Christofer Carlson och höghusprojektet Well Towers.

Well Fastigheter i rekonstruktion

Coronakrisen är tuff för många. FV kan nu meddela att Well Fastigheter Holding AB och Well Brf 2.0 är under rekonstruktion. Bakom Well står Christofer Carlson. Bolaget har bland annat drivit de omtalade projekten ”Brf 2.0″ och har även planerat för Sveriges högsta bostadshus. Mats Gabrielsson finns med som mindre finansiär bakom bolaget och på ett hörn i ett projekt finns även Rutger Arhult.

Om Brf 2.0:

Med BRF 2.0 betalar köparen en mycket lägre insats än i vanliga, nybyggda bostadsrätter. Priset är lägre eftersom föreningen tar den största delen av lånen. Det innebär att månadsavgiften blir högre än i vanlig nyproduktion. Föreningens lån amorteras successivt av vilket gör att månadsavgiften sjunker succesivt. Köparen äger sin egen bostad, precis som i andra bostadsrättsföreningar.

Visa faktaruta

Christofer Carlson är vd och grundare av bostadsutvecklingsbolaget Well Fastigheter. Bolaget grundades 2010, då som Carlsson & Berger Invest.

Carlsson kommenterar de båda företagsrekonstruktionerna för Fastighetsvärlden.

– Vi ska lösa det här, då vi har marknadens absolut bästa produkter, säger Christofer Carlson.

Läs flera av Carlssons kommentarer kring företagsrekonstruktionerna och hans syn på framtiden i en separat artikel här.

Skulderna i Well Fastigheter Holding uppgick vid bokslutet i augusti 2019 till 84 mkr, varav skulder till kreditinstitut uppgick till 64,3 mkr. Inte så dramatiskt stora skulder för en fastighetsutvecklare, men samtidigt var intjäningen i princip noll och verksamheten visade ett resultat om –15 mkr före skatt.

De som lånat ut pengar till bolaget mot säkerheter är bland annat Trention AB samt Gabrielsson Invest. För dessa lån har Well, enligt uppgifter i bokslutet, ställt säkerheter 64 mkr respektive 20 mkr. Största ägare i Trention är Mats Gabrielsson med 59 procent av aktierna.

Enligt bokslutet har Trention pant i aktierna till Well Brf 2.0 Holding och Gabrielsson Invest har pant i fastigheten Volund 8 i Hagalundsområdet i Solna. Uppgiften om Trentions pant tillbakavisas av Trentions vd William Heigard som hävdar att man har pant i fast egendom och uppger samtidigt att lånet är på cirka 2,5 mkr, läs mer här

Vid Väsjö Torg i Sollentuna har Well Fastigheter i några år drivit planerna för 117 bostäder i  projektet The Block, läs mer här. Försäljningen inleddes i juni 2018 och upplägget är det för bolaget unika ”Brf 2.0-modellen” (läs mer i faktarutan bredvid).

Med bakom Well Fastigheters planer, i ett projekt som investerare, finns för övrigt Rutger Arnhult. I det samägda bolaget OXN Holding har Arnhult och Carlsson genom ett 50/50 ägande mellan M2 och Well Fastigheter avtalat om att förvärva en byggrätt 300 meter från nya t-banan i Veddesta i Järfälla, läs mer här. Där har man planerat för 600–1.000 bostäder enligt Brf 2.0-modellen. Det är bolagets största projekt.

Enligt uppgift till FV berörs OXN Holding inte av rekonstruktionen.

Arnhults investering där är liten. För några år sedan köpte Arnhult, då via Klövern, bolaget Tobin när det bolaget var på dekis.

Rutger Arnhult säger till Fastighetsvärlden att det finns ”viktigare saker att fokusera på” och att det handlar om en framtida byggrätt i Barkarby som bolaget får kika på när detaljplanen är klar.

Det projekt som sticker ut mest i Well Fastigheters projektportfölj är Well Towers i Hagalunds industriområde i Solna. I den nordvästra delen av området äger Well en fastighet och där planerar bolaget numera två höga bostadshus. Där har Christofer Carlsson tidigare pratat om att bygga Stockholms högsta bostadshus –  hela 82 våningar vardera, motsvarande 260 meter höga, alltså dubbelt så höga som det högsta vid Norra Tornen vid Torsplan i närheten. Bolaget vill där dra nya av den nya tunnelbanestationen som planeras i närheten längs den nya gula linjen som får en station längs Solnavägen och även en i Hagalundsområdet. De fastigheter i Hagalund som är aktuella är Volund 5 och 8, som Well Fastigheter, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, har haft en option på. Det handlar dock inte om två grannfastigheter. Humlegården Fastigheter äger två fastigheter emellan.

I Well Fastigheters projektbank finns dessutom allt från små bostadsföreningar i natursköna Stockholmsförorter, Stockholms högsta två torn med upp till 2.000 bostäder, till självförsörjande fjällvillor i hjärtat av Härjedalen.

Well Fastigheter har tidigare utvecklat bostäder i Skälby i Järfälla, på Rindöstrand i Vaxholm, radhus i Tullinge Trädgårdsstad, Sveriges första Plushus i brf-form i Täby och 21 parhus och minivillor i Frösundavik i Bålsta.

Läs Fastighetsvärldens intervju med Christofer Carlson, angående rekonstruktionerna, här.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir nya jättehotellet vid Friends

Blir Stockholmsområdets största.

Hon blir ny transaktionschef på Skanska

Kommer att ingå i två ledningsgrupper.

Så påverkas lyxmarknaden av pandemiläget

”En egen oas lockar”.

Heimstaden köper mer av Magnolia i norr

Bostadsprojekt blir femte köpet i miljardaffär.

Savills: Högsta vakansen i city på fem år

Ny statistik. Andelen andrahandsuthyrningar ökar snabbt.

Åklagaren: ”Bevisläget har inte försämrats”

Intervju med åklagaren om Baldertopparna som nu varit frihetsberövade i en vecka: Utredningsläget. Längden på frihetsberövande. Kommenterar Erik Selin  Antalet misstänkta totalt.

Floppen för Göteborg 400 år – det bidde en bastu

Exakt ett år kvar till den stora 400-årsfesten, men det blir inte som utlovat. FV synar vad som sker – och inte sker.

Hit flyttar till Björn Borg

Lämnar Stockholms city. Hyr 1.000 kvm mindre.

Humlegårdens nya koncept: Skräddarsytt

Blickar in i framtiden och lanserar en ny lösning.

Vill öppna tio under 2020

Det digitala vårdbolaget planerar för flera fysiska enheter. Den första öppnar nära Östermalmstorg.

Digital Inns nya ägare: "Finns vissa guldlägen"

Förvärvar Digital Inns konkursbo och planerar att expandera.

SHF hyr ut blixtsnabbt efter köp från Ikea

Hyr ut 3.800 kvm. Gör åter en snabb uthyrning efter ett större köp.

Bilder: Niams nya kontor i värtan – med publik takbar

Totalt omfattar kontorskvarteret 32.000 kvadratmeter.

Nytt flytande utomhusbad vid Gamla stan

Vill kopiera succén som finns i centrala Helsingfors. Se karta.

Tillbaka till förstasidan