Detta seminarium har redan ägt rum.

okt 19

Bostadsdagen Göteborg

Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

Nya vägar på kokhet marknad

Vi ser nu ut att lämna pandemin bakom oss. Bostadsmarknaden har tvärtemot många profetior varit urstark och i Västsverige och nästan hela landet är det nu rekordnivåer för villor och bostadsrätter. Nyproducerade hyresrätter har också blivit hetare än någonsin och finansiella investerare flockas på marknaden.

Men vad händer nu? Kanske nya orostecken som inflation, avklingande stödpaket och rekordhög arbetslöshet kommer att lägga sordin på stämningen. Självklart följer vi upp vad som kan hända i den glödheta frågan kring marknadsanpassade hyror i nyproduktionen, och vad som kan hända med bostadspolitiken efter valet nästa år.

Det är alltså bäddat för en spännande höst med hög aktivitet och dramatik. Inled den med oss på Fastighetsvärlden med många av branschens skarpaste och mest intressanta talare! På scen finns investerare och profiler och marknadens främsta experter. Vi får givetvis också träffa några av regionens främsta inom politik, stadsutveckling och bostadsplanering.

Välkommen till mötesplatsen där vi tar tempen på bostadshösten!

Program

(OBS – Programmet är preliminärt och uppdateras efterhand!)

08.30 Registrering, kaffe och smörgås

09.00 Inledning
• Anna Bellman, programledare och moderator

09.10 Tillväxt, inflation och ränta: Så kan återhämtningen påverka bomarknaden
Optimismen spirar för en snabb återhämtning i ekonomin efter pandemin. Hur ser utsikterna egentligen ut och hur kan detta påverka bostadsmarknaden? Hur allvarliga är orosmoln som arbetslöshet, risk för högre räntor och att snabb tillväxt kan skapa inflation?
• Robert Boije, chefsekonom SBAB

09.35 Nyproduktion: Dags för lyft i bostadsbyggandet?
De senaste åren har antalet färdigställda bostäder i landet minskat kraftigt och Corona-smittan lade till en början extra sordin på stämningen. Hur ser prognosen ut för i år och nästa och hur väl rimmar det med bostadsbehoven? Vilka är flaskhalsarna och riskerna?
• Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker Boverket

10.00 Investerarna om läget efter pandemin
Hör hur tre av landets främsta bostadsinvesterare ser på läget efter pandemin. Vad kommer att driva utvecklingen och vilka möjligheter finns till fortsatt god avkastning? Ser de möjligheter att öka nyproduktionen och finns det några orosmoln att hålla ögonen på?
• Pia Sanger Schröder, affärsutvecklingschef Skanska Nya Hem
• Malin Svensson, VD OBOS Kärnhem
• Johan Tengelin, VD Magnolia Bostad

10.20 Kaffe

10.50 Energi: Riskerar elbristen att sänka marknaden?
Svenska elsystemet har kapacitetsbrist och är mer utlämnat till väder och vind än någonsin. Påverkan på fastighetsmarknaden är stor; fastighetsägarnas kostnader liksom hyror och bostadsrättsavgifter stiger med elpriset medan kapacitetsbristen kan sätta helt stopp för nyproduktion. Larmet går dessutom om att tusentals arbetstillfällen hotas i regionen. Vad händer med priserna – och elnätet – om vintern blir riktigt kall och vilka framtida prisnivåer och begränsningar behöver fastighetsägare och övrigt näringsliv anpassa sig till?
• Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren
• Sandra Brenner, elanalytiker Stena Renewable

11.15 Kommuntopparna: Nya bostadssatsningarna i Göteborg
Hur jobbar kommunledningen för att få fram nya, spännande planer och projekt för bostäder? Vilka nya grepp kan bli aktuella för att snabba på bostadsbyggandet och vad hoppas de få för draghjälp från rikspolitiken och från de lokala byggarna och bostadsutvecklarna?
• Axel Josefsson, kommunstyrelsens ordf (M), Göteborgs stad
• Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S), Göteborgs stad
• Martin Wannholt, kommunalråd (D), Göteborgs stad

11.40 Så påverkar det nya politiska läget bostadsmarknaden
Plötsligt har det blivit rejält med dramatik i den svenska politiken. Med ett år kvar till nästa ordinarie val rörs det nu om rejält i grytan. Vad innebär detta för ekonomin och för bostadsmarknaden? Vilka reella förändringar kan vi vänta? Hör hur ett par av landets främsta experter ser på utvecklingen.
• Kent Persson, samhällspolitisk chef Heimstaden
• Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk analytiker

12.00 Lunch

13.00 Bostadsrätter: Fortsatt prisrally – eller lugnare marknad?
Priserna på borättsmarknaden har överraskat med rejäla rusningar under pandemin. Hur ser de senaste noteringarna ut och vad kan vi vänta framöver? Vilka delar av regionen har utvecklats bäst?
• Jennie Leffler, Affärsområdesansvarig Booli Pro
• Andreas Löwgren, Vice VD Booli

13.25 Priser och affärer: Proppen ur på hyreshusmarknaden
Hur har pandemin påverkat intresset bostadsfastigheter? Hör hur efterfrågan, priser och avkastning utvecklats och hur pulsen på transaktionsmarknaden ser ut idag i regionen. Vilka objekt är allra hetast och vilka spännande affärer är att vänta framöver?
• Henrik Roderhult, Regional Director, Valuation & Strategic Analysis

13.50 Heta stolen: Har bostadsraketen mer att ge?
Inget verkar kunna stoppa prisökningarna på svenska bostadsfastigheter. Det är också grunden till svindlande uppgångar för aktien till en nykomling på börsen, bortom jämförelse med andra noterade bostadsbolag. Vad är hemligheten och kan framgångsresan fortsätta? 
Jacob Karlsson, VD K-Fastigheter 

14.10 Investerarna om nyproduktionen efter pandemin
Hur ser förutsättningarna ut att öka takten i byggandet av bostäder nu när hjulen börjar snurra på allvar igen? Vilka hot och hinder finns och hur ser efterfrågan ut? Hur tänker några av regionens främsta aktörer?
• Cecilia Fasth, VD Stena Fastigheter
• Mikael Granath, VD Willhem
• Lars Göran Andersson, VD HSB Göteborg

14.30 Kaffe

15.00 Arkitektur och design: Bostäder för en ny tid
Pandemin har påverkat vårt sätt att leva, vara och arbeta. Vad innebär detta när morgondagens hem, arbetsplatser och stadsrum skall utformas? Hur kommer de bostäder som ska produceras efter pandemin att behöva uppgraderas för att hänga med utvecklingen?
• Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs stad

15.20 De nya trenderna i efterfrågan
Corona-smittan har snabbspolat utvecklingen på bostadsmarknaden och efterfrågan har förändrats. Vad är det kunderna och hyresgästerna vill ha och vilka utmaningar skapar det för fastighetsägare och arkitekter?
• Ted Lindquist, VD Evidens

15.40 Rekordmarknad i krisen: Boom eller bubbla?
Hur länge kan rallyt på bostadsrätter och det stora intresset för nyproducerade hyresrätter fortsätta? Kan festen snart vara över när den mer normala vardagen är på väg tillbaka och annan konsumtion åter måste prioriteras? Hör hur några aktörer ser på läget och vart de tror marknaden tar vägen.
• Alexander Steen, partner Catella
• Isak George, director Capital Markets JLL
• Erik Norrman, Affärschef Väst & Mitt Svefa

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack

Visa faktaruta

Mängdrabatt:
Ordinarie seminarieavgift är 4.550:-/person för prenumeranter, 5.550:- för övriga. Anmäler du fyra eller fler lämnar vi 20 procent rabatt på ordinarie pris.

Tryggt och säkert evenemang:
Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer och vidtar extra åtgärder för att skapa ett tryggt och säkert evenemang.

Avbokningsgaranti:
Din anmälan är fullt avbokningsbar, utan kostnad, fram till midnatt dagen före aktuellt seminarium.

För anmälan/kontakt:
seminarier@fastighetsvarlden.se

Några av dagens talare:

Johan Tengelin, VD Magnolia Bostad
Malin Svensson, VD Obos Kärnhem
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och samhällsdebattör
Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs stad
Pia Sanger Schröder, försäljningschef bostadsutveckling Sydväst Skanska
Jacob Karlsson, VD K-Fastigheter

Medverka som samarbetspartner:
Medverka under seminariet med er expertis och få god exponering före, under och efter seminariet. För mer info kontakta Anki Lissåker på mejl eller ring på tel 070-7537682.

Samarbetspartners: