Detta seminarium har redan ägt rum.

sep 12

Öresundsmarknaden 2018

Clarion Hotel Malmö Live, Malmö

Högtryck och projektboom – men hoten växer

Heldag om projekt, investeringsläge, digitalisering och stadsutveckling i Malmö, Lund och Helsingborg med omnejd.
Utvecklingen är stark vid Öresund med nya, spännande satsningar i näringslivet, växande befolkning och full fart på fastighetsmarknaden. Det råder närmast boom för kontor och samhällsfastigheter samtidigt som handeln börjar sakta in och de trögare tiderna för bostäder väcker oro.

Under dagen får vi också en rykande färsk analys av valresultatet och hur vår region och fastigheterna påverkas och om vart ekonomin är på väg.

På scen finns de nya VD:arna Ulrika Hallengren, Wihlborgs och Peter Syrén, Midroc, entreprenören och Victoria Park-grundaren Greg Dingizian, stridbare ekonomen Anne-Marie Pålsson och många, många fler.

Allt detta går vi på djupet kring under en fullmatad heldag den 12 september. Ambitionen är att ge en bra grund för höstens affärer och visa på både hot och möjligheter – och erbjuda en stimulerande mötesplats för branschen.

Säkra Din plats nu!

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
 Jan Wifstrand, journalist och VD Rapidus och dagens moderator 

09.10 Valpanelen: Så påverkar valet ekonomin, Skåne och fastigheterna
Tre dagar efter valet har förhoppningsvis det politiska läget klarnat. Vad innebär valresultatet för ekonomi och utveckling i Sverige och i Öresundsregionen? Vilken typ av regering kommer vi att få och vilka är de viktigaste utmaningarna att ta itu med nu? Hur kommer det nya läget att påverka bygg- och fastighetsmarknaden?
 Anders Almgren, kommunstyrelsens ordf (S) Lunds kommun
 Kent Persson, utvecklingschef Heimstaden och fd partisekreterare (M)
 Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi Lunds Universitet
 Andreas Schönström, kommunstyrelsens vice ordf (S) Malmö stad

09.35 Fastighetsmarknaden: Är vår bästa tid över nu?
Det har rått något av en ”perfekt storm” på fastighetsmarknaden de senaste åren med urstark konjunktur och rekordlåga räntor. Hur är läget idag och hur ser utsikterna egentligen ut för de närmaste åren? Har marknaden mer att ge eller riskerar avmattningen på bostadsmarknaden få spridningseffekter?
 Tor Borg, analyschef JLL

10.10 Kaffe

10.40 Malmö och Helsingborg: Så vill städerna växa
Hör om städernas tillväxtplaner och planeringen för framtiden. Hur långt har planerna kommit, vilka nya områden och projekt kommer först och vad lägger städerna det mesta krutet på? Finns det också risker med den snabba utbyggnaden?
 Björn Bensdorp-Redestam, planchef Helsingborgs stad
 Anna Holmqvist, planchef Malmö stad

11.15 Trögare för bostäder – projektvåg för kontor och samhällsfastigheter?
Den tuffare marknaden stoppar nu en del bostadsprojekt. Samtidigt är efterfrågan på kontor större än på länge och behovet av nya förskolor, äldreboenden och skolor är rekordstort. Är vi på väg att få en omsvängning från bostadsbyggande till kontor och samhällsfastigheter? Hur påverkar det i så fall marknaden?
 Henrik Bredenfeldt, regionchef NCC Property Development
 Anna Holmqvist, planchef Malmö stad
 Fredrik Sörling, regionchef Stenvalvet

11.40 Skåne, megaprojekten och morgondagens arkitektur
Flera av landets mest spännande nya byggprojekt är på gång just här nere i söder – ESS och Science Village i Lund, nya SUS i bl.a. Malmö, H+ i Helsingborg, Trelleborgs nya sjöstad, m fl. Hur vass är arkitekturen i Öresundsregionen idag och vad betyder närheten till de framgångsrika danska arkitektfirmorna? Vad kommer att krävas av morgondagens arkitekter för att lyckas?
 Stina Ljungkvist, VD BSK Arkitekter
 Daniel Nord, VD Fojab Arkitekter
 Martin Sundberg, kontorschef Malmö White Arkitekter
 Vesna Vasiljkovic, studiochef Tengbom

12.00 Lunch

13.00 – 14.40 Välj mellan tre temaspår:

A: Bostäder

B: Kontor & digitalisering

C: Handel & mat

Se detaljerade program längre ned.

14.40 Kaffe

15.10 Infraplanerna som kan lyfta regionen
Vilka är de viktigaste infrastruktursatsningarna som är på gång i Öresundsregionen? Och vilka ytterligare projekt kan komma att bli av på lite längre sikt? Vilka möjligheter öppnar detta för samhällsplanerare och fastighetsinvesterare?
 Jens Möller, stf regiondirektör Trafikverket Region Syd

15.35 Toppinvesterarna om valet, marknaden och möjligheterna
Hör hur några av landets och regionens främsta investerare ser på läget – vilken betydelse får valresultatet, hur oroliga ska vi vara för Trump och risken för handelskrig och var kommer ekonomin och räntan att ta vägen? Och hur ser de på fastigheter som investering?
 Greg Dingizian, entreprenör och grundare Victoria Park m.m.
 Sven Knutsson, VD Mellby Gård Innovation & Tillväxt

15.55 Investeringsläget: Har fastigheter ”peakat” – eller kommer det mera?
En kunnig och erfaren panel av experter och investerare summerar intrycken från dagen och ger sin syn på fastighetsmarknadens utveckling i Öresundsregionen. Har vi sett det bästa eller har marknaden mer att ge trots dagens rekordnivåer och utmaningar?
 Ulrika Hallengren, ny VD för Wihlborgs
 Peter Syrén, VD Midroc Property Development
 Ylva Sarby Westman, vVD och investeringschef Kungsleden

16.20 Fastighetsvärlden bjuder in till eftersnack och stort branschmingel

 

13.00 – 14.40 Temaspår A: Bostäder

13.00 Bostadsoron: Vad är det egentligen som händer på marknaden?
I mitten av augusti i fjol toppade bostadsrättspriserna i hela landet. Därefter följde ett snabbt prisfall ner mot 2015 års nivåer. Hur har utvecklingen sett ut i Malmö, Lund och Helsingborg? Var ligger prisnivåerna idag, vilka områden har klarat sig bäst och hur stor del av utbudet är egentligen nyproduktion?
 Per-Arne Sandegren, analyschef Mäklarstatistik

13.30 Transaktioner: Hur klarar hyresfastigheterna den tuffare marknaden?
Hör om den senaste utvecklingen för hyresfastigheter i Öresundsregionen. Hur utvecklas priserna, vilka områden och objekt är mest attraktiva och vilka är trenderna för framtiden?
 Jarl Olsson, VD Catella Corporate Finance Malmö
 Claes Ljungberg, partner Catella Corporate Finance Malmö

13.55 Framtidsspaning: Konjunkturen, räntan och bostadsmarknaden
Svensk ekonomi går som tåget, arbetslösheten sjunker och räntan är rekordlåg. Till synes ser det mesta väldigt bra ut. Samtidigt råder oro på bostadsmarknaden och olyckskorparna varnar för bubblor och en kommande krasch. Vad säger en erfaren panel av de som iakttagit och hanterat tidigare svängningar? Finns det anledning till oro och vad ska marknadens aktörer tänka på?
 Pernilla Johansson, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren
 Charlotta Nilsén, regionchef Veidekke Bostad
 Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB

14.15 Att skapa framtidens skånska städer
Malmö, Lund och Helsingborg måste växa och förändras. Det behövs inte bara nya bostäder utan all form av infrastruktur staden kräver. Kort sagt städerna måste formas om. Då gäller det att inte fastna i dagens uppfattningar utan bygga på ett sätt som håller i decennier. Hur ska detta genomföras och vilka faror finns för att felaktiga lösningar hastas fram i den desperata jakten på billiga bostäder?
 Victoria Percovich Gutierrez, hållbarhetsstrateg White Arkitekter

14.40 Kaffe

 

13.00 – 14.40 Temaspår B: Kontor & digitalisering

13.00 Kontorsboomen:  Vart går hyror, priser och trender på marknaden?Bostadsmarknaden har kylts av och den fysiska handeln utmanas nu på allvar av nätet. Men hittills har behovet av moderna kontor verkat närmast omättligt och vakanserna sjunkit och hyrorna satt fart uppåt. Hur ser läget ut på kontorsmarknaden i Malmö, Lund och Helsingborg – och vad ska vi vänta oss framöver?
 Charlotte Norell, analyschef Croisette Real Estate Partner

13.25 Kontorstrender: Coworking, hälsocertifiering och nya sätt att arbeta
Hur blir morgondagens kontor? I takt med att många nya kontorsfastigheter byggs och renoveras ändras också sätten att arbeta. Bland dagens heta trender finns olika former av mötesplatser, att sitta ihop med ”rätt” grannar och att arbetsplatsen ska främja hälsa och en god arbetsmiljö. Hur ser kundernas krav ut och vilka trender tror vår expertpanel kommer att råda de närmaste åren?
 Johan Fägerblad, COO United Spaces
 Ivana Stankovic, affärsområdeschef kontor Vasakronan
 Camilla Wieslander, VD Skanska Öresund

13.45 Nya spelregler: Digitalisering och delningsekonomi
Vilka effekter kan den snabba digitaliseringen få på samhälle, näringsliv och fastighetsbransch? Hur förändras spelreglerna för företagen och vad krävs för att hänga med i utvecklingen?
 Christian Sandström, docent och forskare kring teknologiskiften Chalmers och Ratio

14.15 Möjligheter med digitaliseringen för fastighetsbranschen
Vilka möjligheter öppnas för fastighetsägare med den snabba digitaliseringstrenden som går genom samhället nu? Hur kan nya verktyg och arbetssätt sänka kostnader och skapa nya tjänster och värden? Och vad kan branschen lära från andra sektorer?
 Cecilia Sandqvist, försäljningschef Gaia

14.40 Kaffe

 

13.00 – 14.40 Temaspår C: Handel & mat

13.00 Så utvecklas handeln när nätköpen exploderar
Digitalisering och e-handel ritar om detaljhandelskartan och på bara några år har tillväxten i handeln flyttats från butiksledet till nätet. Hur mår den fysiska handeln nu och hur kommer strukturomvandlingen framöver att se ut?
 Per Andersson, seniorkonsult HUI Research

13.30 Investeringsläget: Trender och affärer kring handelsfastigheter
Hur utvecklas transaktionsmarknaden för köpcentrum och handelsfastigheter och vad kan vi vänta av de kommande åren? Vilka är de viktigaste trenderna, vilka köpare är mest aktiva och vart går hyror och priser? Vilka objekt och lägen är hetast i Öresundsregionen?
Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield

14.10 Nya restaurangtrender – hur kan fastighetsägarna bli vinnare?
Kraven på tillgänglighet, service och kvalitet bara ökar. Det gör att fastighetsägare som vill säkra sin investering behöver investera i rätt utbud av restauranger. Vilka är de viktigaste restaurangtrenderna som fastighetsägare behöver känna till? Hur påverkar nya digitala tjänster som Foodora och Uber Eats vårt beteende? Vilka är de vanligaste misstagen som fastighetsägare gör vid nyetableringar av restauranger? Hör hur branschen förändras och hur fastighetsägarna kan hänga med.
 Andreas Moene, VD PreOpening

14.40 Kaffe

 

Säkra Din plats nu – Gör Din anmälan längst ned på sidan!

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta

Några av dagens talare:
-Greg Dingizian, entreprenör och grundare Victoria Park m.m.
-Andreas Schönström, kommunstyrelsens vice ordf (S) Malmö stad
-Anders Almgren, kommunstyrelsens ordf (S) Lunds kommun
-Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi Lunds Universitet
-Ulrika Hallengren, ny VD för Wihlborgs
-Peter Syrén, VD Midroc Property Development
-Ylva Sarby Westman, vVD och investeringschef Kungsleden
-Anna Holmqvist, planchef Malmö stad
-Björn Bensdorp-Redestam, planchef Helsingborgs stad
-Henrik Bredenfeldt, regionchef NCC Property Development
-Camilla Wieslander, VD Skanska Öresund
-Charlotta Nilsén, regionchef Veidekke Bostad
-Tor Borg, analyschef JLL
-Sven Knutsson, VD Mellby Gård Innovation & Tillväxt
-Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield
-Jarl Olsson, VD Catella Corporate Finance Malmö
-Charlotte Norell, analyschef Croisette Real Estate Partner
-Jens Möller, stf regiondirektör Trafikverket

Några av dagens höjdpunkter:
-Ränta, inflation och tillväxt – vart är ekonomin på väg?
-Valanalys: Så påverkas ekonomin, regionen och fastigheterna
-Öresundsmarknaden: Är detta ”peaken” för fastigheter?
-Skåne, megaprojekten och morgondagens arkitektur
-Bostadsoron: Färsk statistik om utvecklingen
-Trögare för bostäder – projektvåg för kontor och samhällsfastigheter?
-Kontorsboomen: Vart går hyror, priser och trender på marknaden?
-Kontorstrender: Coworking, hälsocertifiering och nya sätt att arbeta
-Nya spelregler: Så påverkar digitalisering och delningsekonomi
-Nätboom och butiksdöd – hur ska handeln utvecklas?
-Investeringsläget: Trender och affärer kring handelsfastigheter

Medverka som samarbetspartner:
Nu finns det möjlighet att medverka som partner och utställare och träffa deltagarna under hela dagen och få mycket god exponering såväl före som under och efter seminariet.
För mer information kontakta:
Anki Lissåker
anki.lissaker@fastighetsvarlden.se, 070-753 76 82