Weiss: ”Överenskommelsen löser inte problemen”

Regeringsöverenskommelsen löser inga grundläggande problem på bostadsmarknaden. Det anser Lennart Weiss. Hyresgästföreningen konstaterar att det nu införs marknadshyror.

Annons

Regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har nu lett fram till ett konkret förslag på hur landet ska styras.

– Den ram för bostadspolitiken som presenterats i eftermiddag för en kommande regering innehåller få nyheter. Den kommer att få svagt positiv betydelse för byggandet men innehåller inga förslag som underlättar för de mest utsatta på dagens bostadsmarknad, d v s unga, förstagångsköpare och ekonomiskt svaga grupper, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och bostadspolitisk expert med s-stämpel.

Han forsätter:

– Regeringsplattformen saknar åtgärder för att parera effekterna av de senaste årens kreditrestriktioner. Det är en stor besvikelse och innebär att dagens barriärer för unga och ekonomiskt svaga består. Branschen hade väntat sig att en kommande regering antingen hade luckrat upp gällande kreditrestriktioner eller föreslagit kompenserande åtgärder som till exempel startlån eller undantagsregler för förstagångsköpare. I brist på åtgärder inom detta område talar allt för att bostadsbyggandet kommer att fortsätta minska.

Lennart Weiss anser att plattformens mest positiva punkt rör flyttskatten.

– Genom att slopa räntan och möjliggöra att beskattningen skjuts upp sänker man tröskeln för äldre hushåll att flytta till en mer anpassad bostad. Det kommer att gagna rörligheten och möjliggöra ett mer effektivt utnyttjande av beståndet, menar Lennart Weiss.

Angående diskussionen om marknadshyra så gör det ingen stor skillnad mot hur det egentligen är idag, anser Lennart Weiss.

– Fri hyressättning i nyproduktionen kommer inte få någon större betydelse. Dagens nyproduktionshyror ligger redan nära marknadsnivån. Större och mer positiv betydelse får förslaget om att inrätta ett skiljedomsförfarande. Med denna åtgärd stärker man legitimiteten i partsmodellen samtidigt som det är troligt att hyrorna även i beståndet blir mer anpassade till läge, standard och hyresgästernas preferenser, säger Lennart Weiss.

Enligt plattformen föreslås att investeringsstöden återinförs, med särskilt fokus på landsbygden.

– I ett läge med en sviktande konjunktur kan detta verka positivt på byggandet i svaga marknader. Det hade dock varit bättre om ett tillgängligt investeringsutrymme riktats mot ekonomiskt svaga grupper och marknader med störst bostadsbrist. Det hade gett samma stimulanseffekt men fått en tydligare socialpolitisk profil, menar Lennart Weiss.

– Det är positivt att plattformen aviserar åtgärder för att luckra upp strandskyddet samt att systemet med riksintressen åtet ska ses över. Det kan på sikt bidra till en smidigare planprocess och ett ökat byggande, framförallt på landsbygden.

Lennart Weiss avslutar med att summera sin intryck av den plattform som presenterats.

– Det sammantagna intrycket av den kommande regeringsplattformen för boendet är att de mest centrala frågorna saknar lösning. Plattformen säger ingenting om hur framtidens bostadsbyggande ska finansieras, hur unga och ekonomiskt svaga grupper ska få lättare att komma in på bostadsmarknaden och hur den nedåtgående spiralen för bostadsbyggandet ska brytas.

Annie Lööf.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, reagerar kraftigt på förslagen kring hyrorna:

–Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. Förslagen struntar i unga som behöver en bostad, människor som separerar, folk som behöver flytta till ny ort för jobb och äldre som behöver flytta till modernare bostäder, säger Marie Linder.

Förslagen innehåller bland annat marknadshyror i nyproduktion, vilket innebär att fastighetsägarna ges makten att själva sätta hyrorna för nya hyresrätter. Även hyrorna för de existerande hyresrätterna ska ses över av en statlig kommission med syftet att ändra hur hyrorna sätts. Den ändring som görs för det ägda boendet, som utgör två tredjedelar av Sveriges bostadsmarknad, är att räntebeläggningen på uppskovsbeloppet avskaffas.

–Förslagen fördyrar för hyresrätten men gör inget för andra upplåtelseformer. De enda som kommer gynnas ekonomiskt är den lukrativa fastighetsbranschen och de som säljer sina bostadsrätter. Detta är ett svek mot framtidens hyresgäster och ett hot mot nuvarande, säger Marie Linder.

För byggmarknaden införs enklare regler för byggnation utanför detaljplanelagt område, nya regler om utökade möjligheter för privat initiativrätt med bibehållet kommunalt ansvar för översiktsplanering, planbeslut och bostadsförsörjning. Det ska även införas en bygglovsbefrielse för altaner i kombination med att mindre altaner får strida mot planbestämmelser

–Inga förslag leder till ett ökat bostadsbyggande. Jag är så besviken på Stefan Löfven. Sverige behöver riktig bostadspolitik som ger alla ett tryggt hem inte högre hyror och fler altaner, avslutar Marie Linder.

Fastighetsägarna anser att den sakpolitiska överenskommelsen innehåller flera goda reformambitioner på bostadsmarknaden.

– Det är bra att utgångspunkterna för en ny regering innehåller ambitioner för en bättre fungerande bostadsmarknad. I nuläget är det svårt att bedöma hur stora effekter dessa ambitioner verkligen får och hur regeringen kommer att lyckas genomföra dessa, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige och fortsätter.

– Det är bra att överenskommelsen innehåller några steg som av utkastet förefaller leda till en friare modell för hyressättning i just nyproduktionen, och det kommer att också krävas åtgärder i det befintliga hyressättningssystemet som möjliggör förhandlingar mellan likvärdiga parter, där Hyresgästföreningen inte kan hålla fast vid sitt veto och där det finns en fungerande från parterna fristående tvistelösning. Att överenskommelsen adresserat dessa frågeställningar känns rimligt.

Fastighetsägarna anser att den tillträdande regeringen nu snabbt behöver snabbt omsätta dessa ambitioner till konkreta regelförändringar för att överenskommelsen ska leda till en fungerande bostadsmarknad.

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Arnhults egen klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Tillbaka till förstasidan