Detta seminarium har redan ägt rum.

feb 07

Göteborgsmarknaden 2018

Radisson Blu Scandinavia Hotell

Stark tillväxt, goda affärer men växande bostadsoro

Heldag om bostadsmarknad, investeringar, digitalisering och stadsutveckling i vår region.
Göteborgsregionen växer snabbt och konjunkturen är kanske starkast i landet. Hör om hur staden och regionen ska växa, nya intressanta planer och viktiga projekt som är på gång.

På seminariet tittar vi på hur den snabbt uppflammade bostadsoron ser ut i regionen, hur priserna påverkats och hur investerarna agerar. Vi tar pulsen på digitaliseringen och hur den förändrar branschen och får träffa några av de mest spännande fastighetsaktörerna.

Välj mellan två fördjupningsspår under eftermiddagen – Kontor & Digitalisering eller Handel.

Program

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
• 
Ellinor Persson, journalist och dagens moderator (känd från bl a SVT)

09.10 I huvudet på ”Soffan”: Göteborg fram till 2022
Hur ser det nuvarande styrets visioner ut för staden över nästa mandatperiod, 2018-2022? Perioden rymmer stora infrasatsningar, många nya stadsutvecklingsprojekt och det hajpade 400-årsjubiléet 2021. Vad mer kan vi vänta oss för satsningar? Det saknas heller inte utmaningar – hur hantera växande befolkning, klara bostadsbyggandet och få ekonomin att gå ihop? Hör vad som rör sig i huvudet på stadens starka kvinna och vad hon vill uträtta kommande mandatperiod.
• Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S) Göteborg

09.35 Länets främsta utmaningar och möjligheter
Västra Götalands nye landshövding har en bred erfarenhet av bl.a. bekämpning av kriminalitet, terrorism och hantering av den omfattande flyktingströmmen till Europa och Sverige. Nu ska han också vara med och utveckla det hållbara samhället, ett av länsstyrelsens viktigaste uppdrag. Hör om vilka utmaningar och möjligheter han ser framför sig de närmaste åren och vilken bild han fått av länet hittills.
Anders Danielsson, landshövding Västra Götalands län (tidigare bl.a. generaldirektör Migrationsverket och Säkerhetspolisen)

10.05 Transaktioner och möjligheter på investerarmarknaden
Hör om den senaste utvecklingen för hyresfastigheter i vår region. Hur utvecklas priserna, vilka områden och objekt är mest attraktiva och hur påverkar oron på privatmarknaden den här delen av marknaden? Vilka möjligheter kan dyka upp för investerare det närmaste året?
• Anne Almlund Rosengren, managing director Catella Göteborg

10.30 Kaffe

11.00 Toppinvesterarna som storsatsar i Göteborg
De närmaste åren råder närmast en boom i nya kontors- och handelsprojekt i Göteborg. Hör två av de stora investerarna berätta om några av deras satsningar och hur de ser på marknad och möjligheter i staden framöver.
• P-G Persson, VD Platzer
• Annica Ånäs, VD Atrium Ljungberg

11.30 Så slår e-handelsboomen mot fysisk handel och fastighetsägare
I Sverige har den fysiska handeln slutat växa och all tillväxt sker just nu inom e-handeln. Hur ser trenderna ut i världen för och vad ska vi vänta oss framöver? Hur kommer e-handelsboomen utvecklas framöver och vilken påverkan får det på fysiska handel? Vilka risker och möjligheter innebär detta för fastighetsägarna?
Fabian Bengtsson, styrelseledamot och ägare Netonnet Group

12.00 Lunch

13.00 – 14.40 Välj mellan två temaspår:

A: Kontor & Digitalisering

B: Handel

Se detaljerade program längre ned.

14.40 Kaffe

15.10 Rapport från verkligheten: Hur mår bostadsmarknaden?
Tidningsrubriker, statistik och expertuttalanden är en sak men hur ser det ut i verkligheten enligt de som agerar ute på marknaden? Hur mår nyproduktionen, hur är intresset på visningarna, vad funkar bäst att sälja och vilka typer av objekt är tröga? Och finns det någon vändning i sikte?
Marcus Cyrillus, försäljningschef nyproduktion Bjurfors Göteborg
Therese Lundh, distriktschef Peab Bostad
Martin Svahn, regionchef Väst JM

15.30 Experterna om 2018: Hur påverkar bostadsoron, risken för skattechock och valåret?
Vilka utsikter och förväntningar bör vi ha för fastighetsmarknadens utveckling i år? Hur kommer bostadsoron påverka vår region, riskerar de olika lagförslagen att skapa en skattechock för branschen och hur kan valutgången påverka? Och vilka positiva influenser kan vi hoppas på? Hör hur två av branschens främsta experter ser på läget och utsikterna.
• Max Barclay, Sverigechef Newsec
Rudolf Antoni, vVD och näringspolitisk chef Fastighetsägarna GFR

15.50 Investerarpanelen: Utsikter och möjligheter i Göteborg med omnejd
Svensk ekonomi tuffar på och hyror och fastighetsvärden stiger. Samtidigt råder oro och prisfall på bostadsmarknaden och många pekar på att tillväxten kommer mattas och räntorna snart börja stiga. Hur ser några av landets och regionens främsta investerare på läget och möjligheterna i Göteborg med omnejd framöver?
Cecilia Fasth, VD Stena Fastigheter
Mariette Hilmersson, VD Castellum Väst
• Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam
Martin Öbo, fastighetsdirektör Göteborgs stad

16.15 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

 

13.00 – 14.40 Temaspår A: Kontor & Digitalisering

13.00 Så blir det nya näringslivet: Digitalisering och delningsekonomi
Den snabba digitaliseringen har redan förändrat vårt samhälle och näringsliv och utvecklingen kommer att fortsätta. Vilka effekter kan det här få på samhälle, näringsliv och fastighetsbransch? Hur förändras spelreglerna för företagen och vad krävs för att hänga med utvecklingen?
• Christian Sandström, docent och forskare kring teknologiskiften Chalmers och Ratio

13.30 Kontorsboomen: Rekordhyror, lokalbrist och projekt – vart går marknaden?
Vad händer på investerarmarknaden för kontorsfastigheter i Göteborg? Hur utvecklas hyror och vakanser och vad sker på transaktionsmarknaden? Vilka objekt är mest eftertraktade och vilka typer av aktörer är det som köper och säljer?
• Lena Grimslätt, chef JLL Göteborg

13.55 Expertpanelen: Senaste hyrorna, starkaste lägena och bästa investeringarna
Nu tar vi temperaturen på kontorsmarknaden i Göteborg. Hur ser rörelserna ut bland hyresgästerna, vilka är de senaste nivåerna på marknaden och var finns de mest spännande projektmöjligheterna i framtiden? Hör hur några av de främsta aktörerna ser på läget.
Marina Fritsche, regionchef Göteborg Wallenstam
• Kristina Pettersson Post, regionchef Göteborg Vasakronan
Roger Sundbom, projektutvecklingschef Platzer

14.15 Möjligheter med digitaliseringen för fastighetsbranschen
Vilka möjligheter öppnas för fastighetsägare med den snabba digitaliseringstrenden som går genom samhället nu? Hur kan nya verktyg och arbetssätt sänka kostnader och skapa nya tjänster och värden? Och vad kan branschen lära från andra sektorer?
• Johan Lindén, VD Gaia

14.40 Kaffe

 

13.00 – 14.40 Temaspår B: Handel

13.00 Investeringsläget: Trender och affärer kring handelsfastigheter
Hur utvecklas transaktionsmarknaden för köpcentrum och handelsfastigheter och vad kan vi vänta av de kommande åren? Vad innebär e-handelns framväxt och andra trender, vilka köpare är mest aktiva och vart går hyror och priser? Vilka objekt och lägen är hetast här i Västsverige?
• Daniel Anderbring, Head of Research Cushman & Wakefield

13.45 De nya kedjorna och koncepten som kommer
Utbudet av handel utvecklas hela tiden och de senaste åren har många internationella varumärken gjort entré på den svenska marknaden. Samtidigt blir mat och dryck, upplevelser och olika typer av service allt viktigare komplement till den traditionella handeln. Vilken utveckling kan vi vänta oss de närmaste åren – vilka varumärken, kedjor och nya koncept kan dyka upp i våra köpcentrum och handelsgator i Sverige och i Göteborg?
• Elsa Merhawi, Head of Retail Leasing JLL
• 
Kristina Låftman, VD Franchise Group

14.10 Nya restaurangtrender – hur kan fastighetsägarna bli vinnare?
Kraven på tillgänglighet, service och kvalitet bara ökar. Det gör att fastighetsägare som vill säkra sin investering behöver investera i rätt utbud av restauranger. Vilka är de viktigaste restaurangtrenderna som fastighetsägare behöver känna till? Hur påverkar nya digitala tjänster som Foodora och Uber Eats vårt beteende? Vilka är de största och vanligaste misstagen som fastighetsägare gör vid nyetableringar av restauranger? Hör om vad som förändrar branschen idag och imorgon – och hur fastighetsägarna kan agera för att hänga med.
• Andreas Moene, VD PreOpening

14.40 Kaffe

 

Säkra Din plats nu – Gör Din anmälan längst ned på sidan!

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta

Priser:
Ordinarie seminarieavgift är 3.950:-/person för prenumeranter på Fastighetsvärldens magasin eller nyhetsbrev och 4.950:-/person för övriga.

Mängdrabatt:
Anmäl fler minst fyra från samma företag och få 20 procent rabatt på ordinarie seminarieavgift.

Bland dagens talare:

Fabian Bengtsson, styrelseledamot och ägare Netonnet Group
Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S) Göteborg
P-G Persson, VD Platzer Fastigheter
Annica Ånäs, VD Atrium Ljungberg
Anders Danielsson, landshövding Västra Götalands län
Kristina Pettersson Post, regionchef Göteborg Vasakronan
Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam
Marina Fritsche, regionchef Göteborg Wallenstam
Christian Sandström, docent och forskare kring teknologiskiften Chalmers och Ratio