Victoria Park storköper för 1,7 miljarder av Fogelvik

Peter Strand: ”Vi jobbar med ytterligare flera stora affärer”. För 1,7 miljarder förvärvar Victoria Park  ett fastighetsbestånd i Eskilstuna. Beståndet innehåller nära 3100 lägenheter med en uthyrbar area om 244.000 kvm. Genom affären växer Victoria Parks bestånd från 3 till 4,7 miljarder.

Säljare är Fogelvik Holding, ägt av familjen Hopkins, som nu blir en av Victoria Parks största aktieägare. 115 mkr av köpeskillingen erläggs nämligen via aktier. Det blir en blandning av olika aktieslag. 62 mkr i B-aktier, 25 mkr i A-aktier och 28 mkr i preferensaktier.

JLL Tenzing har initierat affären och varit finansiell rådgivare och legal rådgivare har Fredersen Advokatbyrå varit. Även PwC har medverkat i finansiella och redovisningsmässiga frågor liksom i strukturfrågor.

Fogelvik tog över huvuddelen av det bestånd som nu säljs för 4-5 år sedan och då nämndes en prisnivå kring 900–1.000 mkr, läs mer i länkarna till höger. Det skulle innebära en stor vinstaffär, samtidigt som det familjeägda bolaget genom att erhålla delar av köpeskillingen i aktier nu blir en av de fem största aktieägarna i Victoria Park.

Affären sker som ett bolagsförvärv där det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 1.720 mkr. Victoria Park uppger att förvärvet ger dem en initial direktavkastning på 5,5 procent. Priset motsvarar 7000 kr per kvm och den genomsnittliga hyresnivån är 880 kr per kvm.

–Det här är ett stort steg i vår ambition att nå ett bestånd om en miljon kvadratmeter. Vi tar över ett välskött bestånd, men där det också finns mer att göra och potential till bättre ekonomi, säger Victoria Parks VD Peter Strand till Fastighetsvärlden.

–Efter den här affären går Mälardalen upp som en mycket stor andel av vårt totala bestånd, över 60 procent. Vi förknippas kanske främst med Malmö, men faktum är att beståndet där nu endast står för 14 procent av helheten.

Förvärvet i Eskilstuna kommer, utöver erläggandet av nyemitterade aktier, finansieras genom befintlig kassa och upptagande av nya lån. Tillträde är bestämt till den 1 december. Victoria Park övertar då befintlig personalstyrka i Eskilstuna.

– Vi arbetar alltid med egen personal i våra bestånd och är mycket nöjda med att kunna ta in den befintliga organisationen där. Det innebär att vi inte tappar historik och kunnande om beståndet, säger Peter Strand.

Peter Strand ser stora möjligheter till att hålla fortsatt högt förvärvstempo. Inom några månader öppnar sig dessutom åter marknaden för affärer med kommunägda bolag, möjliga transaktioner som drivits på sparlåga eftersom få kommuner vill göra stora transaktioner i omedelbar närhet till valet.

–Vi jobbar med ytterligare stora affärer. Vad gäller affärer med kommunägda bolag så uppfattar jag det som att det på de flesta ställen finns en samsyn mellan partierna, oavsett politisk färg, om nödvändiga försäljningar för att finansiera nysatsningar hos dem. Så den marknaden kommer säkert bli mer aktiv under nästa år, säger Strand.

Fastighetsvärlden Idag 2014-08-29

 

Fler Nyheter från förstasidan

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

FV-gallup: Hela 80 procent vill jobba mer hemifrån

”Ett gravt underbetyg”.

Säljer hög vakans till Blackstone för 610 miljoner

Avyttrar i fyra städer. Storköparen fortsätter investera.

Investerare letar pärlor i simbassänger

Flera bolag intresserade när nya badhus ska byggas.

Han blir ny vd för Bonava

Värvas från byggbranschen. Läs nya vd:ns kommentarer.

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

Tillbaka till förstasidan