Detta seminarium har redan ägt rum.

maj 31

Fastighetsdagen 2017

Grand Hôtel, Spegelsalen, Stockholm

Ökad fallhöjd och växande oro

Riskerna växer på urstark fastighetsmarknad – Är oron befogad? Låga räntor, hög tillväxt och stark efterfrågan på bostäder och lokaler har lagt grunden för en välmående fastighetssektor. Nu dyker allt fler möjliga hot upp – avtagande tillväxt, stigande räntor, växande skuldsättning men också risken för en kraftig skattechock, politisk osäkerhet och att brottslighet och terror börjar få fäste i samhället.

På klassiska Fastighetsdagen synar vi korten – vart kommer ekonomin gå, hur allvarliga är hoten, kommer valet påverka näringslivet och behöver fastighetsägare oroa sig för säkerheten? Dessutom får vi höra om möjligheterna framöver – på börsen, bland byggrätterna och vilka investeringar som lockar.

Seminariet var fullsatt förra året – Säkra Din plats nu!

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
Jan Wifstrand, VD Rapidus, dagens moderator

09.10 Svensk ekonomi och riskerna framöver
Hur ser utsikterna ut för svensk ekonomi under resten av det här året och när vi går in i valåret 2018? Kan den starka tillväxten fortsätta och vad kan vi vänta oss av stimulanser och valfläsk? Och framförallt – hur ser riskerna egentligen ut framöver, hur orolig bör man vara för stigande räntor, sjunkande tillväxt och andra faror? Finns det något som på sikt kan ge fastighetsägare dålig nattsömn?
 Andreas Wallström, chefsanalytiker Nordea

09.45 Ny utredning: Hotas branschen av en skattechock?
I slutet av mars presenterades den s k paketeringsutredningen, vars syfte varit att utreda om fastighetsbranschen är skattemässigt gynnad. Utredningens förslag slog ned som en bomb och var mer långtgående än de flesta fruktat. I korthet innebär det bl.a. att det inte längre ska vara möjligt att skattefritt sälja en fastighet i bolagsform. Hör mer om vad utredningen föreslår och hur det skulle kunna påverka branschen.
Viktor Sandberg, managing partner Svalner

10.10 Expertpanelen: Blir förslaget av – och vilka blir i så fall effekterna?
Nu ska utredningen ut på remiss, men vad händer sedan? Hur stor är sannolikheten att förslagen faktiskt genomförs och vilka blir i så fall effekterna på kort och lång sikt för fastighetsägare, bostadsutvecklare och andra aktörer? Hör hur vår expertpanelen ser på läget.
Joakim Arvius, partner Pangea Property Partners
 Lennart Sten, VD Svenska Handelsfastigheter och ordförande Fastighetsägarna

Ulla Werkell, skattejurist Fastighetsägarna
Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke

10.30 Kaffe

11.00 Säkerhet: Terror, förortsgäng och organiserade ligor – hur allvarliga är hoten?
I tider när polisen är i kris, skjutningar och upplopp blir vanligare i vissa områden och terrorismen på allvar har nått Sverige kommer säkerhetshoten allt högre upp på agendan. Hur bör fastighetsägarna se på situationen, vilka är riskerna och vad kan de göra för att hantera de nya hoten?
Dick Malmlund, säkerhetskonsult och rådgivare till flera stora fastighetsägare

11.35 15 månader kvar: Valfrågorna som kan påverka näringslivet
Med drygt 15 månader kvar till riksdagsvalet den 9 september är det hög tid för näringslivet att förbereda sig på frågorna som kan komma upp i debatten och den nya agenda som kan ta form därefter. Hör vilka våra experter tror kommer bli de viktigaste valfrågorna, var striden kommer att stå kring ekonomi och skatter och vad branschen bör förbereda sig på.
Viktor Barth-Kron, krönikör Dagens Nyheter
 Lotta Engzell-Larsson, ledarskribent Dagens Industri
 Billy McCormac, VD Fastighetsägarna Stockholm

12.00 Lunch

13.15 Så står sig svenska fastigheter i konkurrensen
Sverige har haft en unikt stark ekonomisk utveckling de senaste åren och tillsammans med den låga räntenivån har förutsättningarna för fastigheter varit väldigt ljusa. Vilka sektorer i branschen har gått bäst och hur står sig avkastningen för svenska fastigheter i konkurrensen med övriga Europa?
 Markus Steinby, vice president MSCI

13.45 Fastighetsbolagen på börsen: Dyra eller billiga? För få eller för många?
De senaste åren har det varit rusning till börsen för många fastighetsbolag och bostadsutvecklare. Samhällsbyggnadsbolaget, Agora, SSM, Besqab och till och med små bolag med bara en enda fastighet finns numera listade. Hur har egentligen utvecklingen varit för fastighetsbolagen på senare tid, vad kan vi vänta oss på börsen framöver och vore det vettigt med en liten utrensning i börslistan för fastighetsaktierna?
Jonas Andersson, portföljförvaltare Alfred Bergs fastighetsfond

14.15 Det dolda guldet: Fastighetsbolagen med byggrätter för miljarder
Flera av de stora fastighetsbolagen som satsar på kommersiella fastigheter har lite i det tysta vaskat fram stora mängder byggrätter för nya bostäder. Det är det stora suget efter fler bostäder runt om i landet som gör att mark som tidigare inte stod så högt i kurs nu kan användas för nyproduktion. Hör om hur stora möjligheterna är och vilka strategier de har för att få frigöra värdena och börja bygga.
Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner
Per Thiberg, chef affärsutveckling Vasakronan

14.40 Kaffe

15.10 Ett år med amorteringskrav: Hur oroande är skuldläget och vad kan vi göra?
Den 1 juni förra året infördes amorteringskravet för nya bolån, med undantag för nyproduktion. Vilka effekter har vi sett av de nya reglerna? Hur ser skuldsättningsläget ut nu och vilka ytterligare åtgärder kan behövas för att den svenska bostadsmarknaden ska nå en hälsosam skuldsättningsnivå?
Henrik Braconier, chefekonom Finansinspektionen

15.40 Investerarpanelen: Hot och möjligheter för fastigheter framöver
Svensk ekonomi fortsätter att tuffa på bra och hyror och fastighetsvärden stiger. Samtidigt pekar olyckskorparna på att tillväxten kommer mattas av, att räntorna snart börjar stiga och att hushållens skuldsättning blir allt värre. Dessutom vill regeringens utredning höja skatten på fastighetsförsäljningar och så är det ju snart val, med risk för en mer osäker parlamentarisk situation. Hur ser några av landets främsta fastighetsexperter på läget och möjligheterna på marknaden – och hur allvarligt ser de på hoten?
Linus Ericsson, chef finansiell rådgivning JLL
 Arvid Lindqvist, analyschef Catella
Biljana Pehrsson, VD Kungsleden
 Fredrik Wirdenius, VD Vasakronan

16.10 Fastighetsvärlden bjuder in till eftersnack och stort branschmingel. 

 

OBS! Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand.

 

 

Visa faktaruta

Priser:
Seminarieavgiften är 4.450:-/person för företag som prenumererar på Fastighetsvärldens magasin eller nyhetsbrev och 5.450:-/person för övriga.

Mängdrabatt:
Anmäl fler än tre personer (minst fyra) från samma företag och Ni får 20 procent rabatt på ordinarie seminarieavgift. Priset blir då 3.560:-/person för prenumeranter, respektive 4.360:-/person för övriga.

Några av dagens talare:
Fredrik Wirdenius, VD Vasakronan
Biljana Pehrsson, VD Kungsleden
Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner
Henrik Braconier, chefekonom Finansinspektionen
Andreas Wallström, chefsanalytiker Nordea
Viktor Barth-Kron, politisk krönikör Dagens Nyheter
Ulla Werkell, skattejurist Fastighetsägarna
Arvid Lindqvist, analyschef Catella
Jonas Andersson, portföljförvaltare Alfred Bergs fastighetsfond
Dick Malmlund, säkerhetskonsult och rådgivare till flera stora fastighetsägare
Lennart Sten, VD Svenska Handelsfastigheter och ordförande Fastighetsägarna

Om Din anmälan:
Priset inkluderar morgonkaffe och smörgås, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och stort mingel med tilltugg och förfriskningar samt konferensmaterial och dokumentation. Alla priser är exklusive moms.
Seminarieavgiften faktureras i efterhand, efter genomfört seminarium. Anmälan är fullt av- och ombokningsbar fram till en vecka före aktuellt seminarium. Därefter faktureras hela avgiften vid avbokning.