Detta seminarium har redan ägt rum.

dec 05

Fastighetsmarknaden 2019

Grand Hôtel, Stockholm

Ekonomin, politiken och trenderna

Efter många år av goda förutsättningar och stark tillväxt samlar sig allt fler frågetecken kring fastighetsmarknaden.
Vart är konjunktur och ekonomi på väg? Hur kommer det oklara politiska läget och nya styren att påverka branschen? Vilka möjligheter – och hot – följer i den snabba tekniska utvecklingen? Blir coworking och e-handel gamechangers på marknaden?

Välkommen till en heldag den 5 dec i år om läget inför 2019 – möt politiker, ekonomer, byggare, investerare och arkitekter och ta del av analyser och insikter.

Vi har samlat några av de vassaste experterna och skarpaste aktörerna på marknaden: Stockholms nya starka kvinna Anna König Jerlmyr (M), toppekonomen John Hassler, Nyfosas VD Jens Engwall, Fastighets AB L E Lundbergs VD Louise Lindh, Atrium Ljungbergs VD Annica Ånäs och stjärninvesteraren Greg Dingizian.

Dessutom deltar en av landets främsta proptech-experter: Magnus Svantegård, Datscha/Stronghold och Alice Teodorescu, politisk redaktör Göteborgs-Posten.

Missa inte årets viktigaste dag om marknaden inför 2019!

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
• 
Jan Wifstrand, VD Rapidus och dagens moderator                        

09.05 Svensk ekonomi 2019: Tesla eller Trabant?
Handelskrig, valutaoro, rekordstora lån, stigande räntor och stora budgetunderskott. Världsekonomin hackar. Den etablerade bilden är ändå att svensk ekonomi står stark – ”spinner som en vältrimmad Tesla”. Många tunga ekonomer har en annan åsikt. Vad är det ekonomerna vet men inte är något vidare på att förmedla? Vad händer med tillväxt och räntor och hur påverkas fastighetsmarknaden?
• John Hassler, professor i nationalekonomi Stockholms universitet

09.30 Kan marknaden krascha?
Sedan finanskrisen har fastighetsmarknaden slagit de flesta prisrekord i alla segment men visar nu svaghetstecken inom bostäder och handel. Hur har egentligen marknadens olika sektorer utvecklats? Är avmattningen bara ännu ett hack i kurvan eller symtom på något allvarligare? Vilken eller vilka faktorer skulle kunna utlösa en krasch? Vad är prognosen för 2019?
• Amanda Welander, chefsanalytiker CBRE

09.55 Kaffe

10.25 Heta stolen: Toppinvesterare skeptisk till marknaden
Han har nyligen sålt sin stora ägarandel i Victoria Park som han varit med om att grunda. Nu har Greg Dingizian en skeptisk och avvaktande inställning till investeringar på fastighetsmarknaden framöver. Hör hur han tänker och vilka fastigheter han ändå eventuellt kan tänka sig att satsa på.
• Greg Dingizian, entreprenör och grundare Victoria Park m.m.

10.50 Pensionskapitalet och framtidens fastighetssatsningar
Pensionskapitalet har sedan finanskrisen i sin jakt på avkastning hela tiden ökat sin exponering mot fastighetsmarknaden och har mångdubblat sitt innehav. Det har skett såväl genom hel- och delägda bolag som börsinnehav och omfattar många olika fastighetsyper. Investeringarna sträcker sig från Åsele och Biskopsgården till New York. Kommer den vilda jakten att fortsätta under 2019?
• Pernilla Arnrud Melin, portföljförvaltare Real Estate AMF
• Tomas Ingemarsson, VD AFA Fastigheter
• Lars Johnsson, fastighetsdirektör Folksam

11.15 Förutsättningar för finansiering av investeringar
Villkoren börjar skärpas när lån till fastigheter skall tas upp eller läggas om. Hur ser villkoren ut för fastighetsinvesterare och har vissa fastighetstyper svårare än andra att få finansiering? Hur påverkar valutakurser och räntenivåer internationella fastighetsaktörers investeringsbeslut och hur ser situationen i Sverige ut jämfört med omvärlden?
• Linus Ericsson, VD JLL Sverige

11.35 Framtidsspaning: På jakt efter den tid som kommer
Förändringens vindar blåser starkt politiskt, demografiskt, ekonomiskt, tekniskt och säkerhetsmässigt. Det är svårt att hinna med i den svindlande snabba utvecklingen. Vart är vi väg? Kan fastigheter med sin orörlighet och beständighet stå för trygghet i osäkerheten – eller finner vi den inom oss själva?
• Ari Riabacke, författare och doktor i beslutsanalys

12.00 Lunch

13.15 – 14.30 Välj mellan två temaspår:

A: Det nya politiska läget

B: De nya trenderna och koncepten

Se detaljerade program längre ned.

14.30 Kaffe

15.10 Valutan ger fastighetsrally
Den svenska kronan har fallit kraftigt, särskilt mot dollarn. Det har fått de utländska investerarna att på allvar komma in på banan igen och gruppen är för första gången sedan finanskrisen nettoköpare. Hur resonerar de här köparna? Vilka fastighetstyper lockar mest och vilka kan de långsiktiga konsekvenserna bli? Hur långsiktiga är de utländska investerarna?
• Mikael Söderlundh, analyschef Pangea.

15.35 VD-panelen: Politik, trender och investeringar – vart går marknaden?
En mycket kunnig och erfaren panel av investerare summerar intrycken från dagen och ger sin syn på fastighetsmarknadens framtid. Är festen över nu eller är fastigheter fortfarande en god möjlighet att ”hedga” sig i ekonomiskt oroliga tider?
• Jens Engwall, VD Nyfosa
 Louise Lindh, VD Fastighets AB L E Lundberg
• Annica Ånäs, VD Atrium Ljungberg

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

 

13.15 – 14.30 Temaspår A: Det nya politiska läget
Moderator: Jan Wifstrand

13.15 Riket: Nya samarbeten eller hotande nyval?
Riksdagsvalet gav ett dödläge i svensk politik. Resultatet pekar mot en svag regering. Är vi på väg mot ett nyval under mandatperioden och vad innebär situationen för den i hög grad politiskt styrda fastighetssektorn? Hur stor är chansen exempelvis till en välbehövlig reformering av bostadsmarknaden?
• Widar Andersson, politisk chefredaktör Folkbladet i Östergötland
• 
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och samhällsdebattör
• 
Alice Teodorescu, politisk redaktör Göteborgs-Posten            

13.40 Stockholm: De grönblåas planer för att bygga huvudstaden
Ett oväntat nytt styre med Alliansen och MP tillsammans öppnar för fyra spännande år för fastighetsinvesterare. Hör om den nya majoritetens prioriteringar för mandatperioden och hur de ser på de viktigaste frågorna inom stadsutveckling, byggande och bostäder.
• Anna König Jerlmyr, kommunstyrelsens ordförande (M) Stockholm

14.05 Stockholms län: Den nya kartan för fastighetsinvesterare
En stor och viktig del av fastighetsmarknaden finns i förortskommunerna, särskilt runt Stockholm. Vad har hänt med de politiska majoriteterna här och vilken inverkan kan det få på fastighetsmarknaden
• Anna Ljungdell, seniorkonsult The Labyrinth Public Affairs

14.30 Kaffe

 

13.15 – 14.30 Temaspår B: De nya trenderna och koncepten
Moderator: Willy Wredenmark, Fastighetsvärlden

13.15 Coworking: Revolution eller fluga? Hot eller chans för fastighetsägarna?
På kort tid har begreppet hamnat på allas läppar på kontorsmarknaden. Är detta början på en omfattande förändring av kontorsarbetet och en helt ny syn på struktur och kontraktsförhållande på marknaden? Eller ser vi en hype som snart kommer att svalna? Hur ska fastighetsägarna agera? Hör om vad coworking innebär, hur marknaden påverkas och vilka strategier som fastighetsaktörerna kan ha för att hantera utvecklingen.
• Andreas Broryd, VD Workaround
Håkan Jeppsson, VD Convendum
Patrik Ölvebäck, country manager Regus

13.40 Data – räddningen för handeln
E-handelns framväxt och butiksdöden sköljer över världen. Den mesta shoppingen kommer dock fortsatt att ske i butiker, men på annorlunda sätt. Världens bästa e-handlare, som Alibaba och Amazon, vet att det gäller att maxa upplevelsen. De blandar analog och digital upplevelse genom mixad onlinehandel och butiker, AI, ansiktsigenkänning m.m. Så hur kan noggrann insamling av data hjälpa till att vässa utformningen av framtidens butiker och har handeln och fastighetsägarna förstått?
• Jasmin Yaya, produktägare Rebel & Bird

14.05 Proptechrevolutionen
Utvecklingen inom Proptech går blixtsnabbt växer snabbt. Nya teknikbolag startas dagligen och stora fastighetsägare investerar i helt nya tekniska system. Hur kan investeringar inom Proptech påverka fastighetsägarnas lönsamhet? Vilka är de hetaste trenderna just nu och hur förändrar det fastighetsbranschen?
• Magnus Svantegård, partner Stronghold Invest och Senior Advisor Datscha

14.30 Kaffe

 

Säkra Din plats nu – Gör Din anmälan längst ned på sidan!

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta
Anna König Jerlmyr, kommunstyrelsens ordförande (M) Stockholm
Louise Lindh, VD Fastighets AB L E Lundberg
Jens Engwall, VD Nyfosa
Annica Ånäs, VD Atrium Ljungberg
Pernilla Arnrud Melin, portföljförvaltare Real Estate AMF
John Hassler, professor i nationalekonomi Stockholms universitet
Alice Teodorescu, politisk redaktör Göteborgs-Posten

 

Medverka som samarbetspartner:
Medverka som partner och utställare och träffa deltagarna under hela dagen och få mycket god exponering såväl före som under och efter seminariet. För mer information, kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.