Detta seminarium har redan ägt rum.

mar 25

Stockholmsmarknaden 2014: Nya spår för tillväxten

Grand Hôtel, Vinterträdgården, Stockholm

Tisdagen den 25 mars 2014, Grand Hôtel, Stockholm

Stockholms tillväxt – hur ska regionen klara att växa och vilka möjligheter skapas för fastighetsägare, byggare och investerare? Det är temat för årets stora seminarium om huvudstaden. Finansministerkandidaten Magdalena Andersson inleder med (S) tankar om Stockholms utveckling och sen djupdyks i möjligheterna som den stora tunnelbanesatsningen skapar. Missa inte denna heldag om Stockholmsregionen – välkommen med din anmälan!

– (S) plan för ökad tillväxt i Stockholm

– T-banesatsningen skapar nya vinnarlägen

– Så ska staden gå på offensiven med bostäder

– Allt om marknaden: Bostäder, kontor & handel

Bland de medverkande:

Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson

Joakim Larsson (M), borgarråd Stockholms Stad

Annika Winsth, chefekonom Nordea

Niklas Berntzon, VD Eklund Stockholm New York

Karolina Keyzer, stadsarkitekt Stockholms Stad

Lars Heikensten, VD Nobelstiftelsen

Charlotte Broberg (M), bitr finanslandstingsråd Stockholms läns landsting

Lars-Åke Tollemark, VD Unibail-Rodamco Norden

Lena Boberg, VD Ica Fastigheter

Hans Wallenstam, VD Wallenstam

 

För fullständigt program klicka på “Program” nedan.

Anmäl Dig direkt genom att klicka på “Anmäl mig” här nedan eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.

Stockholmsmarknaden 2014 – Tisdagen den 25 mars, Grand Hôtel, Stockholm

 

08.30

Registrering, kaffe och smörgås

 

09.00

Inledning

Lydia Capolicchio, dagens moderator

 

09.05

Ett framgångsrikt Stockholm är viktigt för hela Sverige

Stockholms län är en viktig motor i den svenska ekonomin och hur huvudstaden mår är av stor betydelse för tillväxt och arbetslöshet även i resten av landet. Utvecklingen hotas dock av växtvärk vad gäller bland annat bostadsbrist och infrastruktur. Hur ser Socialdemokraterna på regionens betydelse för resten av landet och vad krävs från riksnivå för att ge Stockholm rätt förutsättningar att fortsätta växa? (S) har länge drivit frågan om en utbyggd tunnelbana – hur vill man gå vidare nu?

Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson

 

09.35

Så snurrar hjulen i huvudstaden

Nordea analyserar flera gånger om året hur den regionala tillväxten utvecklas runt om i landet. Hur mår ekonomin och hur utvecklas tillväxten i Stockholmsregionen? Vilka hinder finns för expansion och vilken påverkan har regionens utveckling på resten av landet?

Annika Winsth, chefekonom Nordea

 

10.00

Heta stolen: Så ska landstinget klara byggruschen

Stockholms läns landsting står inför en period av enorma investeringar med utbyggnad av pendeltågstrafiken, expansion av tunnelbanenätet, nybyggnad och upprustning av spårväg och ett nytt stort sjukhus och utbyggnad av de befintliga. Hur ska man klara att genomföra alla byggprojekten? Hur ser finansieringen ut, kan det bli aktuellt att t ex sälja mark och fastigheter, och kan det bli utrymme för ytterligare nya projekt?

Charlotte Broberg (M), biträdande finanslandstingsråd Stockholms läns landsting

 

10.20

Kaffe

 

10.50

Nya tunnelbanesatsningen – så ser planerna ut

Fyra nya tunnelbanesträckningar, nio nya stationer och 78 000 bostäder. Det är huvuddragen i regeringens stora förhandling om bl a satsningar på ny tunnelbana. Hur ser planerna ut, vilka är motkraven på kommuner och landsting och vad krävs av näringsliv och investerare för att satsningen ska lyckas?

Catharina Håkansson Boman, regeringens förhandlare Stockholmsförhandlingen

 

11.15

Kommunerna som kan bli vinnare

Tunnelbana till Barkarby och Nacka var två av de viktigaste beskeden i T-banesatsningen. Hur tänker kommunerna dra nytta av de stora satsningarna och vilka planer finns vad gäller bostäder och kommersiella lokaler? Hur vill de samarbeta med byggare, arkitekter och fastighetsägare?

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande Nacka

Emma Feldman (M), ordförande kommunstyrelsens planutskott Järfälla

 

11.40

Vilka möjligheter öppnas för fastighetsinvesterare?

Nio nya stationer och utbyggnad framförallt i öst och nordväst. Vilka möjligheter skapar det stora tunnelbanepaketet för fastighetsinvesterare? Vilka lägen kommer bli hetast och hur påverkas värdena på befintliga fastigheter?

Lena Boberg, VD Ica Fastigheter

Klaus Hansen Vikström, affärsutvecklingschef Fabege

Hans Wallenstam, VD Wallenstam

 

12.00

Lunch

 

13.00 – 14.45

Välj mellan tre temaspår: Bostäder, Kontor eller Handel

Se program för respektive temaspår nedan

 

14.45

Kaffe

 

15.15

Så ska Stockholm växa – med god arkitektur

Hur ska Stockholm klara att fortsätta växa – hur ser planerna ut vad gäller nya bostäder, arbetsområden och handel? Hur ser tankarna ut vad gäller arkitektur – vilka är ambitionerna?

Karolina Keyzer, stadsarkitekt Stockholms Stad

 

15.45

Nobel Center ska locka världen

Äntligen ska Nobelpriset få ett eget hem som kan visa upp pristagarna och deras gärningar på bästa sätt. Satsningen blir viktig för att locka besökare till Stockholm och arkitekturen ska ge ett lyft åt Blasieholmen och city. Hur ser planerna ut, hur ska huset användas och vilka effekter kan det ge för Stockholm?

Lars Heikensten, VD Nobelstiftelsen

 

16.05

Framtidsspaning: Så kan vi göra regionen vassare!

En stor utmaning är att få huvudstadsregionen att fortsätta växa samtidigt som bostadsbristen måste minska och arbetslöshet och sociala problem hållas i schack. Vilka konkreta idéer finns för att lösa de här knutarna? Vad kan vi lära från andra städer runt om i världen och vad kan näringslivet bidra med?

Göran Cars, professor i samhällsplanering KTH

Anders Danielsson, vice VD Skanska

Monica von Schmalensee, VD White Arkitekter

Peter Viinapuu, VD MTR Stockholm

 

16.30

Seminariet avslutas. Fastighetsvärlden bjuder in till mingel och eftersnack.

 

13.00 – 14.45 Temaspår A: Bostäder. Moderator: Lydia Capolicchio

13.00

Marknaden hetare än någonsin

Bostäder och Stockholm är den absolut hetaste kombinationen på svensk fastighetsmarknad just nu. Vilken typ av objekt lockar allra mest – att köpa äldre bostäder eller producera nya? Vad är nyckeltalen för nya bostäder jämfört med äldre? Hur ser utvecklingen i Stockholm ut jämfört med andra delar av landet och andra huvudstäder?

Pernilla Arnrud Melin, Client Consultant IPD

 

13.30

Heta stolen: Staden går på offensiven med nya bostäder

Alliansen i Stockholm ökar nu kraftigt ambitionen för bostadsbyggandet. Jämfört med 2012 dubblas målet för markanvisningar till 8000 bostäder nästa år och målet är att bygga 140 000 nya bostäder fram till 2030. Hur ser strategin ut för att lyckas? Hur kommer staden samarbeta med byggare och bostadsutvecklare och vilken roll kommer kommunens egna bostadsbolag att ha?

Joakim Larsson (M), borgarråd Stockholms Stad, ordf exploateringsnämnden och ansvarig för de kommunala bostadsbolagen

 

13.50

Paus

 

14.00

Nyproduktion: Vad kan Stockholm lära från New York?

Nyproduktion borde vara den hetaste och mest exklusiva delen av bostadsmarknaden – och med den mest intressanta arkitekturen. Men det kräver nya sätt att arbeta. Stjärnmäklaren Fredrik Eklund tar nu tillsammans med Sveriges mestsäljande mäklare Niklas Berntzon lärdomarna från New York till Sverige. Deras firma ligger bland annat bakom rekordpriserna i Wallenstams nya hus på Grev Turegatan. Vad kan Stockholms bostadsutvecklare lära från New York? Vad krävs för att få upp intresse och priser för nya bostadsrätter?

Niklas Berntzon, VD Eklund Stockholm New York

 

14.25

Stockholms svar på Turning Torso

Inför sitt hundraårsjubileum 2023 har HSB Stockholm utlyst en tävling om ett nytt landmärke för Stockholm. Resultatet kan bli en skyskrapa i trä med nya tankar kring hur en bostadsrättsförening skulle kunna fungera. Hur ser tävlingsbidragen ut? Vilka är chanserna att projektet blir verklighet?

Anders Svensson, VD HSB Stockholm

 

13.00 – 14.45 Temaspår B: Kontor. Moderator: Willy Wredenmark

13.00

Stadens rockad frigör centrala lägen

Stockholms Stad planerar att flytta ett antal förvaltningar och kommunala bolag från centrala kontorslägen till lokaler i ytterområdena. Hur går det med planerna och vilka effekter hoppas man att flyttarna ska ge? Vad händer med de lokaler och fastigheter i innerstaden som lämnas?

Juan Copovi Mena, fastighetsdirektör Stockholms Stad

 

13.25

Kontor blir hotell – vilka är drivkrafterna?

Fler och fler befintliga kontorsfastigheter i Stockholm konverteras till hotell. Hur ser drivkrafterna ut bakom den här utvecklingen? Vad krävs för att en kontorsfastighet ska kunna konverteras och bli ett bra hotell?

Mats Hederos, VD AMF Fastigheter

Tomas Ingemarsson, VD AFA Fastigheter

Hans Åke Pettersson, VD Annordia

 

13.50

Paus

 

14.00

Hetaste trenderna på kontorsmarknaden

Hur ser kontorsmarknaden ut i Stockholm och vilka är de hetaste trenderna? Hur kommer hyror och vakanser att utvecklas de närmaste åren?

Åsa Linder, analyschef Jones Lang Lasalle

 

14.25

Jättarna väljer aktivitetsbaserat – hur funkar det?

Aktivitetsbaserade lösningar – där de anställda väljer arbetsplats efter vilken aktivitet de ska genomföra – verkar vara i ropet just nu för nya, stora kontor. Såväl Vasakronans, Skanskas, Swedbanks och Försäkringskassans nya huvudkontor bygger på denna modell. Hur ser de här lösningarna ut, hur fungerar det och vilka är för- och nackdelarna?

Caroline Arehult, VD Skanska Fastigheter Stockholm

Gunnar Pettersson, fastighetschef Försäkringskassan

 

13.00 – 14.45 Temaspår C: Handel

13.00

Här finns det plats för mer handel

Regionen växer kraftigt – men på vissa håll i länet så hänger handeln inte med. Det finns utrymme för fler butiker på många platser. Var är möjligheterna som störst för mer handel? Vilken typ av butiker är det som efterfrågas?

Henrik Vestin, analytiker HUI

 

13.30

Handlarna som vill växa i Stockholm

Med kraftig befolkningstillväxt och utbyggda kommunikationer skapas möjligheter för nya handelsetableringar. Många aktörer planerar att växa i regionen och letar nu efter rätt lägen och rätt lokaler. Vilka möjligheter ser de i Stockholm med omnejd? Vilka delar av regionen är hetast och vilka typer av lägen är det som lockar mest?

Maria Ahlestål, etableringschef Apoteket

Magnus Schön, etableringschef Bergendahls

 

13.50

Paus

 

14.00

Gasverk blir handel och kultur

Det gamla gasverksområdet ska bli ett hjärta i Norra Djurgårdsstaden med saluhall, butiker, gallerier, kultur och service. Projektet har beskrivits som ett av de mest spännande i Stockholm och bakom står en relativt okänd uppstickare. Hur ser planerna ut och vad krävs för att de ska bli verklighet?

Magnus Rothman, VD JR Kvartersfastigheter

 

14.25

Heta stolen: Hur mår köpcentrumen?

Det har varnats för överetablering och kritiker har ifrågasatt behovet av ytterligare nysatsningar. Hur ser det ut idag för köpcentrumen i Stockholm? Hur har storsatsningen på Täby Centrum fallit ut och hur utvecklas planerna för Mall of Scandinavia? Vilka möjligheter öppnas av de nya infrastruktursatsningarna?

Lars-Åke Tollemark, VD Unibail-Rodamco Norden

 

Anmäl Dig direkt genom att klicka på “Anmäl mig”-knappen ovanför programmet eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.

alliancecbrebasalek2searchnordomatic