Illustration: Kaminsky/SBB

Vill skapa nytt centrum i Jordbro

Ett nytt centrum planeras i anslutning till pendeltågsstationen i Jordbro, med bland annat ny bussterminal, allaktivitetshus och 270 nya bostäder och förskola. Med bakom planerna finns SBB.

Arbetet med att utveckla centrala Jordbro, som ligger i Haninge kommun söder om Stockholm, till en mer levande stadsdel fortsätter.

– Nu tar vi nästa steg i arbetet med att utveckla Jordbro och en mer levande och hållbar centrumkärna med ett rikt stadsliv. Det är ett spännande planförslag som nu går ut på granskning, och jag hoppas att många som bor och verkar på platsen idag tar chansen att tycka till om förslaget, säger Petri Salonen (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande, Haninge kommun.

Centrumfunktionerna finns framförallt i den södra delen av planområdet, medan den norra delen får en större tonvikt på bostäder med generösare utemiljöer. Planförslaget medger cirka 270 nya bostäder samt en ny förskola. Centrumfunktionerna, allaktivitetshuset och utformning av allmänna platser såsom torg, gång och cykelvägar samt bussterminal har varit högt prioriterade och styrande för planförslagets utformning. För att möjliggöra ny bebyggelse och tryggare offentliga ytor föreslås Södra Jordbrovägen flyttas och läggas så nära Nynäsbanan det är möjligt.

För att skapa ett attraktivt centrum som samtidigt utgör en central mötesplats för alla som bor, verkar och besöker Jordbro har planförslaget utformats kring ett centralt torg. Stor vikt läggs på allaktivitetshusets utformning och arkitektoniska kvaliteter eftersom det spelar en viktig roll i upplevelsen av Jordbro centrum. Allaktivitetshuset kommer att vara en multifunktionell, flexibel och förändringsbar plats med möjligheter till olika typer av verksamheter. Utöver de öppna ungdomsverksamheter och bibliotek ska huset användas för en mångfald aktiviteter som inriktar sig på kultur, nyskapande, lärande och underhållning.

Granskningen för detaljplanen Jordbro etapp 2 pågår mellan 16 maj och 27 juni 2022. Beslutet att sända förslaget för detaljplan Jordbro etapp 2 på granskning togs av kommunens plan- och byggutskott onsdagen den 4 maj.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan