Detta seminarium har redan ägt rum.

maj 15

Fastighetsdagen 2019

Vinterträdgården, Grand Hôtel, Stockholm

Framtidens flippar och floppar

För 33:e året i följd arrangeras klassiska Fastighetsdagen.  I år tar vi pulsen på de hetaste delarna av marknaden och de som har det tuffast. Var finns de största möjligheterna och de högsta riskerna? Flockas för många investerare på samma ställe nu och vilka möjligheter finns det för turnaround för pressade segment?

Bland talarna under dagen finns några av marknadens tyngsta aktörer: Rutger Arnhult, VD Klövern, Jens Engwall, VD Nyfosa, Therese Rattik, VD Areim, Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner, Klaus Hansen Vikström, vVD Fabege och Anna Nyberg, utvecklingschef Vasakronan.

Dessutom har vi samlat några av branschens tunga framtidsnamn – Skandia Fastigheters nye VD Åke Pettersson och Niams nye VD, Fredrik Jonsson.

Hör också vart politiken är på väg – med två riktiga experter: Ulf Adelsohn, tidigare M-ledare och Lars Leijonborg, tidigare L-ledare.
Missa inte! Komikern Fredrik Lindström bjuder oss på insikter och skratt med en uppdaterad specialversion av succén från 2012: Nu ännu ljusare & fräschare!

Kom och möt branschens tunga makthavare och experter och hör deras syn på fastighetsmarknaden framöver. Välj något av våra spännande temaspår:
A: Kista kommer till city – om hur norrorts hightechområde vill utmana såväl City som Arenastaden om framtidens kontorshyresgäster.
B: Nya horisonter och nya ledare om de viktigaste branschtrenderna och hur några av marknadens nya ledare ser på framtiden.

Missa inte vårens viktigaste dag om framtidens investeringar!

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
Jan Wifstrand, VD Rapidus och dagens moderator

09.10 Tio tusen miljarder: Skuldkalas och obalanser men även styrka
Hushållens och företagens skuldkalas fortsätter – lånen växer betydligt fortare än den reala ekonomin de baseras på. Resultatet är en pysande bostadsbubbla tillsammans med andra obalanser, som hos kommunerna. Mot detta står hela offentliga sektorns finansiella styrka. Hör en av Sveriges främsta ekonomers syn på läget, framtiden för svensk ekonomi och hur företag och privatpersoner kan gardera riskerna.
John Hassler, professor i nationalekonomi Stockholms universitet

09.35 Marknaden och motvinden – vinnare och förlorare
Bostadsbubbla, butiksdöd och en begynnande lågkonjunktur – motvinden tilltar för delar av fastighetsmarknaden. Hur utvecklas egentligen marknadens olika segment; värden, hyror, vakanser? Var finns vinnarna och förlorarna och var finns framtidens strategi för framgång?
Ulrika Lindmark, Head of Valuation & Strategic Analysis, Newsec Advisory

10.05 Kaffe

10.35 Bostäder och handel – fortsatt press eller turnaround?
Bostadsprojekt och handelsfastigheter har de senaste åren ”floppat” efter många framgångsrika år. Bostadsutveckling utan hänsyn till möjlig efterfrågan samt e-handel och överetablering har helt ändrat förutsättningarna. Finns möjligheter för en vändning? Hör två av Sveriges främsta experters analys av köpkraft och verklig efterfrågan för bostäder och handelslokaler. Vad krävs för en vändning på bostadsmarknaden och för att undvika ett ”butiksarmageddon” likt USA?
Monica Bruvik, senior konsult HUI Research
Lars Strömqvist, analytiker Property People

11.05 Logistik och samhällsfastigheter – håller boomen?
När vissa stjärnor falnar tänds andra. Sällan har lagerhallar, äldreboenden och förskolor framstått i ett sådant lyster som idag. Här finns efterfrågan och betalningsförmågan. Vad gör de här segmenten heta idag, var ligger avkastning, värden och hyror och hur hållbar är trenden?
 Mikael Lundström, VD Svefa
Rebecka Norberg, Head of capital markets Colliers

11.35 Coworking – hot eller möjlighet för fastighetsägarna? Revolution eller fluga?
Coworking erövrar kontorsmarknaden i Stockholm, London, Berlin och andra storstäder. Dessa kontorskollektiv är bland det mest spännande på marknaden just nu. Det ger svåra val för fastighetsägarna – skapa egna koncept eller använda specialister? Vilka är fördelarna och riskerna gentemot kundbasen och är detta en modern spännande revolution eller bara ”kontorshotell 2.0” som snart drar över?
 Torbjörn Eriksson, VD Tenant & Partner
 Klaus Hansen Vikström, vVD Fabege
Tom Wadegård, Director of Enterprise Business Development Wework

12.00 Lunch

13.00 Välj mellan två temaspår:
A. Kista kommer till city
B. Nya horisonter och nya ledare
Se detaljerade program längre ned.

14.30 Kaffe

15.00 Politikpanelen: Utsikter för regering, samarbete och bostadspolitik
En panel med sällsynt mycket politisk erfarenhet ger sin syn på dagens osäkra politiska situation. Kommer regeringen med sitt darriga underlag sitta kvar mandatperioden ut, är ett nytt politiskt högerblock ofrånkomligt och klarar politiken utmaningarna inom välfärd och boende? Måste ”roliga” satsningar väljas bort och pengarna satsas på det nödvändiga och i så fall – vad är det?
Ulf Adelsohn, styrelseledamot Offentliga Hus och tidigare partiledare (M)
Lars Leijonborg, seniorrådgivare Diplomat Communications och tidigare partiledare (L)

15.20 Expertpanelen: Så blir du vinnare på en förändrad marknad!
Mycket pekar på att de närmaste åren kan innebära såväl stora förändringar på makroplanet som stora omvälvningar i många branscher. Brexit, förändrade räntenivåer, digitalisering, nya konsumtionsmönster och nya sätt att arbeta kan därmed även påverka morgondagens fastighetsmarknad. Hör hur några av landets skarpaste fastighetsexperter ser på risker och möjligheter som detta för med sig och hur de tänker agera för att bli vinnare.
 Jens Engwall, VD Nyfosa
Cecilia Gunnarsson, analyschef JLL
• Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner
• Therese Rattik, VD Areim

15.45 Öl och arkitektur – så hänger det ihop
 Daniel Rönnqvist, arkitekt och bryggmästare Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

15.50 Fredrik Lindström: Nu ännu ljusare & fräschare!
Tillsammans med Henrik Schyffert beskrev han vår bostadsångest i ”Ljust & fräscht” som turnerade landet runt under 2012. Hur det står det till med förhållandet till boendet idag, några år senare? Hur har svenskarnas strävan efter det perfekta hemmet förändrats? Missa inte Fredrik Lindströms träffande och underhållande genomgång av läget!
• Fredrik Lindström, komiker, författare och programledare

16.15 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

 

Temaspår A: Kista kommer till city – utmanar om framtidens hyresgäster

13.00 Kistamarknaden: Hyrorna, starkaste lägena och bästa investeringarna
Nu tar vi temperaturen på Kistas fastighetsmarknad och kartlägger svagheter och styrkor. Vilka fastighetsägare sitter på leken, vad händer med hyror, värden och vakanser och var finns de mest spännande projektmöjligheterna?
Per Linder, VD Red Management

13.20 Heta stolen: Hur tänker du egentligen, Rutger?
Klövern med VD och huvudägare Rutger Arnhult är största fastighetsägare i Kista och investerar stort. Hur skall Klövern och andra ägare kunna tackla höga vakanser och konkurrensen från främst Arenastaden i Solna? Hur skall Klövern och Kista ta ledartröjan?
 Rutger Arnhult, VD Klövern

13.45 Nya projekt och tron på framtiden
Vasakronan storsatsar i centrala kvarteret Hekla i Kista, river och bygger nya kontorslokaler och bostäder. Profi utvecklar Nordic Forum i Kista enligt bolagets koncept för flexibla kontor och coworking, C/O. Hur är förutsättningarna och utvecklingen för de här projekten och vad säger de om framtidstron för Kista?
Anna Nyberg, utvecklingschef Vasakronan
Sara Jacobsson, hållbarhetschef och utvecklingsansvarig Profi Fastigheter

14.10 Heta stolen: Så skall staden ”ta Kista tillbaka”
Kista har en position som världsledande, högteknologiskt kluster men Kista och Stockholms stad har hamnat i skuggan av främst Solna och Arenastaden. Vad gör Stockholms stad för att främja tillväxten och förnyelsen av Kista? Vad finns i investeringsbudgeten och vad är enbart fagra löften? Hur skall Arenastaden utmanas?
Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M) Stockholms stad

 

Temaspår B: Nya horisonter och nya ledare

13.00 Tio konsumenttrender som avgör vår tillväxt
I bland kan något verka vara en ”fluga” – för att sedan helt förändra all affärslogik. Hur tidig måste man vara med beslut för att inte slås ut i framtiden? Går det att avvakta och se?
Ericsson har granskat möjliga trender och tagit fram de tio konsumenttrender som man tror kommer påverka oss allra mest de kommande åren.
Anders Erlandsson, senior advisor Ericsson ConsumerLab

13.25 Framtidens städer: Från instabilitet till hållbarhet
Dagens städer möter ökande utmaningar – miljö, energiförsörjning, transporter, boende, välfärd, trygghet… Hur ska svårigheterna tacklas och hur skapar vi hållbara städer för framtiden?
Helena Hed, VD projektledning Sweco

13.45 Proptechrevolutionen
Utvecklingen inom proptech går blixtsnabbt. Nya teknikbolag startas dagligen och stora fastighetsägare investerar i helt nya tekniska system. Hur kan investeringar inom proptech påverka fastighetsägarnas lönsamhet? Vilka är de hetaste trenderna just nu och hur förändrar det branschen?
Carolina Edvinsson, affärsutvecklare Stronghold

14.10 Så tänker branschens nya ledare
Möt tre nytillträdda VD:ar i några av marknadens viktigaste bolag. Hur ser de på framtidsfrågorna: Vad innebär den tekniska revolutionen, kraven på hållbarhet och förändringarna i kundbasen för deras bolag och branschen?
Helena Hed, VD projektledning Sweco
Fredrik Jonsson, VD Niam

Åke Pettersson, VD Skandia Fastigheter

 

Säkra din plats nu – gör din anmälan längst ned på sidan!
OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

Visa faktaruta
Jens Engwall, VD Nyfosa
Therese Rattik, VD Areim
Klaus Hansen Vikström, vVD Fabege
Cecilia Fasth, VD Stena Fastigheter
Fredrik Jonsson, VD Niam
Torbjörn Eriksson, VD Tenant & Partner
Rebecka Norberg, Head of capital markets Colliers
Monica Bruvik, Senior konsult HUI Research

Medverka som samarbetspartner:
Träffa deltagarna! Vi erbjuder mycket god god exponering inför och under seminariet. För mer information, kontakta Anki Lissåker på mejl eller tel 070-7537682.