Detta seminarium har redan ägt rum.

apr 25

Dokumentation: Hotell & Fastigheter 2013

Högerklicka på länk och välj ”Spara länk som…” (”Save link as…”) för att ladda ned PDF-fil. Alternativt vänsterklicka på för att öppna direkt i webbläsaren.

Så klarar hotell och restauranger den tuffare konjunkturen (1,5 MB)
Efter några goda år bromsar nu den svenska ekonomin in och den svaga konjunkturen i omvärlden drabbar även vårt land. Samtidigt har många nya hotell öppnat de senaste åren och i t ex Stockholm har ett flertal stora restaurangsatsningar slagit upp portarna. Hur mår egentligen landets hotell och restauranger? Hur ser beläggning och lönsamhet ut och vilka effekter har den sänkta restaurangmomsen gett? Hur ser konjunkturen ut framöver?
Björn Arnek, branschekonom, Visita

Från huvudstad till världsstad – ny arena bara början
– Ninna Engberg (12,8 MB)
– Madeleine Sjöstedt (11,6 MB)
I vår invigs det efterlängtade ABBA-muséet, i sommar nya, stora Tele2 Arena och drygt ett år senare det utbyggda Quality Hotel Globe. Om ytterligare några år börjar nya Söderstaden med Ikea-varuhus, handel och kontor i samma område att ta form. Vilka möjligheter skapar detta för Stockholm på evenemangssidan? Vilka ytterligare visioner och planer har staden för att utveckla Stockholm som evenemangsstad och turistmål? Vilka förutsättningar skapar detta för hotelletableringar och fastighetssatsningar?
Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd (FP) Stockholms Stad
Ninna Engberg, VD Stockholm Globe Arenas

Hemligheten bakom framgångsrika nysatsningar (27,3 MB)
I höst öppnar Story Hotel sitt andra lifestylehotell och restaurang, nu i Sundbyberg. VD och delägare är Sören Hullberg, som har en lång karriär bakom sig inom bl a Ikea, Hilton, Scandic Hotels, Hotel Diplomat och som grundare och VD av HOPS Management. Vilka är de viktigaste framgångsfaktorerna vid etablering av nya hotell och restauranger? Vilka fallgropar och risker finns och hur gör man för att minimera dessa? Vilken roll har fastighetsägaren och hur skapas ett gott samarbete tillsammans?
Sören Hullberg, VD Story Hotels

Hotellfastigheter som investeringsobjekt (3,6 MB)
Vilka är de viktigaste nyckeltalen i hotellbranschen att ha koll på för fastighetsägare? Vilka övriga faktorer bör man följa för att ha en bra bild av vart hotellmarknaden är på väg? Vilken risknivå har olika typer av hotellfastigheter och hur beter sig olika segment genom en konjunkturcykel?
Johan Johander, partner Benchmarking Alliance

Konsten att växa inom hotell och hotellfastigheter (30,3 MB)
Choice Hotels har växt snabbt i Norden de senaste åren och har flera nya hotellprojekt på gång. Huvudägaren Petter Stordalen har en tydlig vision för sin satsning och investerar inte bara i hotellrörelsen utan också i hotellfastigheter. Vad ligger bakom framgångarna och hur ser expansionsmöjligheterna ut framöver? Vad är viktigast för att lyckas med lönsam tillväxt i branschen?
Torgeir Silseth, VD Nordic Choice Hotels
(Utnämnd till Årets VD 2012 i besöks- och resebranschen av HSMAI Europe)

Risker och möjligheter för fastighetsägare (5,7 MB)
Hotellfastigheter har väckt förnyat intresse bland investerare på senare år. På den svenska marknaden har flera fastighetsägare fått upp ögonen för hotellfastigheter som investeringsobjekt. Vad är det egentligen som lockar – och vad ska man som ny investerare vara uppmärksam på?
Tomas Ingemarsson, VD AFA Fastigheter
Simon de Chateau, VD Sveafastigheter

Så kan konvertering till hotell höja värdet (5,6 MB)
Konvertering av befintliga byggnader till nya hotell kan ge en rejäl skjuts för fastighetsvärdet. Vad är hemligheten bakom att lyckas genomföra ett kostnadseffektivt förädlingsprojekt? Vilka är fallgroparna och vad krävs av hotelloperatören och av fastighetsägaren?
Jimmy Bengtsson, VD Arcona
Lars Sandberg, hotelldirektör Scandic Grand Central
Thomas Pettersson, Savills

Nysatsning: ABBA, hotell och svensk pophistoria på Djurgården (101,6 MB)
Den 7 maj slår portarna upp för allmänheten till en ny storsatsning för att locka besökare till Stockholm. Hur ser planerna ut för nya Melody Hotel, musikutställningen Swedish Music Hall of Fame och efterlängtade ABBA The Museum? Och hur ser byggaren och fastighetsägaren Arcona på satsningen på hotell och evenemang?
Björn Lindahl, vVD Arcona
Claes Livijn, VD Melody Hotel
Charlotte Wiking, VD Swedish Music Hall of Fame
Mattias Hansson, VD ABBA The Museum