Samhälle & Fastigheter
Samhället ställs inför nya utmaningar och behoven av investeringar är stora. I takt med ett allt hårdare geopolitiskt klimat och den brottsvåg som sköljer över Sverige vill politiker bygga ett robustare samhälle där säkerhetsfrågor ligger i fokus. Det ger nyetablering av anläggningar, antalet häktesplatser flerdubblas, skalskydd för myndigheter, privata företag, skolor förstärks.
Samtidigt har Sveriges kommuner en tuff ekonomiska verklighet framför sig och det finns stora behov investeringsbehov inom både äldreboenden och utbildningsfastigheter. Det handlar både om rena nyinvesteringar och om upprustning eller återbruk/konvertering av byggnader.
Hur kan kreativiteten och sakkunskapen som finns i den svenska fastighetsbranschen utnyttjas för att klara av att skapa ett starkt försvar, ett tryggare och bättre samhälle och samtidigt driva exempelvis hållbarhetsfrågor framåt? På vilka sätt kan privata aktörer och det offentliga samarbeta för att lösa de stora behov Sverige nu har inom det här området? Vilka affärsmöjligheter finns för den långsiktige aktören?
Välkommen till en spännande heldag om vårt samhälle och de just nu hetaste fastighetsfrågorna!
08.30 Registrering, kaffe och smörgås
09.00 Moderator hälsar välkommen och inledning
• Ellinor Persson, dagens moderator
09.05 Køb, køb, køb: Men hur ska det betalas?
Tusentals miljarder kommer att investeras i försvaret. I Sverige pratas det om 3,5 procent av BNP – eller ännu mer. Det är bråttom men hur skakar man fram finansieringen? Hur ser en rimlig plan ut, varför kan fastighetsskatt vara en viktig bit och hur påverkas ekonomin och fastighetsmarknaden av de enorma investeringarna?
• Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN
09.30 Nya tider: Anpassning, prioritering och långsiktighet
De snabba slagen i befolkningsutvecklingen, utmaningar som civil beredskap, ny socialtjänstlag, klimatanpassning, ansträngd ekonomi med mera kräver en plan för kommuner och regioner. Ekonomin blir något bättre i år men sektorn fortsätter att handla på krita. Vad händer med ekonomin bland SKR:s medlemmar och vad krävs för en långsiktigt hållbar ekonomi? Kan privat kapital vara en hjälp?
• Per Larsson, rådgivare kommunal ekonomi PwC Sverige
09.45 Demografichocken: Ändrade planer
Befolkningsökningen har hastigt närmast tvärnitat, främst på grund av lågt barnafödande och minskad invandring. De gamla befolkningsprognoserna revideras och redan syns en våg av nedlagda förskolor. Hur tacklar kommunerna de nya förutsättningarna: Vad händer med vård, skola, omsorg, vad måste skäras ned och var finns de stora investeringsbehoven idag? Hur skiljer sig situationen mellan olika kommuner?
• Jacob Högfeldt (M), Kommunstyrelsen ordförande Strängnäs
• Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande Sundbyberg
• Tomas Selin (C), Kommunstyrelsens vice ordförande Huddinge
10.05 Kaffe och nätverkande
10.35 Mobilisering mot organiserad brottslighet
Den organiserade brottsligheten äter sig allt djupare in i samhället – ett stort problem inte minst för fastighetsbranschen. Ett nytt unikt brett partnerskap – SMOB – samlar nu expertis från myndigheter, akademin, arbetsmarknadens parter och näringslivsorganisationer för att tackla frågan. Vilken är problembeskrivningen, vilka sektorer har drabbats hårdast och hur kan en plan se ut?
• Amir Rostami, professor kriminologi Södertörns högskola, projektledare SMOBI
10.50 När hot och våld blir vardag
Risken att utsättas för hot och våld har ökat – inte minst gäller det för olika typer av myndigheter. Frågan är hur man hanterar och, inte minst, förebygger hotfulla situationer. Vilka krav på åtgärder ställs till exempel på hyresvärden till myndigheter som socialtjänst, försäkringskassa, skola?
• Hansi Stafbom, grundare SSK Säkerhetsakademin
11.05 Panel: Säkerhetschef i offentlighetens tjänst
Säkerheten för personal i offentlig verksamhet behöver stramas åt i takt med att allt fler anställda blir både hotade och angripna. Vad behöver anpassas i offentliga byggnader för att öka säkerheten och förenkla för hyresgästerna att tillmötesgå framtidens krav.
• Robert Hansson, säkerhetschef, Arbetsförmedlingen
• Malin Ekblad, säkerhetschef och enhetschef Kontaktcenter Trelleborg, Skurup och Vellinge kommun
• Henrik Ahl, stabs-och säkerhetsdirektör Nacka kommun
11.30 SÄPO: Fastigheter och säkerheten
Säkerhetsfastigheter kommer växa snabbt som segment och många fastigheter och lokaler kommer att hamna hos privata investerare. En stor del av förvaltningen kommer att handla om säkerhetsfrågor, någon som många är ovana vid. Vad krävs egentligen av en ägare till säkerhetsklassad fastighet och hur arbetar SÄPO med fastighetsägarna? Vad är det som krävs?
• Karl Melin, presschef, Säkerhetspolisen
12.00 Lunch
13.00 Comeback: Större möjligheter än någonsin
Ilija Batljan är fortfarande verksam inom samhällsfastigheter. Som investeringschef för PPI är han åter på offensiven med sikte på hela Norden och dubbelnotering på Oslo- och Stockholmsbörsen. Vilken är analysen och lärdomarna från kalabaliken i SBB och var ser han de största möjligheterna inom samhällsfastigheter idag? Varför klarar inte myndigheterna själva den snabba utbyggnad av samhällsfastigheter som förestår?
• Ilija Batljan, investeringschef PPI
13.20 Marknadsläget för samhällsfastigheter
Enorma investeringar ska på kort tid ske i segmentet, som likt andra fastighetstyper har pressats av inflation, räntehöjningar och lågkonjunktur. Men vad händer på marknaden just – hur påverkas hyror, yielder, priser av nya förutsättningarna och hur lätt finner det offentliga och privata kapitalet varandra?
• Anders Elvinsson, värderingschef Cushman & Wakefield
• Mårten Lizen, värdering & rådgivning Cushman & Wakefield
13.45 Kris för äldreboende?
Även om befolkningstillväxten oväntat stagnerar är ökningen av andelen äldre helt säker. Hälften av landets kommuner uppger att de har en brist på seniorbostäder. Efterfrågan på olika former av äldreboende ökar samtidigt som många befintliga inte lever upp till en modern standard. Vad krävs av de nya fastigheterna i form av säkerhet, teknologi och annan utformning? Möter kommunernas investeringar behoven?
• Karin Liljeblad, välfärdspolitisk expert Fremia
• Dan T Sehlberg, VD Sehlhall
• Fler panelmedlemmar presenteras inom kort
14.10 Skolfastigheter som investeringar
Befolkningsutvecklingen har bromsat in oväntat kraftigt, förskolor och skolor läggs ner på grund av bristande elevunderlag runt om i landet. Men fortfarande finns behov av nya investeringar i segmentet. Hur ser egentligen förutsättningarna ut för utbildningsfastigheter idag – och imorgon?
• Jenny Rehn, VD, Nordiqus
14.30 Kaffe och nätverkande
15.00 Storköparen: Rådigheten och jätteaffärerna
Fortifikationsverket (FortF) är på väg att bli den största fastighetsinvesteraren. Bland annat står man för årets hittills största enskilda affär på 8,2 miljarder. Det är bara början. På några år skall närmare 100 miljarder satsas på inköp och nyproduktion men också förhyrningar. Från verket upprepas att ”rådigheten” över fastigheterna är avgörande. Vad innebär det: Hur skall den jättelika utbyggnaden genomföras och vilken roll kan privata investerare spela?
• Caroline Reuterskiöld Wall, chefsjurist Fortifikationsverket
15.20 Återbruk av överflödiga eller obsoleta lokaler
Förändringar i stadsdelars demografiska profil, tydlig befolkningsminskning eller nya krav på lokaler håller på att bli en stor utmaning runt om i landet. Vad är värt att spara och utveckla? Vad bör monteras ned för ny användning och vad ska ”pulveriseras? Är en ren nyproduktion att föredra? Det gäller att ha en kostnadseffektiv hantering i hela kedjan samt att sätta en strategi och plan i ett tidigt skede.
15.40 Investerarpanelen: Är branschen mogen utmaningarna?
En formlig vägg av pengar är på väg till främst säkerhetsfastigheter, samtidigt är behovet stort i hela sektorn. Stora affärsmöjligheter öppnas. Men den viktigaste frågan är hur den kreativitet och sakkunskap som finns i svensk fastighetsbransch kan hjälpa till att skapa ett starkt försvar, skydd och trygghet för medborgarna. Vad säger de tunga investerarna och beslutsfattarna: Finns förmåga och vilja?
• Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner
• Johan Medin, Sverigechef och ansvarig social infrastruktur Infranode
• Cecilia Vestin, VD Kåpan Fastigheter
16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack
Bland dagens talare




Partners
Bli partner med FV
Fastighetsvärlden har branschens överlägset mest besökta webb och tillsammans med magasin, dagligt nyhetsbrev, seminarier och social media en oöverträffad räckvidd. Kontakta oss så kan vi skräddarsy ett partnerskap efter önskemål.
Anki Lissåker
Partneransvarig
anki.lissaker@fv.se
070-753 76 82
Anmälan
Deltagande | Prenumerant | Ickeprenumerant |
---|---|---|
Fysiskt – På plats | 5.450 SEK | 6.450 SEK |
Anmäler du fyra eller fler lämnar vi 20 procent rabatt på ordinarie pris.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.