Wal-Mart uppges vara på väg till Sundsvall

Enligt Dagens handel ska den amerikanska handelsjätten Wal-Mart öppna en butik i Östra Birsta, strax utanför Sundsvall. Tomten som uppges vara extra intressant ligger mellan Ica Maxi och E4:an med Ikea strax bredvid, och ägs av NCC.

För två år sedan tvingades världens största detaljhandelskedja Wal-Mart överge den tyska marknaden eftersom bolaget inte klarade konkurrensen. Nu uppger Dagens Handel att den amerikanska jätten ska göra en ny inbrytning på det europeiska fastlandet – och Östra Birsta utanför Sundsvall pekas ut som etableringsplats. Tidningen skriver att flera av varandra oberoende källor har bekräftat uppgifterna.
Tomten som uppges vara extra intressant ligger mellan Ica Maxi och E4:an med Ikea strax bredvid. Den ägs av NCC och tomten är lagd för planändring. Den klart största fastighetsägaren på Östra Birsta är annars KF Fastigheter som i ett gemensamt bolag med Peab utvecklat cirka 35000 kvadratmeter uthyrningsbara lokaler. Bolagen har möjlighet att uppföra ytterligare lika mycket lokaler på området.
Wal-Mart finns idag i 14 länder och antalet butiker är 7400. Den amerikanska marknaden står för fyra femtedelar av omsättningen. Det enda europeiska etableringslandet, Storbritannien, dominerar den internationella andelen. Wal-Mart vill inte kommentera en eventuell etablering i Sverige. En normalstor Wal-Mart’s Supercenter är drygt 17000 kvadratmeter.
FASTIGHETSVÄRLDEN IDAG 2008-09-22

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan