Detta seminarium har redan ägt rum.

jun 03

Mälarmarknaden 2021

Webbsänt över hela landet

Marknaden efter pandemin

Pandemin skakar just nu om fastighetsmarknaden. Många kontorsplatser gapar tomma, betydligt färre handlar i fysiska butiker och bostadsbyggandet tappar fart.

Samtidigt finns många spännande planer och framtidssatsningar i pipeline och intresset för att investera i fastigheter i Västerås, Örebro och Eskilstuna verkar större än kanske någonsin.

Hur kommer marknaden utvecklas i höst och vinter och hur snabbt kan ekonomin ta fart igen, när pandemin är över? Och hur långvariga blir våra nya kontorsvanor och vilka effekter får det på fastighetsmarknaden? Hör om läget och framtiden för fastigheter och hur förutsättningarna ser ut i regionen.

Med i sändningen finns flera av regionens investerare och aktörer, t ex Riksbyggens VD Johanna Frelin, Mats Eriksson, regionchef Kungsleden och Maria Engholm, VD HSB MälarDalarna. Vi får också möta några av de tyngsta politikerna: Staffan Jansson, kommunstyrelsens nye ordförande i Västerås och Ullis Sandberg, kommunalråd för stadsbyggnad i Örebro.

Hör också hur några av de främst experterna ser på utsikterna framöver: Annika Winsth, chefekonom på Nordea, Andreas Löwgren, vVD Booli och Dennis Dicksen, advokat och partner på Lindahl.

Sändningen leds av Ellinor Persson, välkänd och erfaren programledare och moderator vid fastighetsseminarier. Vid sin sida har hon erfaren expertkommentator som kan det mesta om fastighetsmarknaden i regionen – Gustav Källén, VD Archus.

Mälarmarknaden är i år helt webbsänd pga smittoläget. Det blir istället 2,5 timmar fartfylld och effektiv direktsändning med en blandning av intervjuer, presentationer och paneldiskussioner. Läs mer om webbformatet under programmet nedan.

Programmet sänds 13:00 – ca 15:40, men kan också ses i efterhand. Det webbsända formatet är helt smittsäkert, tidseffektivt och prisvärt. Som deltagare har Du dessutom alltid tillgång till vår generösa avbokningsgaranti fram till midnatt före seminariet!

Missa inte årets stora seminarium om utvecklingen runt Mälardalen!

Preliminärt program 13:00 – ca 15:40

13.00 Inledning
Dagens programledare och expertkommentator berättar om seminariet och sändningens höjdpunkter. Hör hur du som deltagare kan delta med dina åsikter under programmets gång.
• Ellinor Persson, programledare (känd från bl.a. SVT)
Gustav Källén, VD Archus och dagens expertkommentator

13.05 Mälardalen och återhämtningen i ekonomin
Pandemin har gett stora effekter på världsekonomin och även här hemma har vissa områden påverkats rejält. I takt med att vaccineringen rullar på ökar nu hoppet om en snar återhämtning. Vilka scenarios är rimliga, hur snabbt kan det gå och hur stark kan uppgången bli?
Annika Winsth, chefekonom Nordea

13.25 Läget för nyproduktionen under och efter pandemin
Bostadsbyggandet har saktat ned under pandemin och osäkerheten har ökat på många håll. Men samtidigt har den befarade nedgången på bostadsmarknaden uteblivit. Hör hur några av regionens snabbväxare ser på framtiden för bostadsinvesteringar i Västerås, Örebro och Eskilstuna
Maria Engholm, VD HSB MälarDalarna
Stefan Allansson, chef projektutveckling riks Peab

13.40 Borättsmarknaden: Så har priserna klarat smittan
Vad händer med bostadsrättspriserna i Västerås, Örebro och Eskilstuna med omnejd? Var ligger prisnivåerna idag, vilka områden har klarat sig bäst och hur mår egentligen nyproduktionen? Var finns de stora vinnarna under pandemin?
Jennie Leffler, affärsområdesansvarig Booli Pro nyproduktion
Andreas Löwgren, vVD Booli

14.00 Kommuntopparna: Så ska tillväxten ta fart efter pandemin
Pandemin har påverkat vår region och våra städer kraftigt. Arbetslösheten har stigit, bostadsbyggandet har tappat fart och många företag har haft det tufft. När pandemin förhoppningsvis snart är över – hur ska vi då åter få fart på tillväxt och byggande i Örebro och Västerås? Vilka åtgärder kan städerna själva vidta och vad behövs från staten?
• Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordf (S) Västerås
• Ullis Sandberg, kommunalråd (S) stadsbyggnad Örebro

14.15 Elförsörjningen: Väntar en kris och vad kan fastighetsägarna göra?
Det talas om att industrisatsningar och nyetableringar kan stoppas pga otillräcklig kapacitet i elförsörjningen. Hur allvarligt är egentligen problemet, hur påverkas fastighetsinvesteringar och vad kan branschen göra?
• Kjell Andersson, VD Eskilstuna Energi & Miljö
Ove Fredriksson, public affairs Mälarenergi

14.30 Paus

14.40 Priser och transaktioner: Så heta är kontor och hyreshus
Hur har pandemin påverkat fastighetsmarknaden i Örebro och Västerås och intresset för kontorshus och bostadsfastigheter? Hör hur efterfrågan, priser och avkastning utvecklats och hur pulsen på transaktionsmarknaden ser ut idag i regionen.
• Jan Tärnell, affärsområdeschef värdering och analys Svefa

15.00 Fastighetsjuridik: Detta gäller under och efter pandemin
Pandemin skapar många problem runt om i samhället och så även för många fastighetsägare och deras hyresgäster. En av regionens främsta experter går igenom vad som egentligen gäller kring hyresbetalningar, avtal och hyresgästernas och fastighetsägarnas ansvar i dessa tider.
Dennis Dicksen, advokat och partner Advokatfirman Lindahl

15.10 Design & arkitektur: Så ska kontoren bli attraktiva igen
Plötsligt har hemmet blivit den nya arbetsplatsen för många och mötena har blivit digitala. Vilka nya krav ställer Corona på kontorsdesignen? Och vad kommer krävas för att åter göra kontoren attraktiva som arbetsplatser när pandemin är över?
• Andreas Kristoffersson, inredningsdesigner Archus

15.25 Investerarpanelen: Så blir marknaden efter pandemin
Vi tar pulsen på fastighetsmarknaden i Västerås, Örebro och Eskilstuna under pandemin och utsikterna framöver. Hur har marknaden för kontor och andra kommersiella fastigheter påverkats? Vilka risker och möjligheter finns framöver och hur blir marknaden efter pandemin?
Mats Eriksson, regionchef Kungsleden
Johanna Frelin, VD Riksbyggen

15.40 (ca) Seminariet avslutas
Sändningen och presentationerna går därefter att ta del av i efterhand.

 

Webbsänt seminarium – så här funkar det:

Mälarmarknaden är ett webbsänt seminarium. Temat är pandemins effekter på kontor och bostadsmarknad i regionen – på kort och lång sikt.

Direktsänt och möjlighet att skicka frågor
Du följer seminariet via din dator, det finns således ingen smittorisk, och programmets längd blir ca 2,5 timmar.
Seminariet är direktsänt och formatet är ungefär som en längre version av SVT:s Agenda, med en blandning av intervjuer, presentationer och paneldiskussioner. Det blir rappare och mer varierat än under en normal seminariedag för att passa webbformatet.
Inför och under sändningen finns möjlighet till interaktivitet – det går att vara med och lämna åsikter i realtid om olika aspekter. Det kommer också gå att skicka in frågor i förväg till de olika programpunkterna, så att vi kan anpassa innehållet till deltagarnas önskemål.

Detaljerat program
Inför seminariet kommer du få ett detaljerat program och deltagarförteckning och samma dag som seminariet får du en personlig inloggning till sändningen. Vi kommer givetvis ha en kunnig support redo så att du inte behöver bekymra dig om det tekniska.
Det kommer finnas möjlighet att ta del av sändningen i efterhand och ta del av de presentationer som visats.

Avbokningsgaranti
Din anmälan är fullt avbokningsbar, utan kostnad, fram till midnatt dagen före aktuellt seminarium.

Frågor eller synpunkter
Har Du frågor så kontakta oss gärna: seminarier@fastighetsvarlden.se.

 

Säkra Din plats nu – Gör Din anmälan längst ned på sidan!

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta

Några av dagens talare:

Annika Winsth, chefekonom Nordea
Johanna Frelin, VD Riksbyggen
Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordf. (S) Västerås
Ullis Sandberg, kommunalråd (S) stadsbyggnad Örebro
Mats Eriksson, regionchef Kungsleden

Specialpris för grupper:
Anmäl fler än tre personer (minst fyra) från samma företag och Ni betalar endast 2.360:-/person för prenumeranter respektive 2.840:-/person för övriga.
Ordinarie seminarieavgift är 2.950:-/person för prenumeranter, 3.550:- för övriga.

Avbokningsgaranti:
Din anmälan är fullt avbokningsbar, utan kostnad, fram till midnatt dagen före aktuellt seminarium.

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under det webbsända seminariet med Er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-753 76 82.

För anmälan/kontakt:
seminarier@fastighetsvarlden.se