Wiklander lämnar Norrporten efter 20 år

Rekrytering av ersättare inledd – Synas av Uppdrag Granskning. Efter 20 år som VD för Norrporten har Anders Wiklander sagt upp sig från jobbet. Han kommer att kvarstå som VD till 19 juli och rekryteringen av hans ersättare har inletts.

– Jag har haft förmånen att vara med på denna fantastiska resa som startade för 20 år sedan. För min del finns ambitionen att göra något annat när jag nu uppnått ”mogen ålder”, säger Anders Wiklander.

Wiklander, som sedan fem år bor i Stockholm och som pendlat upp till det Sundsvallsbaserade bolaget i snitt två dagar i veckan, berättar för Fastighetsvärlden att han inte kommer att söka efter ett nytt operativt jobb. Han öppnar dock för styrelseuppdrag inom fastighets-, bank och finansbranschen. Idag har han endast ett sådant uppdrag och det är för Handelsbankens regionstyrelse i Mellansverige.

Han började på Norrporten sommaren 1993 och var därmed med om att ta bolaget till börsen, dit det kom som den första avknoppningen från Securum våren 1994. Då var bolaget helt inriktat på den norrländska fastighetsmarknaden och hade ett fastighetsbestånd på ungefär en miljard.

– 1994 var en viktig milstolpe när vi kom in på börsens O-lista som ett norrländskt fastighetsbolag som dessutom hade vakanstal på runt 30 procent. Men det gick och aktien blev övertecknad. Vid den tidpunkten rådde annars en fruktansvärd turbulens på marknaden, så det var en bedrift.

Efter sex år på börsen köptes bolaget ut därifrån under år 2000. Idag omfattar beståndet fastigheter för 25 miljarder och finns nu på nio orter i Sverige och två utomlands, Hamburg och Köpenhamn.

När Fastighetsvärlden ber Wiklander lyfta fram den affär som han är enskilt nöjd med fastnar han för ett köp för cirka 700 miljoner kronor.

– När vi 1996 förvärvade Skanskas bestånd i södra Norrland.

– Men även vår entré på fastighetsmarknaden i Köpenhamn är jag väldigt nöjd med.

Anders Wiklander fyller 59 år till sommaren. Han konstaterar att Norrporten går väldigt bra och att bolaget lagt en bra budget för 2013 och att bolaget har en väldigt bra personalstyrka. För att summera sitt beslut om att lämna Norrporten citerar han Björn Borg:

– Man ska sluta när man är på toppen.

De senaste månaderna har SVT Uppdrag Granskning synat Norrporten. Men det har inget samband med att Wiklander nu väljer att sluta.

– Nej, det har absolut inget med det att göra, säger Wiklander till Fastighetsvärlden.

När de anonyma anklagelserna mot Norrportens framkom, och som undersöks av Uppdrag Granskning, beslöt styrelsen att initiera en oberoende utredning i bolaget med revisorer och jurister.

– Nu har revisionskommittén just blivit färdig och de kan på alla punkter tillbakavisa anklagelserna som rykten och helt grundlösa.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan en orsak till granskningen även vara Wiklanders lön för inkomståret som uppgick till 15,6 miljoner kronor, vilket var tre gånger så högt som normalt. Orsaken var att Wiklander för flera år sedan var delägare i det konsortium som ägde Norrporten då han fick ett långsiktigt bonusprogram där utbetalning ägde rum 2011.

Norrporten har på sin hemsida publicerat en längre intervju kring Uppdrag Gransknings frågor. Läs intervjun här. Det är oklart när, eller om, SVT ska sända programmet. ska sända

Fastighetsvärlden Idag 2013-01-21

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan