VIsionsbild över Heden Live. Illustration: Wingårdhs.

Wallenstams present till 400-årsfirande Göteborg

Hans Wallenstam har överlämnat förslaget ”Heden Live” i 400-årsgåva till ansvariga politiker i Göteborgs stad. Förslaget innehåller fyra höghus om totalt 1.200 bostäder, flera fotbollsplaner och ett stort underjordiskt garage.

År 2021 fyller Göteborg 400 år. Det stora firandet skulle ägt rum 4 juni, men är på grund av pandemin framflyttat till 2023 (även 300-årsfirandet blev för övrigt firat två år försenat, då stod bland annat Liseberg och Götaplatsen klara).

Förslaget är framtaget tillsammans med Wingårdhs arkitektfirma.

Det är dock inte första gången som Wallenstam lyfter förslaget om att utveckla omdebatterade Heden. Även i början av 2000-talet presenterades ett förslag på fyra 40-våningshus, men de planerna grusades av politikerna 2005.

Förslaget, som går under projektnamnet Heden Live, innehåller fyra höga bostadshus vid Heden, ett vid varje hörn. Husen är 40 våningar höga med totalt 1.200 bostäder i varierande storlek och upplåtelseformer. I anslutning till ett av tornen finns en ny skolbyggnad för att täcka befintligt förskoleprovisorium samt det behov som de fyra bostadshusen skapar.

Förslaget Heden Live överlämnades till Hampus Magnusson, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor i Göteborg.

– Vi vill medverka i att manifestera Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Vår förhoppning är att genom att lämna över vårt förslag under jubileumsåret 2021 så startar stadsutvecklingsprojektet Heden Live. Med detta förslag vill vi bidra till att utveckla Heden som plats med tillhörande byggnader. Vi har tagit tillvara och förstärkt allt det som är bra idag och adderat mervärde som skapar en fantastisk utvecklingspotential för oss alla göteborgare, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

– Blir det verklighet under 2020-talet så vore det fantastiskt. Heden som den ser ut idag är en bortglömd plats, trots att den ligger så centralt, säger Hans Wallenstam.

Wallenstam tillägger att man presenterat förslaget och att det är upp till politikerna om det ska genomföras och vem eller vilka som ska få bygga.

Gert Wingårdh, arkitekt på Wingårdhs:

– Den smarta gestaltningen gör det möjligt att fylla Heden med ännu fler funktioner. En lekfull park övergår i en grön, böljande bebyggelse som man kan gå och sitta på. Bostadshusen ramar in och markerar Heden som en av stadens viktigaste mötesplatser. Alla byggnader får ett uttryck av trä vilket sänder en tydlig signal om stadens hållbarhetsambitioner.

– Det är en outnyttjad plats. Det finns dessutom väldigt lite bostäder i centrala Göteborg, ungefär en fjärdedel jämfört med centrala Malmö och även mindre än i Stockholm.

– Men ingen idrott kommer att försvinna, säger Gert Wingårdh.

Det kommer dock all markparkering som är det som ihop med fotbollsplanerna idag utgör Hedens innehåll. Bilarna ska istället, enligt förslaget, flytta ner i ett nytt stort underjordisk garage med lika många p-platser som finns idag plus även för de nya bostäderna.

Heden Live ska vara en jämlik och grön plats i staden som är öppen för alla, en självklar plats för barnen med utrymme för både organiserad och spontan rörelse.

Med fyra 11-mannaplaner, en multisportarena, fler bostäder och evenemangsytor, skapas underlag för gemenskap och rörelseglädje. Enligt förslaget vill man även skapa ett e-sportcentrum.

– Områdets starka profil som regional plats för idrott och evenemang kan och bör utvecklas. Heden ska inte bebyggas utan ”markeras” med fyra bostadstorn som blir som kartnålar och tydliggör och utvecklar denna populära idrotts- och kulturaktivitetsplats i Göteborg, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

Visionen Heden Live tar avstamp i tidigare dialoger, stadens strategier och analyser på och runt Heden.

Den nya visionen för Heden i Göteborg.

Fler Nyheter från förstasidan

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 84 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Bildextra: Nytt stationshus i Göteborg – och mer kommer

FV berättar även om hur hela området kan utvecklas. Jernhusens planer summerar till hela 150.000 kvm. Se även FV:s karta!

Ibrahimovic utmanar padeldöden

Redo för ny stor satsning i Stockholmsområdet. En av de största i Sverige. FV berättar om detaljerna.

5 affärer i final om Bästa köp 2022

En jury om tio investerare har, på FV:s uppdrag, korat 2022 års bästa affärer.

Hon blir vd vid Platzer

Tar över efter P-G Persson. ”Ett mycket attraktivt och spännande fastighetsbolag”.

Convendum öppnar sex nya – totalt 30.000 kvm

Läs om förhyrningarna, storlek och om respektive fastighetsägare.

Tillbaka till förstasidan