Detta seminarium har redan ägt rum.

apr 21

Göteborgsmarknaden 2021

Webbsänt över hela landet

Efter pandemin: Läge för kickstart?

Välkommen till ett webbsänt seminarium om läget för fastigheter i Göteborg och Västsverige!
Fokus ligger på hur marknaden för kontor, bostäder, handel och hotell kommer utvecklas när pandemin så sakta börjar klinga av. Kan det bli en kickstart när människor är tillbaka i city och på kontoren och i butikerna eller är optimismen överdriven?

Pandemin skakar just nu om fastighetsmarknaden. Många kontorsplatser gapar tomma, betydligt färre handlar i fysiska butiker och bostadsbyggandet tappar fart.

Alla hoppas vi att pandemin snart ska vara över – men hur ser möjligheterna ut att då kickstarta ekonomin i regionen? Hur ska vi få fart på industri, handel, restauranger och livet i city? Hör hur kommunalrådet Hampus Magnusson (M) i Göteborg och Johan Trouvé, VD Västsvenska Handelskammaren, vill få igång hjulen igen!

Under seminariet går vi också på djupet kring utvecklingen på bostadsmarknaden – hur ser förutsättningarna ut för att kunna starta nya bostadsprojekt och hur utvecklas priserna för bostadsrätter?

Vi försöker få svar på hur långvariga de nya kontorsvanorna blir och vilka effekter detta kan få på fastighetsmarknaden. Tänker de stora företagen dra ned på sina lokaler och hur kan man göra kontoren mer flexibla och klarar en pandemi bättre?

Vi får också höra hur aktiviteten på transaktionsmarknaden ser ut – hur utvecklas priserna på kontorshus och hyresfastigheter och hur stort är intresset för nya affärer? Alexander Steen, partner på Catella i Göteborg, reder ut läget.

Bland talarna finns också Hans Wallenstam, VD Wallenstam, Cecilia Fasth, VD Stena Fastigheter, P-G Persson, VD Platzer, Kristina Pettersson Post, regionchef Vasakronan, Pia Sanger Schröder, försäljningschef bostadsutveckling Sydväst Skanska och Erik Eriksson, nyproduktionschef Svensk Fastighetsförmedling.

Hör också vilka möjligheter som arkitekturkritikern Mark Isitt (känd från bl.a. GP och TV4) ser när Göteborg växer de närmaste decennierna med nya områden som Älvstaden, Karlatornet och området runt Centralstationen. 

Seminariet leds av Jan Wifstrand, ansedd som en av landets skickligaste programledare och moderatorer och tidigare bl.a. chefredaktör för Dagens Nyheter och Sydsvenskan.

Göteborgsmarknaden 2021 är i år helt webbsänd pga smittoläget. Det blir istället 2,5 timmar fartfylld och effektiv direktsändning med en blandning av intervjuer, presentationer och paneldiskussioner. Läs mer om webbformatet under programmet nedan.

Programmet sänds 13:00 – ca 15:40, men kan också ses i efterhand. Det webbsända formatet är smittsäkert, tidseffektivt och prisvärt. Som deltagare har Du dessutom alltid tillgång till vår generösa avbokningsgaranti fram till midnatt före seminariet!

Missa inte vinterns stora seminarium om läget för kontor, bostäder och samhällsfastigheter i regionen!

Preliminärt program 13:00 – ca 15:40

13.00 Inledning
Dagens programledare och expertkommentator berättar om seminariet och sändningens höjdpunkter. Hör hur du som deltagare kan delta med dina åsikter under programmets gång.
Jan Wifstrand, programledare och VD för Rapidus, tidigare chefredaktör för DN och Sydsvenskan

13.05 Så ska vi få fart på Göteborg igen!
Hur tänker kommunen och regionen göra för att så snabbt som möjligt få fart på ekonomi och näringsliv igen när pandemin börjar klinga av? Vilka satsningar är planerade och vad kan göras för att t ex öka trycket i bostadsbyggandet?
• Hampus Magnusson, kommunalråd (M) och ordf byggnadsnämnden i Göteborg
• Johan Trouvé, VD Västsvenska Handelskammaren

13.25 Från boom till kris – hur kommer hotellen att klara sig?
Fler nya hotell än kanske någonsin är på väg att etableras i Göteborg, samtidigt som marknaden aldrig har varit så här skakig. Hur är egentligen läget just nu och när kan man vänta sig en vändning? Finns det utrymme för alla nya etableringar?
Björn Arnek, chefsekonom Annordia

13.40 Läget för nyproduktionen efter pandemin
Bostadsbyggandet har saktat ned under pandemin och osäkerheten har ökat på många håll. Men samtidigt har den befarade nedgången på bostadsmarknaden uteblivit. Hör hur några av regionens snabbväxare ser på framtiden för bostadsinvesteringar i Göteborg och Västsverige och vad de tror om marknaden efter Corona.
Erik Eriksson, nyproduktionschef Svensk Fastighetsförmedling
Pia Sanger Schröder, försäljningschef bostadsutveckling Sydväst Skanska

13.55 Så ska jätteprojekten fyllas med liv igen
Många stora, spännande fastighetsprojekt är på gång i Göteborg de närmaste åren med bl.a. Karlatornet och Karlastaden, Vasakronans storsatsning Platinan och en lång rad and satsningar. Hör hur investerarna tänker fylla kontorslokalerna och sälja de nya bostäderna.
Mats Dynevik, marknadschef Skanska Fastigheter Göteborg
Fredrik Karlsson, affärsutvecklare Karlastaden

14.15 Toppinvesterarna om kontoren: Vändning eller risk för bakslag?
En stor fråga när pandemin är över är hur våra arbetsvanor kommer att förändras. Hur mycket kommer vi arbeta på kontor och vad kommer att krävas för att göra arbetsplatserna attraktiva? Hur laddar Göteborgs stora kontorsvärdar för att göra kontoren relevanta igen?
P-G Persson, VD Platzer Fastigheter
Kristina Pettersson Post, regionchef Vasakronan

14.30 Paus

14.40 Priser och transaktioner: Så heta är kontor och hyreshus
Hur har pandemin påverkat fastighetsmarknaden och intresset för kontorshus och bostadsfastigheter? Hör hur efterfrågan, priser och avkastning utvecklats och hur pulsen på transaktionsmarknaden ser ut idag i regionen.
Alexander Steen, partner Catella Corporate Finance

15.00 Fastighetsjuridik: Detta gäller under och efter pandemin
Pandemin skapar många problem runt om i samhället och så även för många fastighetsägare och deras hyresgäster. Några av regionens främsta experter går igenom vad som egentligen gäller kring hyresbetalningar, avtal och hyresgästernas och fastighetsägarnas ansvar i dessa tider.
Joakim Zetterström, biträdande jurist Advokatfirman Glimstedt

15.10 Mark Isitt: Så kan det nya Göteborg bli fantastiskt!
Ett nytt Göteborg håller på att växa fram de närmaste decennierna med Älvstaden, området runt Karlatornet och alla satsningarna vid Centralstationen. Hur ser planerna ut ur ett arkitekturperspektiv och vilka chanser finns nu att bygga ett nytt, bättre Göteborg? Vad krävs för att lyckas, och vilka möjligheter måste politiker och investerare ta tillvara?
Mark Isitt, arkitekturkritiker i GP och programledare för ”Grand Designs” i TV4

15.20 Investerarpanelen: Pandemi, marknad och investeringsläge
Vi tar pulsen på fastighetsmarknaden under pandemin och utsikterna framöver. Hur har marknaden för hyresbostäder, kontor och samhällsfastigheter påverkats? Vilka risker och möjligheter finns framöver och kan det rent av vara rätt läge att investera nu?
Cecilia Fasth, VD Stena Fastigheter
Hans Wallenstam, VD Wallenstam

15.40 (ca) Seminariet avslutas
Sändningen och presentationerna går därefter att ta del av i efterhand.

 

Webbsänt seminarium – så här funkar det:

Göteborgsmarknaden är ett webbsänt seminarium. Temat är pandemins effekter på kontor, bostäder, handel och hotellfastigheter – på kort och lång sikt.

Direktsänt och möjlighet att skicka frågor
Du följer seminariet via din dator, det finns således ingen smittorisk, och programmets längd blir ca 2,5 timmar.
Seminariet är direktsänt och formatet är ungefär som en längre version av SVT:s Agenda, med en blandning av intervjuer, presentationer och paneldiskussioner. Det blir rappare och mer varierat än under en normal seminariedag för att passa webbformatet.
Inför och under sändningen finns möjlighet till interaktivitet – det går att vara med och lämna åsikter i realtid om olika aspekter. Det kommer också gå att skicka in frågor i förväg till de olika programpunkterna, så att vi kan anpassa innehållet till deltagarnas önskemål.

Detaljerat program
Inför seminariet kommer du få ett detaljerat program och deltagarförteckning och samma dag som seminariet får du en personlig inloggning till sändningen. Vi kommer givetvis ha en kunnig support redo så att du inte behöver bekymra dig om det tekniska.
Det kommer finnas möjlighet att ta del av sändningen i efterhand och ta del av de presentationer som visats.

Avbokningsgaranti
Din anmälan är fullt avbokningsbar, utan kostnad, fram till midnatt dagen före aktuellt seminarium.

Frågor eller synpunkter
Har Du frågor så kontakta oss gärna: seminarier@fastighetsvarlden.se.

 

Säkra Din plats nu – Gör Din anmälan längst ned på sidan!

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta

Specialpris för grupper:
Anmäl fler än tre personer (minst fyra) från samma företag och Ni betalar endast 2.360:-/person för prenumeranter respektive 2.840:-/person för övriga.
Ordinarie seminarieavgift är 2.950:-/person för prenumeranter, 3.550:- för övriga.

Avbokningsgaranti:
Din anmälan är fullt avbokningsbar, utan kostnad, fram till midnatt dagen före aktuellt seminarium.

Några av dagens talare:

Hans Wallenstam, VD Wallenstam
Hampus Magnusson, kommunalråd (M) och ordf. byggnadsnämnden i Göteborg
Kristina Pettersson Post, regionchef Göteborg Vasakronan
P-G Persson, VD Platzer Fastigheter
Pia Sanger Schröder, försäljningschef bostadsutveckling Sydväst Skanska
Mark Isitt, arkitekturkritiker i GP och expert i TV4

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under det webbsända seminariet med Er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-753 76 82.

För anmälan/kontakt:
seminarier@fastighetsvarlden.se