Christofer Carlson och höghusprojektet Well Towers.

Well Fastigheter i rekonstruktion

Coronakrisen är tuff för många. FV kan nu meddela att Well Fastigheter Holding AB och Well Brf 2.0 är under rekonstruktion. Bakom Well står Christofer Carlson. Bolaget har bland annat drivit de omtalade projekten ”Brf 2.0″ och har även planerat för Sveriges högsta bostadshus. Mats Gabrielsson finns med som mindre finansiär bakom bolaget och på ett hörn i ett projekt finns även Rutger Arhult.

Annons

Om Brf 2.0:

Med BRF 2.0 betalar köparen en mycket lägre insats än i vanliga, nybyggda bostadsrätter. Priset är lägre eftersom föreningen tar den största delen av lånen. Det innebär att månadsavgiften blir högre än i vanlig nyproduktion. Föreningens lån amorteras successivt av vilket gör att månadsavgiften sjunker succesivt. Köparen äger sin egen bostad, precis som i andra bostadsrättsföreningar.

Visa faktaruta

Christofer Carlson är vd och grundare av bostadsutvecklingsbolaget Well Fastigheter. Bolaget grundades 2010, då som Carlsson & Berger Invest.

Carlsson kommenterar de båda företagsrekonstruktionerna för Fastighetsvärlden.

– Vi ska lösa det här, då vi har marknadens absolut bästa produkter, säger Christofer Carlson.

Läs flera av Carlssons kommentarer kring företagsrekonstruktionerna och hans syn på framtiden i en separat artikel här.

Skulderna i Well Fastigheter Holding uppgick vid bokslutet i augusti 2019 till 84 mkr, varav skulder till kreditinstitut uppgick till 64,3 mkr. Inte så dramatiskt stora skulder för en fastighetsutvecklare, men samtidigt var intjäningen i princip noll och verksamheten visade ett resultat om –15 mkr före skatt.

De som lånat ut pengar till bolaget mot säkerheter är bland annat Trention AB samt Gabrielsson Invest. För dessa lån har Well, enligt uppgifter i bokslutet, ställt säkerheter 64 mkr respektive 20 mkr. Största ägare i Trention är Mats Gabrielsson med 59 procent av aktierna.

Enligt bokslutet har Trention pant i aktierna till Well Brf 2.0 Holding och Gabrielsson Invest har pant i fastigheten Volund 8 i Hagalundsområdet i Solna. Uppgiften om Trentions pant tillbakavisas av Trentions vd William Heigard som hävdar att man har pant i fast egendom och uppger samtidigt att lånet är på cirka 2,5 mkr, läs mer här

Vid Väsjö Torg i Sollentuna har Well Fastigheter i några år drivit planerna för 117 bostäder i  projektet The Block, läs mer här. Försäljningen inleddes i juni 2018 och upplägget är det för bolaget unika ”Brf 2.0-modellen” (läs mer i faktarutan bredvid).

Med bakom Well Fastigheters planer, i ett projekt som investerare, finns för övrigt Rutger Arnhult. I det samägda bolaget OXN Holding har Arnhult och Carlsson genom ett 50/50 ägande mellan M2 och Well Fastigheter avtalat om att förvärva en byggrätt 300 meter från nya t-banan i Veddesta i Järfälla, läs mer här. Där har man planerat för 600–1.000 bostäder enligt Brf 2.0-modellen. Det är bolagets största projekt.

Enligt uppgift till FV berörs OXN Holding inte av rekonstruktionen.

Arnhults investering där är liten. För några år sedan köpte Arnhult, då via Klövern, bolaget Tobin när det bolaget var på dekis.

Rutger Arnhult säger till Fastighetsvärlden att det finns ”viktigare saker att fokusera på” och att det handlar om en framtida byggrätt i Barkarby som bolaget får kika på när detaljplanen är klar.

Det projekt som sticker ut mest i Well Fastigheters projektportfölj är Well Towers i Hagalunds industriområde i Solna. I den nordvästra delen av området äger Well en fastighet och där planerar bolaget numera två höga bostadshus. Där har Christofer Carlsson tidigare pratat om att bygga Stockholms högsta bostadshus –  hela 82 våningar vardera, motsvarande 260 meter höga, alltså dubbelt så höga som det högsta vid Norra Tornen vid Torsplan i närheten. Bolaget vill där dra nya av den nya tunnelbanestationen som planeras i närheten längs den nya gula linjen som får en station längs Solnavägen och även en i Hagalundsområdet. De fastigheter i Hagalund som är aktuella är Volund 5 och 8, som Well Fastigheter, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, har haft en option på. Det handlar dock inte om två grannfastigheter. Humlegården Fastigheter äger två fastigheter emellan.

I Well Fastigheters projektbank finns dessutom allt från små bostadsföreningar i natursköna Stockholmsförorter, Stockholms högsta två torn med upp till 2.000 bostäder, till självförsörjande fjällvillor i hjärtat av Härjedalen.

Well Fastigheter har tidigare utvecklat bostäder i Skälby i Järfälla, på Rindöstrand i Vaxholm, radhus i Tullinge Trädgårdsstad, Sveriges första Plushus i brf-form i Täby och 21 parhus och minivillor i Frösundavik i Bålsta.

Läs Fastighetsvärldens intervju med Christofer Carlson, angående rekonstruktionerna, här.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan