Vid Södra Munksjön planeras det nya stationsområdet. Illustration: Wingårdhs arkitekter AB.

Wingårdhs vann idétävling om ”riks-hub” i Jönköping

I tuff  internationell konkurrens vann Wingårdhs tillsammans med BuroHappold idétävlingen om ett framtida stationsområde i Jönköping.

Det handlar alltså om det område söder om Munksjön som kan komma att bli en ”super hub” om planerna på snabbtågen förverkligas. Det blir navet mot Stockholm, Göteborg och Malmö.

Lösningarna är  väl integrerade i stadsdelens struktur med anslutningar för hållbara trafikslag, berättade juryns ordförande Ann-Marie Nilsson vid en ceremoni på fredagsförmiddagen.

Söder om Munksjön ska en ny del av Jönköping växa fram. En blandstad med 15.000 bostäder, kontor, parker och handel. Men också med plats för ett stationsområde, en knutpunkt, för den planerade höghastighetsjärnvägen. För att kunna visualisera idéer, innehåll och beskriva hur ett nytt stationsområde kan utformas och integreras i den nya stadsdelen beslutade det kommunala bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB att utlysa en idétävling. Efter prekvalificering bjöds fyra bidrag in för fortsatt tävlande och idag presenterades resultatet. I tuff internationell konkurrens tillkännagav kommunstyrelsens och juryns ordförande Ann-Marie Nilsson (C) att Wingårdh arkitektkontor AB, i team med Köpenhamnsbaserade konsulterna BuroHappold ApS, vunnit tävlingen.

– Det vinnande förslaget är det som bäst lever upp till de kriterier vi arbetat efter. Förslaget är funktionellt, med enkla lösningar för resenärer och bra ytor för kommersiella verksamheter. Sammantaget är det ett väldigt spännande förslag som vi nu ska lära oss av och inspireras av i det fortsatta arbetet, säger Ann-Marie Nilsson, som understryker hur roligt juryarbetet varit och att samtliga tävlingsbidrag hållit hög kvalitet med en bra spännvidd.

I sitt vinnande förslag ”Next Jönköping” har Wingårdhs lagt mycket krut på att möjliggöra korta avstånd för byten mellan olika trafikslag. Intill stationen, en limträkonstruktion med solceller på taket, finns grönområden, piazzor och aktivitetsstråk. Sammantaget bedömer juryn att förslaget har kvaliteter som är intressanta att lägga som grund för det fortsatta arbetet med att utforma stationsområdet inom Södra Munksjön. Som främsta styrkor lyfts integrationen av stationsområdet i stadsdelen, funktionaliteten och genomförbarheten.

– Vårt förslag till stationsområde i Jönköping visar hur morgondagens stad kommer förena närhet mellan människor med extremt goda kollektiva kommunikationer och en konsekvent miljöplanering. Vi har tagit höjd för att Jönköping kan få Sveriges starkaste stadstillväxt den dag höghastighetsbanorna blir verklighet, säger Gert Wingårdh, VD Wingårdhs arkitekter AB.

FV Idag 2016-09-19

Illustration: Wingårdhs arkitekter AB.
Illustration: Wingårdhs arkitekter AB.

Fler Nyheter från förstasidan

Minimal chans att få pengar åter efter Wells fiasko

”Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen”.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 11-13

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – se bilder

Aktien prissatt – dags för handelsstart på börsen för Kuylenstiernas, Bildts och Rosengrens bolag. Aktien föll inledningsvis, men återhämtade sig snabbt.

Kungens kurva i topp – men Gekås utpetat från pallen

Ny uppdaterad statistik från Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Tillbaka till förstasidan