Zuckerman: ”De utländska investerarna mycket aktiva”

Under årets andra kvartal omsattes fastigheter till ett värde om närmare 50 miljarder kronor, vilket är en av de starkaste Q2-nivåerna som noterats, uppger Savills.

Efter två starka kvartal så uppgår transaktionsvolymen för det första halvåret till 94 miljarder, en ökning med 34 procent jämfört med första halvåret föregående år. De senaste tolv månaderna summerar till hela 184 miljarder, vilket är en stark indikator på det stora intresset för fastighetsinvesteringar, konstaterar Savills.

Mer än tjugo av halvårets affärer har haft ett underliggande värde som överstiger en miljard, vilket har lett till att den genomsnittliga affärsvolymen uppgår till hela 354 miljoner jämfört med 260 miljoner i genomsnitt under helåret 2018. Totalt genomfördes lite drygt 260 transaktioner under det första halvåret, vilket var en nedgång med strax under tjugo procent jämfört med motsvarande period året innan.

De svenska och nordiska investerarna har fortsatt att nettosälja och 2019 är det tredje året i rad som de nettominskar och har under 2019 nettosålt för 23 miljarder. De utländska köparna förvärvade för lite drygt 30 miljarder under halvåret, vilket kan jämföras med 43 miljarder för helåret 2018.

– De utländska investerarna är fortsatt mycket aktiva på den svenska marknaden och är numera aktiva inom samtliga delsegment på marknaden och letar aktivt efter nya investeringsmöjligheter, säger Niklas Zuckerman, transaktionschef på Savills.

Se Fastighetsvärldens lista över de största köparna under 2019 hittills här.

Omsättningen var hög inom de flesta delsegment och kontor och bostäder var de dominerande segmenten under det första halvåret och svarade för en fjärdedel var av transaktionsvolymen. Inom bostadssegmentet avsåg mer än 40 procent av transaktionsvolymen projekt under uppförande, så kallade forward-affärer, vilket innebär att 2019 kommer bli ett nytt rekordår för försäljning av projektfastigheter.

– Bostadsprojekt och logistik kommer att notera nya rekordnivåer under året. Det enda segment där omsättningen var mer blygsam var avseende handelsfastigheter, vilket är en sannolik effekt av strukturomvandlingen inom detaljhandeln där allt mer av inköpen sker över nätet, kommenterar Peter Wiman, analyschef på Savills.

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en bostadsbyggare i rekonstruktion

Obligationsinnehavare erbjuds ta över flera projektfastigheter som del i rekonstruktionen.

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Tillbaka till förstasidan