Wästbygg ska börsnoteras – men huvudägaren säljer inte

Wästbygg offentliggör nu planer på att noteras på Nasdaq Stockholm. Bolagets huvudägare M2 Holding, som kontrolleras av Rutger Arnhult, kommer inte att sälja några ägarandelar.

Om Wästbygg

Wästbygg är ett entreprenad- och projektutvecklingsbolag som är väl etablerat på de mest expansiva marknaderna i Sverige. Bolaget grundades 1981 i Borås och har egna kontor i sju städer i Sverige. Via koncernbolaget Logistic Contractor är Bolaget också representerat i Norge, Danmark och Finland. Wästbygg är primärt inriktat på de tre segmenten Bostad, Kommersiellt (där samhällsfastigheter ingår) samt Logistik och industri. Inom samtliga segment arbetar Wästbygg med både entreprenaduppdrag och projektutveckling. Segmentet Logistik och industri utgörs av koncernbolaget Logistic Contractor, en ledande aktör på den svenska logistikmarknaden.

Visa faktaruta

Nasdaq Stockholm har bedömt att Wästbygg uppfyller gällande noteringskrav. Noteringen beräknas ske under det fjärde kvartalet 2020.

Erbjudandet förväntas omfatta såväl nyemitterade B-aktier som befintliga B-aktier vilka erbjuds av bolagets vd och tillika delägare Jörgen Andersson via Fino Förvaltning AB.

Jörgen Andersson kommenterar:

– Jag kom till Wästbygg 2003 för att initialt vara med och bygga upp verksamheten när kontoret i Göteborg etablerades. 17 år senare är jag oerhört stolt över resan vi har gjort. Wästbygg har haft en stark utveckling under flera år, både vad gäller koncernen som helhet och vår lönsamhet.

– Genom noteringen och det tillskott av kapital som den medför stärker vi nu verksamheten ytterligare, primärt genom att satsa ännu mer på projektutveckling. Stort fokus kommer att läggas på samhällsfastigheter och på att bygga upp en förvaltningsportfölj i vårt nystartade fastighetsbolag Inwita. Noteringen innebär också att kännedomen om Wästbygg ökar på marknaden och därmed möjligheten att fortsätta expandera.

Jörgen Andersson kommer att avyttra en del av sitt aktieinnehav som en del av erbjudandet, men avser att behålla huvuddelen av sitt befintliga aktieinnehav även efter noteringen av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm.

Erbjudandet förväntas omfatta nyemitterade B-aktier om cirka 800 miljoner och befintliga B-aktier om cirka 150 miljoner vilka erbjuds av bolagets vd och tillika delägare Jörgen Andersson.

I syfte att täcka eventuell övertilldelning i erbjudandet har bolagets styrelse, på begäran av Joint Global Coordinators, åtagit sig att emittera ytterligare nya aktier, motsvarande högst 15 procent av antalet aktier i erbjudandet eller cirka 143 miljoner kronor (övertilldelningsoptionen).

Om erbjudandet fulltecknas och övertilldelningsoptionen utnyttjas i sin helhet kommer det totala värdet att uppgå till cirka 1.093 miljoner.

Bolagets huvudägare M2 Holding AB, som kontrolleras av Rutger Arnhult, kommer inte att sälja några aktier i Erbjudandet.

Rutger Arnhults koncern M2 äger 85 procent i Wästbygg och blev delägare 2013. M2 köpte då Patrik Ivarsons, koncernchef i Järngrindenkoncernen, samtliga aktier

Aktierna i erbjudandet kommer att erbjudas till institutionella investerare i Sverige och i utlandet samt till allmänheten i Sverige.

Nordea Bank och Swedbank  är Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners. Setterwalls Advokatbyrå ABär legal rådgivare till Bolaget och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå är legal rådgivare till Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners.

Fler Nyheter från förstasidan

Minimal chans att få pengar åter efter Wells fiasko

”Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen”.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 11-13

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Offentliga Hus får över 10.000 nya ägare – se bilder

Aktien prissatt – dags för handelsstart på börsen för Kuylenstiernas, Bildts och Rosengrens bolag. Aktien föll inledningsvis, men återhämtade sig snabbt.

Kungens kurva i topp – men Gekås utpetat från pallen

Ny uppdaterad statistik från Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2020

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Tillbaka till förstasidan