VIsionsbild över Heden Live. Illustration: Wingårdhs.

Wallenstams present till 400-årsfirande Göteborg

Hans Wallenstam har överlämnat förslaget ”Heden Live” i 400-årsgåva till ansvariga politiker i Göteborgs stad. Förslaget innehåller fyra höghus om totalt 1.200 bostäder, flera fotbollsplaner och ett stort underjordiskt garage.

År 2021 fyller Göteborg 400 år. Det stora firandet skulle ägt rum 4 juni, men är på grund av pandemin framflyttat till 2023 (även 300-årsfirandet blev för övrigt firat två år försenat, då stod bland annat Liseberg och Götaplatsen klara).

Förslaget är framtaget tillsammans med Wingårdhs arkitektfirma.

Det är dock inte första gången som Wallenstam lyfter förslaget om att utveckla omdebatterade Heden. Även i början av 2000-talet presenterades ett förslag på fyra 40-våningshus, men de planerna grusades av politikerna 2005.

Förslaget, som går under projektnamnet Heden Live, innehåller fyra höga bostadshus vid Heden, ett vid varje hörn. Husen är 40 våningar höga med totalt 1.200 bostäder i varierande storlek och upplåtelseformer. I anslutning till ett av tornen finns en ny skolbyggnad för att täcka befintligt förskoleprovisorium samt det behov som de fyra bostadshusen skapar.

Förslaget Heden Live överlämnades till Hampus Magnusson, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor i Göteborg.

– Vi vill medverka i att manifestera Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Vår förhoppning är att genom att lämna över vårt förslag under jubileumsåret 2021 så startar stadsutvecklingsprojektet Heden Live. Med detta förslag vill vi bidra till att utveckla Heden som plats med tillhörande byggnader. Vi har tagit tillvara och förstärkt allt det som är bra idag och adderat mervärde som skapar en fantastisk utvecklingspotential för oss alla göteborgare, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

– Blir det verklighet under 2020-talet så vore det fantastiskt. Heden som den ser ut idag är en bortglömd plats, trots att den ligger så centralt, säger Hans Wallenstam.

Wallenstam tillägger att man presenterat förslaget och att det är upp till politikerna om det ska genomföras och vem eller vilka som ska få bygga.

Gert Wingårdh, arkitekt på Wingårdhs:

– Den smarta gestaltningen gör det möjligt att fylla Heden med ännu fler funktioner. En lekfull park övergår i en grön, böljande bebyggelse som man kan gå och sitta på. Bostadshusen ramar in och markerar Heden som en av stadens viktigaste mötesplatser. Alla byggnader får ett uttryck av trä vilket sänder en tydlig signal om stadens hållbarhetsambitioner.

– Det är en outnyttjad plats. Det finns dessutom väldigt lite bostäder i centrala Göteborg, ungefär en fjärdedel jämfört med centrala Malmö och även mindre än i Stockholm.

– Men ingen idrott kommer att försvinna, säger Gert Wingårdh.

Det kommer dock all markparkering som är det som ihop med fotbollsplanerna idag utgör Hedens innehåll. Bilarna ska istället, enligt förslaget, flytta ner i ett nytt stort underjordisk garage med lika många p-platser som finns idag plus även för de nya bostäderna.

Heden Live ska vara en jämlik och grön plats i staden som är öppen för alla, en självklar plats för barnen med utrymme för både organiserad och spontan rörelse.

Med fyra 11-mannaplaner, en multisportarena, fler bostäder och evenemangsytor, skapas underlag för gemenskap och rörelseglädje. Enligt förslaget vill man även skapa ett e-sportcentrum.

– Områdets starka profil som regional plats för idrott och evenemang kan och bör utvecklas. Heden ska inte bebyggas utan ”markeras” med fyra bostadstorn som blir som kartnålar och tydliggör och utvecklar denna populära idrotts- och kulturaktivitetsplats i Göteborg, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Visionen Heden Live tar avstamp i tidigare dialoger, stadens strategier och analyser på och runt Heden.

Den nya visionen för Heden i Göteborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Expansivt kafé öppnar två nya i centrala Stockholm

”Så starkt som varumärket är nu så kan vi lyfta gator och områden.”

Slår till på samma plats och köper för knappt 900 miljoner

Köper av kommun norr om Stockholm. Läs om fastigheterna.

Vakanstalet upp till 8,3 procent

Ytterligare ett bolag redovisar ökade vakanstal.

Fortinova växer rejält – förvärvar portfölj för 506 mkr

Det nya börsbolaget ligger bakom ytterligare en stor transaktion.

442.000 kronor insamlat i Spring för Livet

Ett bolag hade hela 105 deltagare i välgörenhetsloppet.

Revolution: Nytt Ikea öppnar med en helt ny layout

Läs om de stora förändringarna när det 42.000 kvm stora varuhuset öppnar. Se även bilder.

Intea hyr ut 6.000 kvm

Tecknat 15-årigt hyresavtal.

En av Norges rikaste säljer till utmanare

Nybyggd fastighet längs med E4:an.

”Sommaren blir fantastisk”

Pandox Nordenchef om tiderna som väntar.

Storaffär klar: Köper bostäder för 2,5 miljarder

Stångåstaden gör ytterligare en  större affär och säljer över 1.000 lägenheter.

Kontrar genom att höja budet på Tre Kronor

Bolaget har nu dessutom lagt beslag på drygt 10 procent av aktierna.

Han blir boss för Göteborg

Fortsätter att tillsätta nya chefer för den stora satsningen.

Krogkungen om vägen framåt – avslöjade generationsskifte

Svenska Brasseriers grundare med oväntat avslöjande under FV:s seminarium.

Tenzing Industrihus och börsbolag bildar JV

Ligger norr om Ikea. Äger sedan tidigare fyra fastigheter.

Tillbaka till förstasidan