Illustration: Kaminsky/SBB

Vill skapa nytt centrum i Jordbro

Ett nytt centrum planeras i anslutning till pendeltågsstationen i Jordbro, med bland annat ny bussterminal, allaktivitetshus och 270 nya bostäder och förskola. Med bakom planerna finns SBB.

Arbetet med att utveckla centrala Jordbro, som ligger i Haninge kommun söder om Stockholm, till en mer levande stadsdel fortsätter.

– Nu tar vi nästa steg i arbetet med att utveckla Jordbro och en mer levande och hållbar centrumkärna med ett rikt stadsliv. Det är ett spännande planförslag som nu går ut på granskning, och jag hoppas att många som bor och verkar på platsen idag tar chansen att tycka till om förslaget, säger Petri Salonen (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande, Haninge kommun.

Centrumfunktionerna finns framförallt i den södra delen av planområdet, medan den norra delen får en större tonvikt på bostäder med generösare utemiljöer. Planförslaget medger cirka 270 nya bostäder samt en ny förskola. Centrumfunktionerna, allaktivitetshuset och utformning av allmänna platser såsom torg, gång och cykelvägar samt bussterminal har varit högt prioriterade och styrande för planförslagets utformning. För att möjliggöra ny bebyggelse och tryggare offentliga ytor föreslås Södra Jordbrovägen flyttas och läggas så nära Nynäsbanan det är möjligt.

För att skapa ett attraktivt centrum som samtidigt utgör en central mötesplats för alla som bor, verkar och besöker Jordbro har planförslaget utformats kring ett centralt torg. Stor vikt läggs på allaktivitetshusets utformning och arkitektoniska kvaliteter eftersom det spelar en viktig roll i upplevelsen av Jordbro centrum. Allaktivitetshuset kommer att vara en multifunktionell, flexibel och förändringsbar plats med möjligheter till olika typer av verksamheter. Utöver de öppna ungdomsverksamheter och bibliotek ska huset användas för en mångfald aktiviteter som inriktar sig på kultur, nyskapande, lärande och underhållning.

Granskningen för detaljplanen Jordbro etapp 2 pågår mellan 16 maj och 27 juni 2022. Beslutet att sända förslaget för detaljplan Jordbro etapp 2 på granskning togs av kommunens plan- och byggutskott onsdagen den 4 maj.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Tillbaka till förstasidan