Storsala tar ett ytterligare ett kliv i sin tillväxtresa genom en nyemission på 100 miljoner kronor. Med industrikoncernen Weland, som kontrolleras av familjen Welandson, som ny aktieägare stärker Storsala sin position inom hållbar fastighetsutveckling. Det nya kapitalet möjliggör fortsatt expansion och fler projekt. Målet att är tillväxt för att om några år noteras på börsen.
I samband med emissionen har Storsala etablerat ett strategiskt partnerskap med Weland, som nu träder in som ny delägare i bolaget. Industrikoncern Weland drivs av tre generationer Welandson där Gösta Welandson under många år var en av Kungsledens största aktieägare.
Samarbetet mellan Storsala och Weland innebär en förstärkning av både finansiell kapacitet och industriexpertis.
– Vi är mycket glada över att välkomna Weland som både aktieägare och samarbetspartner. Deras gedigna erfarenhet och långsiktiga engagemang är ett värdefullt tillskott i vårt fortsatta arbete för en hållbar fastighetsutveckling, säger Orlando Villacrez, grundare och vd, Storsala.
Även bolagets tidigare aktieägare har visat fortsatt förtroende genom nya investeringar. Bland dessa finns Orvaus AB, Hans Gydell, med en lång bakgrund och erfarenhet inom Ikea-sfären samt delägaren och samarbetspartnern Derome, Sveriges största familjeägda träindustri.
– Tillsammans med våra aktieägare står Storsala väl positionerat för att växa, ta större marknadsandelar och samtidigt driva utvecklingen mot ett långsiktigt och ansvarsfullt samhällsbyggande, fortsätter Orlando Villacrez, grundare och vd, Storsala.
Det är Storsalas femte emission och bolaget har genomfört den själv. Totalt har bolaget ungefär 70 ägare, varav Orlando Villacrez är den största med cirka 20 procent.
Storsala grundades 2016 med att bygga småhus, därefter blev projekten allt större, ofta flerbostadshus. När marknaden stod på toppen och många köpte dyrt, ofta för dyrt så gjorde Storsala inga förvärv alls från 2021 och under 18 månader. Det har satt bolaget i en bättre position än flera andra liknande bolag.
– Insikt, tur och tajming. Vi såg helt enkelt inte affären för vår verksamhet på de nivåerna som många av transaktionerna ägde rum på, säger Orlando Villacrez.
Därefter blev det läge att från säljare och efter att lyckats gå i mål med en komplex affär i Gävle fick Storsala ytterligare affärsförslag från en bank.
– Det blev några förvärv som vi bedömer som väldigt förmånliga, tack vare att vi lyckats med tidigare ”stökiga” affärer.

Projekten som Storsala jobbar med idag finns i Gävle, Täby och Tyresö. Orlando Villacrez berättar för Fastighetsvärlden att bolaget är intresserad av bostadsfastigheter och projekt i tillväxtmarknader som ligger inom 2,5 timmar från Stockholm med bil eller tåg.
Storsala har idag ett fastighets- och projektbestånd till ett värde av 2,4 miljarder kronor. Bolaget räknar med att växa och planerar för att ta in mer pengar. Bolaget räknar med att kunna ha ett förvärvsutrymme på 1 miljard kronor under 2025.
– Vi vill utveckla bostäder, och kan även köpa förvaltningsfastigheter. Vi jobbar gärna med att förvandla bruna fastigheter till gröna.
Planerna på en notering har funnits med inom bolaget i några år.
– Absolut, det gäller fortfarande. Hur snabbt det går återstår att se. Vi hoppas som bolag att vi når ett värde om tre–fyra miljarder om några år.
På sikt är målet att ha ett fastighetsbestånd som är värt omkring 10 miljarder kronor.



