Detta seminarium har redan ägt rum.

mar 05

Göteborgsmarknaden 2014: Staden ökar takten!

Radisson Blu Scandinavia Hotell, Göteborg

Onsdagen den 5 mars 2014, Radisson Blu Scandinavia Hotell, Göteborg

Göteborg ökar takten! Staden sjuder numera av bro- och tunnelbyggen, spännande visioner för nya områden och bostadsplaner. För första gången på många år byggs det nya, moderna kontor och nu jobbas det för fullt med att ge Göteborg en helt ny skyline – kanske med landets högsta skrapa som kronan på verket. Kom och lyssna på allt spännande som är på gång i regionen – välkommen med Din anmälan!

– Stadens mest spännande nya projekt

– Göteborgs väg till att bli en världsstad

– Snabb rusning efter kontor skapar boom

– Möt mannen bakom nya skyskrapan

– Allt om marknaden: Bostäder, kontor & handel

Bland de medverkande:

Erik Selin, VD Balder

Christel Armstrong Darvik, VD Stena Fastigheter

Mats Arnsmar (S), bitr kommunalråd och ordförande Byggnadsnämnden Göteborg

Lena Andersson, VD Älvstranden Utveckling

Gert Wingårdh, VD Wingårdh Arkitekter

Camilla Nyman, tf VD Göteborg & Co

Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs Stad

Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör Göteborgs Stad

Joachim Frykberg, VD Jula

 

För fullständigt program klicka på “Program” nedan.

Anmäl Dig direkt genom att klicka på “Anmäl mig” här nedan eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.

Göteborgsmarknaden 2014 – Onsdagen den 5 mars 2014, Radisson Blu Scandinavia Hotell, Göteborg

 

08.30

Registrering, kaffe och smörgås

 

09.00

Inledning

Lennart Persson (SVT), dagens moderator

 

09.05

 

Hur mår regionen och hur mycket kan Göteborg växa?

Under 2000-talet har tillväxten svängt kraftigt både globalt och nationellt. Hur har tillväxten i Göteborgsregionen påverkats och hur ser konjunkturen ut idag? I juni 2013 antog dessutom regionen en mycket offensiv tillväxtstrategi som skall göra Göteborg till en storstadsregion på europeisk nivå till år 2030. Hur ser tillväxtförutsättningarna ut och varför måste Göteborg växa så kraftigt?

Henrik Einarsson, chef analys och strategi Business Region Göteborg 

 

9.35

Så laddar staden för jubiléet 2021

Om sju år firar Göteborg sitt 400-årsjubileum och ambitionen är att det inte bara ska ske med pompa och ståt utan med betydligt mer konkreta projekt som utvecklar staden. Ett stort arbete pågår just nu för att ta fram planer för stadens utveckling till 2021 kring bland annat miljö och grönt, kultur, öppenhet och inte minst hur staden ska kunna växa. Hur långt har arbetet kommit och vilka är de viktigaste satsningarna?

Camilla Nyman, tf VD Göteborg & Co

 

10.00

Heta stolen: Nya möjligheter med börsen

Med nyemission och börsnotering i ryggen har Platzer nya möjligheter att växa och utvecklas. Vilka för- och nackdelar innebär det att vara börsens enda renodlade Göteborgsbolag? Vilka möjligheter ger noteringen och hur tänker bolaget gå tillväxa för att växa?

P-G Persson, VD Platzer

 

10.20

Kaffe

 

10.50

Nya spår för Västsveriges infrastruktur

Stora satsningar är på gång i den västsvenska infrastrukturen de närmaste åren. Vilka är de viktigaste projekten och hur ser Trafikverkets tidplan ut? Vilka ytterligare behov lyfts fram för framtiden?

Håkan Wennerström, regionchef Trafikverket

 

11.20

Jättarna om projekten och möjligheterna

Göteborgs största fastighetsägare och projektutvecklare är en tung kraft när det gäller att medverka i att utveckla staden. Vilka investeringsmöjligheter ser de kring de nya infrastruktursatsningarna som nu är på väg? Vilka områden och projekt är hetast och vad är viktigast framöver för staden att driva? Hur kan de själva och branschen bidra för att få ut maximal nytta av satsningarna?

Thomas Dahl, vVD, Wallenstam

Kristina Pettersson Post, regionchef Vasakronan

Erik Selin, VD Balder

 

11.40

Heta stolen: Liseberg – större, bättre och roligare?

Liseberg är en av stadens allra viktigaste besöksmagneter. Nu har kommunen köpt mark så att nöjesparken äntligen kan byggas ut. Hur ser planerna ut för det nya området? Hur mycket kan Liseberg växa och vilka effekter kan det ge på resten av stan? Och hur ser läget ut inför sommaren?

Thomas Sjöstrand, vice VD Liseberg

 

12.00

Lunch

 

13.00 – 14.45

Välj mellan tre temaspår: Bostäder, Kontor eller Handel

Se program för respektive temaspår längre ned

 

14.45

Kaffe

 

15.15

Med modet att göra Göteborg till en världsstad

När kommunen sökte efter en ny stadsarkitekt efterlystes en person som ”har mod att göra Göteborg till en världsstad”. Nu har han varit på posten i drygt två år – hur långt har staden kommit? Vad krävs för att bli en världsstad, vilka kvaliteter har Göteborg redan och vilka satsningar krävs framöver? Hur skulle Göteborg kunna se ut om 10-15 år om hans vildaste förhoppningar blir verklighet?

Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs Stad

 

15.40

Heta stolen: Var står Göteborg 2021?

Det sjuder av visioner, planer och projekt inför stadens 400-årsjubileum 2021. Hur långt hoppas kommunledningen att staden ska ha kommit till 2021 när det gäller nya bostäder, arbetsplatser och områden för möten och upplevelser?  Vilka är de viktigaste förändringarna och utvecklingsprojekten och hur ska samarbetet med arkitekter, byggare och fastighetsinvesterare se ut?

Mats Arnsmar (S), bitr kommunalråd och ordförande Byggnadsnämnden Göteborg 

 

16.00

Nya skrapan – Stans mest högtflygande projekt

Fem välkända arkitektkontor tävlar nu om utformningen av det som kan bli Göteborgs nya landmärke. Med 201 meter kan den nya skrapan vid Norra Älvstranden bli högst i landet och erbjuda stadens mest spektakulära bostäder. Hur ser vision och tidplan ut och hur tänker uppstickaren Sefa lyckas driva projektet i hamn? Finns det några nya drömprojekt i horisonten?

Ola Serneke, VD Sefa

 

16.15

Framtidsspaning: Så kan vi få staden att sticka ut mer!

Göteborg och regionen skulle kunna ta mycket mer plats och bli känt internationellt för nytänkande, spännande stadsutvecklingsprojekt och omvälvande arkitektur. Vad krävs för att staden skulle kunna sticka ut mer? Finns det några goda förebilder och vilka är de viktigaste stegen att ta? Vad kan näringsliv och fastighetsägare göra?

Camilla Nyman, tf VD Göteborg & Co

Gert Wingårdh, VD Wingårdh Arkitektkontor

Christel Armstrong Darvik, VD Stena Fastigheter

 

16.35

Seminariet avslutas. Fastighetsvärlden bjuder in till mingel och eftersnack.

 

 

13.00 – 14.45 Temaspår A: Bostäder

13.00

Fler nya bostäder till göteborgarna

Det är en stor utmaning att lyckas öka bostadsbyggandet i Göteborg för att möta efterfrågan. Samtidigt finns det mycket mark och många spännande platser där det går att skapa nya bostadsområden. Hur ser stadens planer för bostadsbyggandet ut idag och vad kan göras för att få ytterligare fart på expansionen? Vilka framtidsområden bjuder på de mest spännande möjligheterna?

Agneta Hammer, stadsbyggnadsdirektör Göteborgs Stad

 

13.30

Möjligheter för nyproduktion

Staden sjuder av visioner, planer och nya utvecklingsområden. Men hur ser det egentligen ut med de mer konkreta möjligheterna att bygga nya hyresrätter och bostadsrätter just nu? Går planarbetet snabbt nog och räcker priser och efterfrågan för att sälja nya bostadsprojekt?

Micael Jansson, nybyggnadschef Familjebostäder

Martin Svahn, regionchef JM

 

13.50

Paus

 

14.00

Marknaden hetare än någonsin – vad och var säljer bäst?

Bostäder är den allra hetaste tillgången på fastighetsmarknaden just nu. Hyresfastigheter säljs till allt högre priser och bostadsrätterna är uppe på rekordnivåer. Vilka lägen i Göteborg är mest intressanta för professionella investerare och vart är det bostadsrätterna säljer bäst? Vilken typ av objekt är lättast att sälja?

Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg

Anders Rydstern, regionchef Värdering Newsec

 

14.25

Så mycket kostar bostadsbristen

Vad kostar det Göteborgsregionen om vi fortsätter att bygga för få bostäder? Vilka kan konsekvenserna bli för staden och för alla som bor och arbetar där? HSB och Västsvenska Handelskammaren har tillsammans kartlagt bostadsbristen och dess effekter.

Cecilia Lööf, informationschef HSB Göteborg

Sandra Zätterström, bostadspolitisk expert Västsvenska Handelskammaren

 

13.00 – 14.45 Temaspår B: Kontor

13.00

Hetaste trenderna på kontorsmarknaden

Hur ser kontorsmarknaden ut i Göteborg och vilka är de hetaste trenderna? Hur utvecklas hyror och fastighetsvärden?

Axel Edwall, investment Savills

 

13.25

Rusning efter nya kontor – vad blir hetast framöver?

Efter många år av ganska låg aktivitet på kontorsmarknaden och få nybyggen så verkar proppen ha lossnat rejält. Det senaste året har bjudit på flera stora uthyrningar och många nya projekt. Vad är det egentligen som har hänt, vad ligger bakom förändringen? Hur ser det ut framöver med efterfrågan, hyror och nya projekt? Vad vill kontorshyresgästerna ha?

Mats Dynevik, marknadschef Skanska Fastigheter Göteborg

Magnus Hagström, Senior Manager Tenant & Partner

Christian Örtengren, analytiker CBRE

 

13.50

Paus

 

14.00

Framtidens nya mötesplats i city

Området runt centralstationen i Göteborg kan komma att utvecklas till ett kommunikationsnav för hela Västsverige. Ambitionerna för projektet Region City är höga och innehåller en ny, spännande stadsdel med arbetsplatser, hotell, handel och bostäder. Vilka möjligheter kan satsningen skapa för staden? Hur långt har planerna kommit och hur ska de kunna genomföras? Hur kommer Göteborgs skyline att utvecklas?

Urban Hammarlund, regionchef Jernhusen

 

14.25

Heta stolen: Älvstaden – visionerna, planerna, projekten

Stadens vision är att en inkluderande, grön och dynamisk stad ska breda ut sig längs älvstränderna med nya arbetsplatser, bostäder och service. Hur långt har skapandet av Älvstaden kommit idag? Vilka projekt och satsningar står på tur och hur kommer kommunens bolag att jobba ihop med arkitekter, byggare och fastighetsinvesterare för att förverkliga visionen?

Lena Andersson, VD Älvstranden Utveckling

 

13.00 – 14.45 Temaspår C: Handel

13.00

Västgötsk knalle växer i väst

Sedan starten på gården Jultorp på Varaslätten öppnade Jula i oktober sitt 65:e varuhus i Kållered, det tredje i Göteborg. Och expansionen fortsätter, i Sverige såväl som i Norge och Polen. Vad ligger bakom framgångarna och hur ser tillväxtplanerna ut? Vilka möjligheter finns att växa i Göteborg med omnejd och vilken typ av lägen är mest intressanta?

Joachim Frykberg, VD Jula

 

13.30

Handlarna som vill växa

Med befolkningstillväxt och utbyggda kommunikationer skapas möjligheter för nya restaurang- och handelsetableringar. Många aktörer planerar att växa i regionen och letar nu efter rätt lägen och rätt lokaler. Vilka möjligheter ser de i Göteborg med omnejd? Vilka delar av regionen är hetast och vilka typer av lägen är det som lockar mest?

Lasse Bäckström, etableringschef Netto

Magnus Carlsson, etableringschef Espresso House

Magnus Schön, etableringschef Bergendahls

 

13.50

Paus

 

14.00

Hur mår handeln i väst?

Hur påverkas handeln i Göteborgsområdet av finanskrisen i Europa? Och vilka spår sätter den växande gränshandeln? Vilka andra faktorer påverkar hur handeln i regionen mår och vilka branscher går bäst just nu?

Magnus Kroon, utvecklingschef Svensk Handel

 

14.25

Så kan vi lyfta cityhandeln

Cityhandeln i Göteborg pressas av den växande externhandeln runt om staden. Vad görs för att stärka innerstadens butiker och handel? Vilka nya satsningar krävs och vad kan stad och fastighetsägare göra tillsammans för att öka attraktiviteten i centrum?

Marianne Sörling, verksamhetchef Innerstaden Göteborg

Bo Törnkvist, affärsområdeschef handel Göteborg Vasakronan

 

 

Anmäl Dig direkt genom att klicka på “Anmäl mig”-knappen ovanför programmet eller mejla kundtjanst@fastighetsvarlden.se. Du kan också ringa på 08-631 90 25.

Datscha