Persontoppen

Brinner för samhällsutveckling

Hållbarhet, digitalisering och överkomliga bostäder är ledorden då mångsysslaren tar över som vd i den kooperativa bostadsjätten.

Johanna Frelin

Ålder: 50 år.
Bor: Lägenhet på Kungsholmen.
Familj: Man och tre barn. Hund och två hästar.

Fritid: Fritiden upptas av träning och ridning.

Nya bolaget

Riksbyggen: Bolaget har verksamhet på mer än 430 orter över hela Sverige. Sammanlagt förvaltar bolaget över 200.000 bostadsrätter i över 4.200 bostadsrättsföreningar. Man förvaltar även mer än 100.000 hyresrätter runt om i Sverige.

 

Branta inlärningskurvor har aldrig varit främmande för Johanna Frelin. Hon är journalisten som gick från att vara chef på SVT till vd på utbildningsföretaget Hyper Island utan att vara lärare, vd på Tengbom utan att vara arkitekt och nu tar hon över vd-stolen i Riksbyggen utan vara vare sig ingenjör eller fastighetsekonom. Med en MBA i general management från Handels ser hon sig i stället som generalistledare där hon med ledarskapet som verktyg får verksamheten att utvecklas.

– Som ny i en bransch gäller det att vara väldigt ödmjuk och lära sig att förstå vilka hinder men även vilka möjligheter en verksamhet har. Jag försöker vara en lyssnande person och ta till mig av den kunskap som oftast redan finns inom en organisation om vilka hinder och möjligheter som finns.
Som en röd tråd genom karriärvalen löper ett brinnande intresse för samhällsutveckling och en vilja att göra positivt avtryck. Det är även detta som fick henne att bli intresserad av ledarskapet för Riksbyggen.

– Bolaget jobbar med flera av mina hjärtefrågor. Riksbyggen har en jättebra strategi som handlar om hållbarhet, digitalisering och att få fram bostäder till dem som behöver det. Den utvecklingen vill jag accelerera när jag tillträder som vd vid årsskiftet och få alla 3 000 medarbetare med mig, säger Johanna Frelin.

Hon menar vidare att en stor spelare som Riksbyggen har stora möjligheter att göra skillnad med sitt hållbarhetsarbete eftersom byggindustrin i sig är ganska miljöbelastande.
Som chef beskriver sig Johanna Frelin som energisk och trivs när det går fort. Hon driver förändring metodiskt i en ganska snabb takt. Men hon är också visionär och mån om att inkludera människor så att de känner sig delaktiga och, inte minst viktigt, tycker det är kul att gå till jobbet.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan