White Arkitekter utvecklar, tillsammans med Uppsala Universitet, ett helt nytt system som med hjälp av sensorer och datainsamling räknar på hur en lokal faktiskt används och tas tillvara på bästa sätt.
White Arkitekter utvecklar nu en ny tjänst tillsammans med sina kunder via bolagets innovationssystem, White Innovation Lab. Tjänsten som tas fram heter Square Meter och hjälper till att optimera varje kvadratmeter, undvika onödiga lokalkostnader och samtidigt skapa bättre och mer attraktiva arbetsmiljöer
Mätdata tas fram med hjälp av sensorer som mäter flöden och närvaro i lokalen under en överenskommen period. Datan analyseras därefter av arkitekter och omvandlas till värdeskapande insikter som presenteras på ett lättillgängligt sätt.
Lokalansvarig får därmed en tydlig bild om hur lokalen används idag och hur den skulle kunna användas imorgon, vilket underlättar för fortsatt diskussion med användare likväl som ledning om hur lokalen bör utvecklas.
– Vi har många års erfarenhet av lokaloptimering och strategisk lokalförsörjning. Nu har vi tagit nästa steg och kombinerar vår arkitektkompetens med data. Med stöd i evidens kan vi eliminera osäkerhet, ge bästa möjliga insikter om lokalen och förse lokalansvarig med mer informerade förslag på förändringar. Med Square Meter blir vägen till rätt lokallösning helt enkelt kortare, säger Linda Mattsson, ansvarig arkitekt på White.
White Arkitekter håller precis på att färdigställa en fullskaleprototyp tillsammans med Uppsala universitet som är mycket nöjda med utfallet.
– Vi ser att detta kommer att ge en bra bild av hur de aktuella lokalerna används och vi kommer att ha ett värdefullt underlag för en fortsatt diskussion om hur lokalerna ska användas i framtiden, säger Annika Sundås Larsson, biträdande byggnadsdirektör vid Uppsala universitet.