Wihlborgs kontorshus Kvartetten ska stå inflyttningsklart 2023. Bild: Walk the Room

Wihlborgs hyr ut 12.000 kvm till Trygg Hansa i Hyllie

Wihlborgs har tecknat avtal med Trygg Hansa om 12.000 kvadratmeter och en hyrestid på 15 år i trippelcertifierade Kvartetten (Pulpeten 5) i Hyllie. Uthyrningen blir samtidigt den hittills största kontorsuthyrningen i Sverige i år.

Flytten innebär att Trygg Hansa samlokaliserar fem kontor med sammanlagt 1.000 medarbetare. Mer om det längre ned.

Försäkringsjätten kommer att svälja 75 procent av Wihlborgs nya kontorsfastighet – som har en total uthyrningsbar yta om 16.000 kvm.

Fastigheten, belägen i Hyllie i norra delarna av centrala Malmö, beräknas vara klar för inflyttning till 2023 och blir Wihlborgs tredje kontorshus på platsen.

Colliers har agerat rådgivare åt Trygg Hansa.

– Vårt nya kontor i Hyllie gör det möjligt för oss att samla våra över 1.000 medarbetare i Malmö under ett tak vilket är en viktig milstolpe och en avgörande framgångsfaktor för vår fortsatta expansion efter sammanslagningen med Moderna Försäkringar. Wihlborgs är väldigt lyhörda för våra specifika krav som rör allt från medarbetarnas trivsel till våra högt ställda hållbarhetskrav, säger Mats Dahlquist, vd på Trygg Hansa.

Sedan tidigare har Wihlborgs tecknat avtal med coworkingaktören Mindpark som kommer att stärka upplevelsen och servicen i Kvartetten genom att bland annat bemanna receptionen och bistå med att arrangera event.

Restaurang SPILL kommer att öppna sin andra restaurang med ett hållbart koncept som går ut på att servera högkvalitativa rätter lagade på råvaror som annars skulle ha slängts.

– Vi är mycket glada över att Trygg Hansa väljer Kvartetten för den fortsatta utvecklingen av sin verksamhet, och dessutom på så lång sikt. I detta kontorshus har vi förverkligat höga ambitioner för lågt klimatavtryck och människors välbefinnande utan att tumma på långsiktig flexibilitet och hög byggnadskvalitet, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Trygg Hansa flyttar in våren 2023 och kommer att sitta på våningsplan två till sex i den nya fastigheten.

Försäkringsjätten lämnar fem kontor i staden fördelat på fyra adresser, inklusive den del som Moderna Försäkringar lämnar.

Det handlar dels om 11 000 kvm – merparten i fastigheten Kronan 10 (ägt av tyska fonden DEREIF SICAV-FIS, som leds av Corpus Sireo) samt mindre förhyrningar på S:t Gertrudgatan 4 (ägt av Skånska Tidningsföreningen) och på Skeppsbron 1 (Jernhusen).

Dels om 2.000 kvm som Moderna Försäkringar, numera en del av Trygg Hansa, hyr av Vasakronan i kontorsfastighet Relingen på Propellergatan 1 i Västra Hamnen.

Försäkringsbranschen har vuxit i Skåne och i synnerhet i Malmö under de senaste åren. Närheten till Danmark samt god tillgång till studenter och välutbildad arbetskraft brukar nämnas som bakomliggande faktorer.

– Trygg-Hansas etablering i Kvartetten är ett kvitto på att det finns ett behov av stora kontorsytor i regionen och att Hyllie är ett eftertraktat område, fortsätter Hallengren.

Wihlborgs två tidigare uppförda kontorsprojekt i området är fullt uthyrda.

– Och i Kvartetten återstår nu endast 15 procent av den uthyrningsbara ytan. Under 2022 påbörjar vi vårt fjärde projekt i Hyllie, Bläckhornet 1 (Vista), som kommer att innehålla både cirka 17 000 kvadratmeter kontor och en stor mobilitetshubb, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Kvartetten certifieras enligt NollCO2, WELL och Miljöbyggnad Guld. Certifieringen NollCO2 syftar till att uppnå nettonoll klimatpåverkan över byggnadens hela livscykel. WELL-systemet riktar in sig på både hårda och mjuka värden i syfte att förbättra människors hälsa och välmående.

Fler Nyheter från förstasidan

Blir ny konsult-vd

Jobbat inom rådgivningsbolaget i 15 år.

20-tal padelhallar stänger

Beslut från stor aktör. Även flera konkurser. ”Kan användas för lager och logistik”

McDonalds stänger mer centralt

Stänger den 29:e centrala restaurangen på sex år.

Bonava köper för 312 miljoner

Byggrätter för 230 bostäder ingår i affären.

Fastator säljer aktier till Pierre Ladow

”Behovet ökar. Produktioner flyttas hem och länder ska bli mer självförsörjande”

Genesta hyr ut 6.000 kvm efter stor Ica som flyttar

Fyller upp efter stor hyresgäst som satsat på eget projekt i närheten.

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tillbaka till förstasidan