Svenskt guldregn kan vänta på Mipim Awards

Fyra svenska projekt nominerade. Det har skördats ett flertal priser till Sverige vid de senaste årens Mipim Awards – det efter några år utan blågula framgångar. I år finns hela fyra svenska projekt nominerade.

De nominerade är Nya Kiruna, Mall of Scandinavia i Solna, bostadsprojektet Katscha i Norrköping och det nya reningsverket i Umeå.

Vinnarna offentliggörs på kvällen den 17 mars i Palais de Festivals i Cannes. Fastighetsvärlden kommer att direktrapportera från prisutdelningen.

Att antalet svenska nominerande har ökat med åren kan förstås ha sin förklaring att det blivit fler klasser och i år observerar Fastighetsvärlden att det är fyra nominerade i varje klass jämfört med tre tidigare år.

White arkitekter har under en längre tid varit engagerat i Kiruna och fått mycket beröm. Här en bild på Kirunas framtida stadspark. Fot: Tegmark.
White arkitekter har under en längre tid varit engagerat i Kiruna och fått mycket beröm. Här en bild på Kirunas framtida stadspark. Fot0: Tegmark.

För andra året i rad har White arkitekter chansen att vinna ett av världens tyngsta arkitekturpriser. Planen för framtidens Kiruna tävlar i kategorin ”Best Futura Mega Projects”.

– Vi är otroligt stolta över att ha två bidrag i finalen i en av världens mest betydelsefulla tävlingar för arkitekter. Det är ett styrkebesked i den stenhårda internationella konkurrensen. Samtidigt är det ett kvitto på att vi ligger i framkant när det gäller vårdarkitektur och hållbar stadsutveckling, säger Carl Bäckstrand, vice VD, White arkitekter.

– Förra året var White det enda svenska arkitektkontoret i final. Då vann vi en MIPIM Award för Würths nya huvudkontor i Örebro i kategorin Industri och logistik, säger Carl Bäckstrand.

White och Kiruna tävlar mot projekt i Paris (DUO), i italienska Bologna (Eataly World) och i Istanbul (den nya flygplatsen).

Mall of Scandinavia i Solna ägs av Unibail-Rodamco.
Mall of Scandinavia i Solna ägs av Unibail-Rodamco.

I klassen ”Best shopping Centre” tävlas Unibail-Rodamcos nyöppnade stolthet Mall of Scandinavia i Solna mot tre andra stora. Aquiz Plaza (ägs av KG Farmsen med familjen Otto i spetsen) i tyska Aachen är nominerat likson Les Docks Village (Constructa/JP Morgan) i Marseille och The Hub (ShuiOn Land) i Shanghai.

Mall of Scandinavia är designat av Benoy, BAU och Wingårdhs.

Katscha, ett bostadshus med stark identitet. Innehåller 30 bostäder.
Katscha, ett bostadshus med stark identitet. Innehåller 30 bostäder.

I kategorin ”Best Residential Development” är bostadsprojektet Katscha i Norrköping nominerat. Bostadsfastigheten, som är färdigställd, ligger oerhört vackert vid Strömmen och mittemot Arbetets museum. Ivarsson Byggnads AB är byggherre och arkitekter är Kai Wartiainen och Ingrid Repen.

Projektet tävlar mot Bâtiment Home i Paris, Hansaterassen i Hamburg och Le Torson d’Or i Bryssel.

Perspektivbild från vinnande tävlingsförslag. Illustration: BAU.
Perspektivbild från vinnande tävlingsförslag. Illustration: BAU.

Mest överraskande svenska nomineringen Umeå Vatten och Avfalls nya anläggning, som ägs av kommunala Umeå Vatten och Avfall AB, UMEVA. Arkitekter är BAU och Kragh & Berglund. Projektet, som kostat 550 miljoner, tävlar i klassen ”Best industrial & Logistics development”. Det nya reningsverket har byggts för att klara visionen om att Umeå ska ha 200.000 invånare år 2050.

Mipim, Le marché international des professionnels de l’immobilier, är den viktigaste mässan för fastighetsbranschen i Europa. Mässan hålls årligen i Cannes i södra Frankrike. 2015 hade den över 20.000 besökare. Över 1.000 registrerade svenskar var på plats, men det kan bedömas som ungefär dubbelt så många svenskar totalt var på plats i den sydfranska staden. Prisutdelningen äger rum under mässans sista dag, på kvällen 17 mars.

Juryn består av elva medlemmar, bland annat Olle Zetterberg från Stockholm Business Region.

Fastighetsvärlden Idag 2016-01-28

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan