Detta seminarium har redan ägt rum.

okt 25

Bostadsdagen Öresund 2021

Clarion Hotel Malmö Live

Nya vägar på en kokhet marknad

Vi ser nu ut att lämna pandemin bakom oss. Bostadsmarknaden har tvärtemot många profetior varit urstark och i Öresundsregionen och i nästan hela landet är det nu rekordnivåer för villor och bostadsrätter. Nyproducerade hyresrätter har också blivit hetare än någonsin och finansiella investerare flockas på marknaden.

Men vad händer nu? Kanske nya orostecken som inflation, avklingande stödpaket och rekordhög arbetslöshet kommer att lägga sordin på stämningen. Självklart följer vi upp vad som kan hända i den glödheta frågan kring marknadsanpassade hyror i nyproduktionen, och vad som kan hända med bostadspolitiken efter valet nästa år.

Det är alltså bäddat för en spännande höst med hög aktivitet och dramatik. Inled den med oss på Fastighetsvärlden med många av branschens skarpaste och mest intressanta talare! På scen finns investerare och profiler och marknadens främsta experter. Vi får givetvis också träffa några av regionens främsta inom politik, stadsutveckling och bostadsplanering.

Välkommen till mötesplatsen där vi tar tempen på bostadshösten!

Program

(OBS – Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand!)

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
• Ellinor Persson, programledare och moderator
• Per Svensson, vd Croisette, dagens expertkommentator

09.10 Tillväxt, inflation och ränta: Så kan återhämtningen påverka bomarknaden
Optimismen spirar för en snabb återhämtning i ekonomin efter pandemin. Hur ser utsikterna egentligen ut och hur kan detta påverka bostadsmarknaden? Hur allvarliga är orosmoln som arbetslöshet, risk för högre räntor och att snabb tillväxt kan skapa inflation?
• Michael Grahn, chefsekonom Danske Bank

09.35 Nyproduktion: Ökat bostadsbyggande men finns bostadsbristen?
Efter en dipp i bostadsbyggandet de senaste åren, på grund av överutbud med sjunkande priser, samtidigt som Coronasmittan sänkte stämningen ytterligare ökar antal påbörjade bostäder nu kraftigt. Men är föreställningen om bostadsbristen överdriven och hur kan det påverka efterfrågan och priser? Finns det risk för ett nytt överutbud?
• Bo Söderberg, chefsekonom på Boverket och adjungerad professor i fastighetsekonomi vid KTH

10.00 Investerarna om läget efter pandemin
Hör hur tre av landets och regionens främsta bostadsinvesterare ser på läget efter pandemin. Vad kommer att driva utvecklingen och vilka möjligheter finns till fortsatt god avkastning? Ser de möjligheter att öka nyproduktionen och finns det några orosmoln att hålla ögonen på?
• Olof Andersson, VD Trianon
• Unni Sollbe, VD Stena Fastigheter Malmö AB
• Carola Joelsson, regionchef Skanska Nya Hem

10.20 Kaffe

10.50 Skånes nya riviera mot byggstart
Trelleborg har länge varit en slumrande industristad, men sedan några år förbereds en storsatsning på att öppna staden mot havet. 4.000 nya bostäder planeras i en tätort med 30.000 invånare inom projektet Kuststad 2025. Hör hur planerna ser ut och de kommande stegen på vägen mot bygg- och säljstarter.
• Charlotte Lindström, processledare Kuststad 2025

11.15 Kommuntopparna: Nya bostadssatsningarna i Helsingborg, Malmö och Lund
Hur jobbar kommunledningarna för att få fram nya, spännande planer och projekt för bostäder? Vilka nya grepp kan bli aktuella för att snabba på bostadsbyggandet och vad hoppas de få för draghjälp från rikspolitiken och från de lokala byggarna och bostadsutvecklarna?
• Andreas Schönström, kommunalråd (S) Malmö stad
• Klas Svanberg, ordförande i Byggnadsnämnden (M) Lunds kommun
• Christian Orsing, kommunalråd (M) Helsingborgs stad

11.40 Så påverkar det nya politiska läget bostadsmarknaden
Plötsligt har det blivit rejält med dramatik i den svenska politiken. Med ett år kvar till nästa ordinarie val rörs det nu om rejält i grytan. Vad innebär detta för ekonomin och för bostadsmarknaden? Vilka reella förändringar kan vi vänta? Hör hur några av landets främsta experter ser på utvecklingen.
• Kent Persson, samhällspolitisk chef Heimstaden
• Karin Lindeberg, bostadspolitisk chef, Hyresgästföreningen riksförbundet

12.00 Lunch

13.00 Bostadsrätter: Fortsatt prisrally – eller lugnare marknad?
Priserna på borättsmarknaden har överraskat med rejäla rusningar under pandemin. Hur ser de senaste noteringarna ut och vad kan vi vänta framöver? Vilka delar av Öresundsregionen har utvecklats bäst?
• Jennie Leffler, affärsområdesansvarig Booli Pro nyproduktion
• Andreas Löwgren, vice vd Booli

13.25 Priser och affärer: Proppen ur på hyreshusmarknaden
Hur har pandemin påverkat intresset bostadsfastigheter? Hör hur efterfrågan, priser och avkastning utvecklats och hur pulsen på transaktionsmarknaden ser ut idag i regionen. Vilka objekt är allra hetast och vilka spännande affärer är att vänta framöver?
• Claes Lennartsson, Head of Property advisory Catella Malmö
• Jarl Olsson, Senior Partner Catella Malmö

13.50 Heta stolen: Har bostadsraketen mer att ge?
Inget verkar kunna stoppa prisökningarna på svenska bostadsfastigheter. Det är också grunden till svindlande uppgångar för aktien till en nykomling på börsen, bortom jämförelse med andra noterade bostadsbolag. Vad är hemligheten och kan framgångsresan fortsätta?
• Jacob Karlsson, VD K-Fastigheter

14.10 Energi: Kan elpriset bli en ”gamechanger” på marknaden?
Andra veckan i september var det rörliga elpriset som högst 3,28 kronor per kilowattimme för en vanlig villaägare i Skåne. Svenska elsystemet har kapacitetsbrist och är mer utlämnat till väder och vind än någonsin. Påverkan på fastighetsmarknaden är stor; fastighetsägarnas kostnader liksom hyror och bostadsrättsavgifter stiger med elpris, nyproduktion försvåras med mera. Vad händer med priserna – och elnätet – om vintern blir riktigt kall och vilka framtida prisnivåer behöver fastighetsägarna anpassa sig till?
•Henrik Almström, elanalytiker Modity

14.30 Kaffe

15.00 Arkitektur och design: Bostäder för en ny tid
Pandemin har påverkat vårt sätt att leva, vara och arbeta. Vad innebär detta när morgondagens hem, arbetsplatser och stadsrum skall utformas? Hur kommer de bostäder som ska produceras efter pandemin att behöva uppgraderas för att hänga med utvecklingen?
• Kajsa Crona, affärsområdesstrateg för bostäder Sweco Architects

15.20 Heta stolen: Vad säger största affären om marknaden?
Heimstaden har i en jätteaffär förvärvat fastigheter från Akelius för drygt 92 miljarder kronor i Tyskland, Danmark och Sverige. Bostadsfastigheterna i Malmö värderas i affären till över 11 miljarder, vilket gör det till den största fastighetsaffären i Malmö någonsin. Vad säger den här transaktionen om investerarnas intresse för bostäder, – inte minst i Öresund och hur tänkte Heimstaden?
• Patrik Hall, vd Heimstaden

15.40 Rekordmarknad i krisen: Boom eller bubbla?
Hur länge kan rallyt på bostadsrätter och det stora intresset för nyproducerade hyresrätter fortsätta? Kan festen snart vara över när den mer normala vardagen är på väg tillbaka och annan konsumtion åter måste prioriteras? Hör hur några aktörer ser på läget och vart de tror marknaden tar vägen.
• Anna Boudrie, operativ chef Svensk Fastighetsförmedling
• Mattias Larsson, VD Bjurfors Malmö
• Mikael Stellinger, Chef Cushman & Wakefield, Malmö

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

Visa faktaruta

Mängdrabatt:
Ordinarie seminarieavgift är 4.450:-/person för prenumeranter, 5.450:- för övriga. Anmäler du fyra eller fler lämnar vi 20 procent rabatt på ordinarie pris.

Tryggt och säkert evenemang:
Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer och vidtar extra åtgärder för att skapa ett tryggt och säkert evenemang.

Avbokningsgaranti:
Din anmälan är fullt avbokningsbar, utan kostnad, fram till midnatt dagen före aktuellt seminarium.

För anmälan/kontakt:
seminarier@fastighetsvarlden.se

Några av dagens talare:

Michael Grahn, chefsekonom Danske Bank
Charlotte Lindström, processledare Kuststad 2025
Olof Andersson, VD Trianon
Unni Sollbe, VD Stena Fastigheter Malmö
Andreas Schönström, kommunalråd (S) Malmö stad

 

Christian Orsing, kommunalråd (M) Helsingborgs stad

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.

Samarbetspartners: