Victoria Park förvärvar för 925 mkr av Stena i Göteborg

70 procent av målet uppfyllt. Victoria Park har ingått avtal om förvärv av ett fastighetsbestånd, beläget i stadsdelen Lövgärdet i Göteborg, med en uthyrbar yta om 112 000 kvadratmeter. Säljare är Stena Fastigheter som förvärvade beståndet i februari 2006. Förvärvet sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 925 miljoner kronor, motsvarande cirka 8.250 kronor per kvadratmeter.

Lövgärdet är det sista av Göteborgs miljonprogramsområde och det byggdes 1970–1978. Totalt uppfördes drygt 3.500 bostäder i området. Lövgärdet ligger i norra Göteborg och gränsar till Ale kommun.

Beståndet som Victoria Park förvärvar innefattar cirka 1.300 lägenheter motsvarande drygt 80.000 kvadratmeter bostäder samt 32.000 kvadratmeter kommersiella lokaler som i huvudsak innefattar ett vårdboende och en skola som båda är uthyrda till Göteborgs Stad på långa avtal. Tillträde beräknas ske sista veckan i mars 2015. Fastigheterna är fullt uthyrda och har en nettohyra på cirka 112 miljoner kronor.

Efter affären kommer Victoria Park att ha en samlad uthyrbar yta om 711.000 kvadratmeter fördelad på cirka 8 700 lägenheter. Fastighetsvärdet ökar i och med förvärvet till cirka 5,7 miljarder kronor, vilket ger ett värde om cirka 8 000 kronor per kvadratmeter.

– Vi förvärvar ett välskött bestånd av Stena Fastigheter. Det är en strategisk och viktig affär för Victoria Park i Göteborgsområdet, där vi ser stora möjligheter till kompletterande förvärv. Vi kommer även i detta bestånd att skapa värde genom fastighetsutveckling med en social dimension. Victoria Park är i och med den här affären etablerad i samtliga storstadsregioner, vilket är ett stort steg mot att nå vårt mål att förvalta 1.000.000 kvadratmeter, säger Victoria Parks VD Peter Strand.

Stena Fastigheter köpte beståndet 2006 av Sten Mörtstedts CLS Holding för 547 miljoner. Värdeutvecklingen uppgår alltså till 378 miljoner på åtta år.

– Vi har ju investerat en del i beståndet i form av renoveringar, hur mycket vill jag inte säga men visst har vi gjort en bra affär. Vi befinner oss inte så ofta på säljsidan men vi såg en möjlighet att få bra betalt och att sälja till en köpare som tar hand om husen som vi har gjort, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef på Stena Fastigheter till Fastighetsvärlden.

Avtalet är villkorat av finansiering som avses ske genom befintliga likvida medel samt upptagandet av nya banklån.

Då Victoria Park växt kraftigt under 2014, men även gjort några mindre försäljningar, bifogas även en redovisning över aktuell intjäningsförmåga för bolaget baserat på genomförda transaktioner och ingångna avtal.

JLL Tenzing är transaktionsrådgivare, PWC finansiell rådgivare och Fredersen Advokatbyrå legal rådgivare till Victoria Park i transaktionen.

Fastighetsvärlden Idag 2014-12-17

Fler Nyheter från förstasidan

Uppsalas stora försäljning – blir fyra paket

Läs om vad som ska säljas nu och hur tidsplanen ser ut.

Vill bygga ut med 20.000 kvm kontor i Göteborg

Internationell aktör planerar för att sprida sitt koncept.

Rasar mot publiceringarna

Trots förseningar för Karlatornet har majoriteten av köparna tecknat nya avtal med ny tidsplan enligt Sernekes vd Ola Serneke, som är upprörd över andra uppgifter i media.

Miljardorder för att utveckla i trendiga stadsdelen

Död punkt rustas upp – med bostäder, hotell, butiker och saluhall.

Finska Hoivatilat gör femte investeringen i Sverige

Bolaget har låtit bygga 200 samhällsfastigheter i Finland under de senaste tio åren..

Bilder: Underklädesjätten sätter färg på 70-talskomplex

Lämnar Lärkstaden. Flyttar huvudkontoret till 2.300 kvm nyrenoverade lokaler. Se bilder.

Siktar på börsen med höjdarna

”Bra med de här erfarna namnen i styrelsen när vi tar sikte mot börsen”

Välkänd mäklare säljer egen fastighet till offensiv aktör

Välkänd fastighet i bästa läge får en ny ägare.

Giftiga bås hos Wework

Går ut med varningsmejl till sina hyresgäster.

Klädjätten dumpar Falkenberg

Kommunen vill bygga bostäder i området där centrallagret ligger.

Öppnar för enorm exploatering i centrala Göteborg

Förslaget som lyfts fram innehåller mellan 820.000 och 1.132.000 kvm nya kontor, bostäder och upplevelsecentrum. Läs om alternativen samt se flera kartor och illustrationer.

NCC flyttar till höghuset Kineum – hyr 5.000 kvm

Byggbolaget flyttar även sitt Göteborgskontor till nybyggda lokaler.

Hyr 3.600 kvm i Garnisonen – lämnar Hötorgsskrapa

Bäckrud: ”Vi ser ett stort intresse för Östermalm och andra innerstadsområden”.

Köpcentrum till salu

Den internationella jätten vill sälja det framgångsrika köpcentret efter drygt fyra års innehav.

Tillbaka till förstasidan