Wiklander lämnar Norrporten efter 20 år

Rekrytering av ersättare inledd – Synas av Uppdrag Granskning. Efter 20 år som VD för Norrporten har Anders Wiklander sagt upp sig från jobbet. Han kommer att kvarstå som VD till 19 juli och rekryteringen av hans ersättare har inletts.

– Jag har haft förmånen att vara med på denna fantastiska resa som startade för 20 år sedan. För min del finns ambitionen att göra något annat när jag nu uppnått ”mogen ålder”, säger Anders Wiklander.

Wiklander, som sedan fem år bor i Stockholm och som pendlat upp till det Sundsvallsbaserade bolaget i snitt två dagar i veckan, berättar för Fastighetsvärlden att han inte kommer att söka efter ett nytt operativt jobb. Han öppnar dock för styrelseuppdrag inom fastighets-, bank och finansbranschen. Idag har han endast ett sådant uppdrag och det är för Handelsbankens regionstyrelse i Mellansverige.

Han började på Norrporten sommaren 1993 och var därmed med om att ta bolaget till börsen, dit det kom som den första avknoppningen från Securum våren 1994. Då var bolaget helt inriktat på den norrländska fastighetsmarknaden och hade ett fastighetsbestånd på ungefär en miljard.

– 1994 var en viktig milstolpe när vi kom in på börsens O-lista som ett norrländskt fastighetsbolag som dessutom hade vakanstal på runt 30 procent. Men det gick och aktien blev övertecknad. Vid den tidpunkten rådde annars en fruktansvärd turbulens på marknaden, så det var en bedrift.

Efter sex år på börsen köptes bolaget ut därifrån under år 2000. Idag omfattar beståndet fastigheter för 25 miljarder och finns nu på nio orter i Sverige och två utomlands, Hamburg och Köpenhamn.

När Fastighetsvärlden ber Wiklander lyfta fram den affär som han är enskilt nöjd med fastnar han för ett köp för cirka 700 miljoner kronor.

– När vi 1996 förvärvade Skanskas bestånd i södra Norrland.

– Men även vår entré på fastighetsmarknaden i Köpenhamn är jag väldigt nöjd med.

Anders Wiklander fyller 59 år till sommaren. Han konstaterar att Norrporten går väldigt bra och att bolaget lagt en bra budget för 2013 och att bolaget har en väldigt bra personalstyrka. För att summera sitt beslut om att lämna Norrporten citerar han Björn Borg:

– Man ska sluta när man är på toppen.

De senaste månaderna har SVT Uppdrag Granskning synat Norrporten. Men det har inget samband med att Wiklander nu väljer att sluta.

– Nej, det har absolut inget med det att göra, säger Wiklander till Fastighetsvärlden.

När de anonyma anklagelserna mot Norrportens framkom, och som undersöks av Uppdrag Granskning, beslöt styrelsen att initiera en oberoende utredning i bolaget med revisorer och jurister.

– Nu har revisionskommittén just blivit färdig och de kan på alla punkter tillbakavisa anklagelserna som rykten och helt grundlösa.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan en orsak till granskningen även vara Wiklanders lön för inkomståret som uppgick till 15,6 miljoner kronor, vilket var tre gånger så högt som normalt. Orsaken var att Wiklander för flera år sedan var delägare i det konsortium som ägde Norrporten då han fick ett långsiktigt bonusprogram där utbetalning ägde rum 2011.

Norrporten har på sin hemsida publicerat en längre intervju kring Uppdrag Gransknings frågor. Läs intervjun här. Det är oklart när, eller om, SVT ska sända programmet. ska sända

Fastighetsvärlden Idag 2013-01-21

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan