Detta seminarium har redan ägt rum.

sep 26

Öresundsmarknaden 2017

Clarion Hotel Malmö Live, Malmö

Framtiden för en växande region

Heldag om projekten, investeringarna, digitaliseringen och arkitekturen i vår region.
Öresundsregionen växer snabbt just nu. Hör om hur städerna på den svenska sidan ska växa, nya intressanta planer och viktiga projekt som är på gång.

På höstens viktigaste heldag går vi på djupet om regionens framtid och utmaningar. Vi tar också pulsen på digitaliseringen och hur den förändrar branschen och får träffa några av de mest spännande fastighetsaktörerna. Dessutom ett unikt framträdande av författaren Björn Ranelid om sin relation till staden och byggnaderna – missa inte!

Välj mellan tre fördjupningsspår under eftermiddagen – Bostäder, Kontor och Handel eller Digitalisering.

Seminariet var fullsatt förra året – Säkra Din plats nu!

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
Jan Wifstrand, journalist och VD Rapidus och dagens moderator

09.10 Hotas branschen av en skattechock?
I år har två viktiga utredningar presenterats: den s k paketeringsutredningen och en utredning om nya skatteregler för företagssektorn. Utredningarnas förslag har slagit ned som en bomb och är mer långtgående än de flesta fruktat. I korthet innebär de bl.a. att det inte längre ska vara möjligt att skattefritt sälja en fastighet i bolagsform och att rätten att dra av räntekostnader i företagssektorn begränsas. Hör mer om utredningarna och hur de kan komma att påverka branschen.
Per Kristerson, skattejurist Mazars
Jenny Stenesjö Wöhrman, partner Mazars

09.45 Kommuntopparna: Utmaningar och möjligheter för en växande region
Den snabba befolkningstillväxten ökar behovet av bostäder, infrastruktur, skolor och andra samhällsfastigheter. För kommunerna blir det allt viktigare att jobba offensivt med stadsutveckling och arbeta tillsammans med fastighetsägare och byggare. Hör hur ledarna för Malmö, Lund och Trelleborg ser på läget, utvecklingen framöver och möjligheterna att växa på ett smart och hållbart sätt.
• Emma Berginger, kommunalråd (MP) Lunds kommun
• Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande (S) Trelleborgs kommun
• Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) Malmö stad

10.10 Brexit, valår och skattehot – hur påverkas regionen och fastigheterna?
Spännande tider stundar i vår omvärld – Storbritannien ska lämna EU, Trumps presidentskap går knackigt och här hemma går vi in i ett valår, med risk att utfallet gör landet svårt att regera. För fastigheter föreslås kraftigt höjd beskattning vid försäljningar och därtill tuffare villkor för bolån. Hör vår expertpanel sia om hur dessa viktiga frågor kan påverka Skåne och branschen framöver.
Joakim Ollén, VD Kunskapsporten
Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi Lunds Universitet
Ingemar Rindstig, leader EY Real Estate Nordic

10.30 Kaffe

11.00 Nya trafiksatsningar som ska lyfta tillväxten
God kollektivtrafik är en av de viktigaste faktorerna för lyckad stadsutveckling och nu har Region Skåne och kommunerna i länet kommit överens med Sverigeförhandlingen om en lång rad spännande satsningar. Det handlar bl.a. om 47000 nya bostäder, eldrivna busslinjer och en stor pågatågssatsning. Hör mer om överenskommelsen, tidplanen och vad som ska hända nu.
Stina Nilsson, projektledare Sverigeförhandlingen Region Skåne

11.35 Stadsutveckling: Så ska regionens mest spännande projekt lyckas
Just nu bubblar det av nya, spännande projekt på massor av platser i Öresundsregionen. Två av de mest intressanta och innovativa är bostadssatsningen Culture Casbah i Rosengård och Lunds nya stadsdel Brunnshög runt forskningsanläggningarna Max IV och ESS. Träffa personerna som leder dessa projekt och hur om utmaningarna, lösningarna och möjligheterna.
Eva Rydén Dalman, projektchef Brunnshög Lunds kommun
• Petra Sörling, tillträdande VD Rosengård Fastighets AB/Culture Casbah

12.00 Lunch

13.00 – 14.45 Välj mellan tre temaspår:

A: Bostäder

B: Kontor och Handel

C: Digitalisering

Se detaljerade program längre ned.

14.45 Kaffe

15.15 Snabbväxande speljätte om framtidens lokaler
Några av världens mest sålda dataspel utvecklas i Malmö! Faktum är att flera av de vassaste spelutvecklarna finns härnere – och de växer snabbt. Att hitta lokaler som attraherar personal och som klarar tillväxten är därför avgörande. Massive Entertainment har löst det genom att köpa ett helt kvarter – hör hur de tänker och ser på framtiden för branschen.
David Polfeldt, VD Massive Entertainment
Louise Tham, project manager Eden Massive Entertainment

15.35 Toppinvesterarna: Utsikter och möjligheter vid Sundet
Svensk ekonomi tuffar på och hyror och fastighetsvärden stiger. Samtidigt pekar många på att tillväxten kommer mattas, räntorna snart börja stiga och så vill regeringens utredning höja skatten på fastighetsförsäljningar. Hur ser några av landets främsta investerare på läget och möjligheterna på marknaden framöver? Hur attraktiv är vår region jämfört med resten av landet och vad lockar mest här?
Rutger Arnhult, VD Klövern
• Ilija Batljan, VD Samhällsbyggnadsbolaget

15.55 Björn Ranelid: Byggnaderna jag älskar!
I ett unikt framträdande får vi höra författaren och språkekvilibristen berätta på sitt alldeles egna sätt om sitt förhållande till staden och dess byggnader. Vad är det som gör att vissa byggnader är vackrare än andra? Vilken betydelse har husen för våra liv? Och finns det kanske en koppling mellan fastigheter och författarskap? Missa inte denna resa i språkets och ordens värld genom våra städer.
Björn Ranelid, författare och estradör

16.25 Fastighetsvärlden bjuder in till eftersnack och stort branschmingel

 

13.00 – 14.45 Temaspår A: Bostäder

13.00 Här kommer framtidens bostäder i Malmö och Lund
Var kommer morgondagens nya bostadsområden ligga och hur kommer de att vara? Hör om några av de viktigaste framtida utbyggnadsområdena för bostäder i Malmö och Lund och hur investerare, arkitekter och andra intressenter kan delta i processen.
Ole Kasimir, planchef Lunds kommun
• Anna Holmqvist, planchef Malmö stad

13.35 Trelleborg storsatsar på ny sjöstad
En dryg halvtimme med tåget från Malmö C planeras för en helt ny sjöstad med attraktiva bostäder, service och mötesplatser. Det är Trelleborgs kommun som nu är i full gång med planerna för hur staden ska möta havet när delar av hamnen flyttas. Hör om visioner, tidplan och hur investerare och arkitekter kan vara med.
Charlotte Lindström, projektledare Kuststad 2025 Trelleborgs kommun

14.00 Rekordhet bostadsmarknad: Priser, affärer och de senaste trenderna
Hör om den senaste utvecklingen för hyresfastigheter i Öresundsregionen. Hur utvecklas priserna, vilka områden och objekt är mest attraktiva och vilka är trenderna för framtiden?
Jarl Olsson, VD Catella Corporate Finance Malmö
Claes Lennartsson, associate director Catella Corporate Finance Malmö

14.30 Så tänker bostadsinvesterarna om marknad och framtid
Lyssna på några av regionens bostadsaktörer om vad som lockar mest vid Öresund och var de bästa möjligheterna finns att bygga och investera. Hur stark är egentligen marknaden och vilka hyror och priser är det som gäller just nu?
Christian Dahlman, affärsområdeschef Nya Bostäder Ikano Bostad
• Patrik Hall, VD Heimstaden
Peter Strand, VD Victoria Park

14.45 Kaffe

 

13.00 – 14.45 Temaspår B: Kontor och handel

13.00 Investeringsläget: Trender och affärer kring kommersiella fastigheter
Hur utvecklas transaktionsmarknaden för kontor och handelsfastigheter nu – generellt i landet och här i Öresundsregionen? Vilka är de viktigaste trenderna, vilka köpare är mest aktiva och vart går priser och avkastning? Vad kan vi vänta av de kommande åren?
Thomas Persson, partner Cushman & Wakefield
Mikael Stellinger, partner Cushman & Wakefield

13.35 Lokala aktörer som vågar: Volito och Trianon på offensiven
Två av Malmös lokala fastighetsaktörer har ökat tempot rejält den senaste tiden. Volito Fastigheter har nu inlett spektakulära skyskrapebygget The Point i Hyllie, som man äger hälften av och samtidigt köpt det intilliggande hotellet. Och Trianon har tagit över svåruthyrda köpcentret Entré och klivit in på börsen. Hur ser de på sina storsatsningar och vilka investeringsmöjligheter ser de framöver?
Olof Andersson, VD Trianon (eller Mari-Louise Hedbys, CFO Trianon)
Pelle Hammarström, VD Volito Fastigheter

14.00 Etablering: Lidl satsar på offensiv med nya butiker
Matvarukedjan Lidl har hållit en hög expansionstakt i Sverige och tänker fortsätta växa. Målet är att öka med 30 nya butiker de närmaste åren och dessutom läggs stort fokus på hållbara och innovativa lösningar. Hör mer om planerna i allmänhet och möjligheterna i syd i synnerhet och vilka typer av lägen som är intressanta för satsningen.
• Johan Augustsson, fastighetsdirektör Lidl

14.25 Framtidens arkitektur: Så kan regionens städer komma se ut
God och spännande arkitektur blir ett allt viktigare konkurrensmedel – för städer såväl som för fastighetsägare och investerare. Vad betyder arkitekturen för staden och vilka värden kan den skapa för ägare av kommersiella fastigheter? Hur skulle god design kunna utveckla städer som Malmö, Lund och Helsingborg i framtiden?
Daniel Markström, affärsstrateg Jernhusen
Daniel Nord, VD Fojab Arkitekter
• Märta Stenevi, kommunalråd (MP) stadsbyggnad Malmö

14.45 Kaffe

 

13.00 – 14.45 Temaspår C: Digitalisering

13.00 Så förändrar den nya delningsekonomin vårt samhälle
På kort tid har den nya delningsekonomin förändrat branscher som film, musik och resor. Nu går det att enkelt boka boende via nätet i mer än 35.000 städer runt om i världen. Vilka är de kommande stegen och trenderna i den här utvecklingen? Hur kommer delningsekonomin att förändra vårt samhälle och påverka näringslivet?
Åsa Minoz, expert på innovation och delningsekonomi ModigMinoz

13.30 Nya möjligheter för branschen med digitaliseringen
Vad innebär den tilltagande digitaliseringen i samhället – vilka är de främsta möjligheterna som hägrar? Hur kan ny teknik och nya användningsområden förändra våra städer och göra bostäder och lokaler smartare?
Christian Wictorin, chef Smart City Solutions, WSP

14.00 Praktikfall: Så kan fastighetsägare dra nytta av nya lösningar
Hör hur fastighetsägare redan idag kan använda ny teknik och digitala lösningar för att effektivisera sin förvaltning, sänka energiåtgången och erbjuda hyresgästerna nya smarta tjänster. Konkreta exempel på nytta med digitaliseringen!
Sofia Rangmar, Customer Success Manager Incit

14.25 Fastighetspanelen: Hur kommer branschen att förändras?
Det händer mycket nu och det går väldigt snabbt. Ny teknik gör att funktioner kan automatiseras, delningsekonomin skapar helt nya tjänster och trådlösa system möjliggör att vi kan arbeta mer flexibelt och på andra platser än tidigare. Hur kan det här komma att påverka hyresgästerna framöver och vilka utmaningar och möjligheter skapar det därmed för fastighetsbranschen?
Staffan Fredlund, miljöchef Wihlborgs
Ola Orsmark, VD Castellum Region Syd
Olov Schagerlund, VD Nordomatic

14.45 Kaffe

 

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta

Några av dagens höjdpunkter:
-Kommunalråden: Utmaningar och möjligheter för en växande region
-Brexit, valår och skattechock – hur påverkas regionen och fastigheterna?
-Hotas branschen av en skattechock?
-Toppinvesterarna: Utsikter och möjligheter framöver (med bl.a. Rutger Arnhult)
-Stadsutveckling: Så ska regionens mest spännande projekt lyckas
-Lokala aktörer som vågar: Volito och Trianon på offensiven
-Snabbväxande speljätte om framtidens lokaler – David Polfeldt, VD Massive
-Investeringsläget: Trender, priser och affärer
-Här kommer framtidens bostäder i Malmö och Lund
-Så tänker bostadsinvesterarna om marknad och framtid
-Framtidens arkitektur: Så kan regionens städer komma se ut
-Nya trafiksatsningar som ska lyfta tillväxten
-Fastighetspanelen: Hur kommer digitaliseringen förändra branschen?
-Björn Ranelid: Byggnaderna jag älskar!

Några av dagens talare:
Björn Ranelid, författare
Rutger Arnhult, VD Klövern
Ilija Batljan, VD Samhällsbyggnadsbolaget
David Polfeldt, VD Massive Entertainment
Olof Andersson, VD Trianon
Pelle Hammarström, VD Volito Fastigheter
Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) Malmö stad
Märta Stenevi, kommunalråd (MP) stadsbyggnad Malmö stad
Emma Berginger, kommunalråd (MP) Lunds kommun
Ole Kasimir, planchef Lunds kommun
Anna Holmqvist, planchef Malmö stad
Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi Lunds Universitet
Joakim Ollén, VD Kunskapsporten
Eva Rydén Dalman, projektchef Brunnshög Lunds kommun
Petra Sörling, VD Rosengård Fastighets AB/Culture Casbah
Thomas Persson, partner Cushman & Wakefield
Jarl Olsson, VD Catella Corporate Finance Malmö
Ola Orsmark, VD Castellum Region Syd
Patrik Hall, VD Heimstaden
Peter Strand, VD Victoria Park
Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande (S) Trelleborgs kommun
Charlotte Lindström, projektledare Kuststad 2025 Trelleborgs kommun
Daniel Nord, VD Fojab Arkitekter
Ingemar Rindstig, leader EY Real Estate Nordic
Per Kristerson, skattejurist Mazars
Jenny Stenesjö Wöhrman, partner Mazars
Åsa Minoz, expert på innovation och delningsekonomi ModigMinoz

Pris:
Seminarieavgiften är 3.650:-/person för företag som prenumererar på Fastighetsvärldens magasin eller nyhetsbrev och 4.650:-/person för övriga.

Mängdrabatt:
Anmäl fler än tre personer (minst fyra) från samma företag och Ni får 20 procent rabatt på ordinarie seminarieavgift. Priset blir då 2.920:-/person för prenumeranter, respektive 3.720:-/person för övriga.

Om Din anmälan:
Priset inkluderar morgonkaffe och smörgås, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och stort mingel med tilltugg och förfriskningar samt konferensmaterial och dokumentation. Alla priser är exklusive moms.
Seminarieavgiften faktureras i efterhand, efter genomfört seminarium. Anmälan är fullt av- och ombokningsbar fram till en vecka före aktuellt seminarium. Därefter faktureras hela avgiften vid avbokning.