Program

08.45 – 08.50
Dagens programledare Lars Backemar inleder

08.50 – 09.20
Klarar handelskonjunkturen skenande räntekostnader?

efter en svag inledning av året bjöd början av andra kvartalet på en imponerande ökningstakt för detaljhandeln – för att sedan sjunka tillbaka igen. Vågar hushållen fortsätta att öka sin konsumtion? Hur påverkar räntekostnader och bostadspriser deras köphumör?
Fredrik Kolterjahn, Senioranalytiker HUI Research.

09.20 – 09.45
Laddat med internationellt kapital till projekt

efter några ”sega” år har fransk/holländskägda steen & ström åter accelererat sin projektverksamhet. Just nu drivs en projektvolym på totalt 10 miljarder i sverige. Har de senaste åren inneburit att bolaget väljer annorlunda utformning och breddar hyresgästbasen till sina anläggningar?
Wilner Anderson, VD för Steen&Ström Sverige.

09.45 – 10.10
Så blev O’Learys ”Your second livingroom”

det är drygt 20 år sedan den första puben öppnades i det som nu blivit den omfattande restaurangkedjan O’learys. med sitt koncept av en amerikansk sportsbar har företaget expanderat i franschise form och även exporterats till flera andra länder. Vad är hemligheten bakom framgången? Vad krävs inför en nyetablering?
Wilhelm Vintilescu, VD O’Learys.

10.10 Kaffe

10.40 – 11.10
En gigant sneglar på den svenska marknaden

med en historik på flera 100 år och stort ägande i centrala london har grosvenor på senare år sökt sig till nya marknader. Via sina fonder har man fått upp ögonen för den svenska marknaden med en första investeringen för över 2 miljarder. Vad söker man vidare?
James Raynor, Investeringschef hos Grosvenor Fund Management.

11.10 – 11.30
Utvecklingsprojektet Frölunda Torg i mål – en miljard senare

ett stort omodernt köpcentrum har utvecklats till en supermodern handelsplats med fördubblat antal butiker. Utöver det har lokaler för andra verksamheter och bostäder tillskapats. Vilka var stöteste- narna och vad var viktigast för framgången?
David Schongin, Centrumchef för Frölunda Torg, Diligentia.
Alexander Sundberg, Projektchef Diligentia.

11.30 – 12.00
Nu är det offensiv i Sverige som gäller för Citycon

det finska fastighetsbolaget har fått en ”flygande holländare” vid rodret. Han brukar få saker att hända i ”sina” bolag och nu ska det svenska och baltiska beståndet utökas. Vad i företagets koncept och arbetssätt ska göra den expansionen möjlig i sverige? kan svenska fastigheter matcha de finska och baltiska i tillväxtmöjligheter?
Marcel Kokkeel, VD för Citycon.

12.00 Lunch

13.00 – 13.30
Investerarmarknaden för handelsfastigheter

Är handelsfastigheter fortfarande en av de säkraste investeringarna? Varför har yielderna åkt berg- och dalbana de senaste åren? Hur ser prisnivån ut idag? Vilka är de ivrigaste investerarna?
Thomas Persson, VD Catella Corporate Finance Stockholm.
Daniel Anderbring, makroanalytiker Catella Corporate Finance.

13.30 – 13.50
Indiska – i ständig förändring

Få butikskedjor kan skryta med en 100-årig historia. det krävs kunskap, passion och ständig utveckling i den starka konkurrensen. indiska har klarat det och vill utveckla sitt butiksnät och koncept i skandinavien, men synar även andra etableringsmöjligheter.
Sofie Gunolf, VD Indiska Magasinet

13.50 – 14.10
Att plocka godbitarna i rätt tid

niam agerar på hela den nordiska marknaden med sina olika fonder. Vid flera tidpunkter har bolaget satsat på detaljhandelsfastigheter. Hur ser analysen ut? kan en fond förvalta den typen av tillgångar lika bra eller bättre än en specialicerad aktör?
Johan Bergman, VD Niam

14.10 Kaffe

14.40 – 15.30
Optimal design av goda handelsmiljöer

med decenniers erfarenhet av utveckling av köpcentrum och handelsplatser av olika slag kan Derek Barker ge dig de handfasta råden. Vilka lösningar ser bara snygga ut och vilka fungerar i verklig heten? Var finns de bästa förebilderna idag?
Derek Barker, VD Haskoll Architects and Designers.

15.30 – 15.50
Ur handlarnas perspektiv

samarbetet fastighetsägare och handlare är inte alltid friktionsfritt. ett exempel är det ”havererade” centrumkompaniet som nu drivs vidare som centeni med helt nya riktlinjer. Varför uppstår schismer? skiljer sig kravlistan mellan typ av bransch och företagsstorlek?
Dag Klackenberg, VD för Svensk Handel.
Lars Söderqvist, ordf Centeni och advokat vid Hökerberg & Söderqvist.

15.50 – 16.20
Stort tillskott av handelsyta i city

Vad är det för utbud som saknas idag? klarar den tillkommande handeln de lönsamhetskrav som citylägen kräver? Finns det utrymme för serviceverksamheter? Hur många ”handelsgator” har vi plats för?
Frida Lampel, Affärsområdeschef Handel Stockholm Vasakronan.
Karolin Forsling, Retailchef på AMF Fastigheter.
Henrik Egnell, Chef för affärsutveckling butik hos Hufvudstaden.

16.20 Seminariet avslutas med förfriskningar