utveckla en samnordisk analysplattform för bolaget.

Konkret handlar arbetet om att utifrån en makroekonomisk bild eller utsikt dra slutsatser om vad den betyder för fastighetsmarknaden. Även om titeln är Nordenchef så kommer inte Borg att ha mer än en handfull personer till sitt förfogande och kommer därför att vara i högsta grad operativ i analysarbetet.

Det publika arbete som han bedrivit på SBAB med medverkan i media och på seminarier hoppas han få fortsätta med även i sin nya roll.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan