Victoria Park förvärvar för 925 mkr av Stena i Göteborg

70 procent av målet uppfyllt. Victoria Park har ingått avtal om förvärv av ett fastighetsbestånd, beläget i stadsdelen Lövgärdet i Göteborg, med en uthyrbar yta om 112 000 kvadratmeter. Säljare är Stena Fastigheter som förvärvade beståndet i februari 2006. Förvärvet sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 925 miljoner kronor, motsvarande cirka 8.250 kronor per kvadratmeter.

Lövgärdet är det sista av Göteborgs miljonprogramsområde och det byggdes 1970–1978. Totalt uppfördes drygt 3.500 bostäder i området. Lövgärdet ligger i norra Göteborg och gränsar till Ale kommun.

Beståndet som Victoria Park förvärvar innefattar cirka 1.300 lägenheter motsvarande drygt 80.000 kvadratmeter bostäder samt 32.000 kvadratmeter kommersiella lokaler som i huvudsak innefattar ett vårdboende och en skola som båda är uthyrda till Göteborgs Stad på långa avtal. Tillträde beräknas ske sista veckan i mars 2015. Fastigheterna är fullt uthyrda och har en nettohyra på cirka 112 miljoner kronor.

Efter affären kommer Victoria Park att ha en samlad uthyrbar yta om 711.000 kvadratmeter fördelad på cirka 8 700 lägenheter. Fastighetsvärdet ökar i och med förvärvet till cirka 5,7 miljarder kronor, vilket ger ett värde om cirka 8 000 kronor per kvadratmeter.

– Vi förvärvar ett välskött bestånd av Stena Fastigheter. Det är en strategisk och viktig affär för Victoria Park i Göteborgsområdet, där vi ser stora möjligheter till kompletterande förvärv. Vi kommer även i detta bestånd att skapa värde genom fastighetsutveckling med en social dimension. Victoria Park är i och med den här affären etablerad i samtliga storstadsregioner, vilket är ett stort steg mot att nå vårt mål att förvalta 1.000.000 kvadratmeter, säger Victoria Parks VD Peter Strand.

Stena Fastigheter köpte beståndet 2006 av Sten Mörtstedts CLS Holding för 547 miljoner. Värdeutvecklingen uppgår alltså till 378 miljoner på åtta år.

– Vi har ju investerat en del i beståndet i form av renoveringar, hur mycket vill jag inte säga men visst har vi gjort en bra affär. Vi befinner oss inte så ofta på säljsidan men vi såg en möjlighet att få bra betalt och att sälja till en köpare som tar hand om husen som vi har gjort, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef på Stena Fastigheter till Fastighetsvärlden.

Avtalet är villkorat av finansiering som avses ske genom befintliga likvida medel samt upptagandet av nya banklån.

Då Victoria Park växt kraftigt under 2014, men även gjort några mindre försäljningar, bifogas även en redovisning över aktuell intjäningsförmåga för bolaget baserat på genomförda transaktioner och ingångna avtal.

JLL Tenzing är transaktionsrådgivare, PWC finansiell rådgivare och Fredersen Advokatbyrå legal rådgivare till Victoria Park i transaktionen.

Fastighetsvärlden Idag 2014-12-17

Fler Nyheter från förstasidan

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Nyfosa köper för 700 mkr

37.800 kvm i ett blandat bestånd ingår i affären. Genomsnittskontraktet är på 9 år.

Tillbaka till förstasidan