Samhällsfastigheter

Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M) Stockholms stad och Lars Kallsäby, byggnadsnämndens ordf (C) Västerås stad i en programpunkt under seminariet Samhällsfastigheter 2019.

”Vi vill vässa Stockholms stads fastighetsinnehav”

Både Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M), och Anna König, Jerlmyr, finansborgarråd (M), har fler gånger tidigare för Fastighetsvärlden berättat att det nya grönblå styret står för en annan fastighetsstrategi än den tidigare rödgröna majoriteteten.

Det är aktuellt med att båda sälja fastigheter i större omfattning än tidigare och att föra dialog med privata fastighetsinvesterare kring projektutveckling.

– Jag tycker att det var konstigt att den tidigare majoriteten sa nej till så mycket. Nu har vi öppnat dörren för det privata. Vi har fått en bra start och respons kring det, sa Dennis Wedin när han under tisdagen medverkade på Fastighetsvärldens seminarium Samhällsfastigheter 2019 på Berns inför 200 deltagare.

Han konstaterade att den nya grönblå majoriteten vill genomföra så mycket som möjligt genom samverkan, gärna inom samhällsfastigheter.

– Vi vill få till en samverkan med privata ägare. Eftersom vi tydligt ser behovet så är det bara att ni hör av er till mig, sa Wedin i ett riktat budskap till investerarna i publiken.

Han konstaterade att det bland annat på kort sikt kommer att behövas 240 nya förskolor och 24 nya gymnasieskolor i Stockholm. Han ser inga gränser för möjligheten till samarbeten med privata fastighetsägare.

– Så mycket som möjligt. Samarbete är bra.

Ett antal kommuner i Sverige har startat processer för att avyttra fastigheter, till exempel Uppsala, för att ha råd med andra investeringar – bland annat för att bygga samhällsfastigheter. Någon större försäljning just nu är dock inte aktuellt.

– Nja, Vi måste kolla på vilka fastigheter vi behöver för framtiden. Vi vill vässa Stockholms stads fastighetsinnehav.

Apropå Uppsalas planerade försäljning på drygt 5 miljarder så konstaterade dock Dennis Wedin att staden sålt för 3,6 miljarder i Slakthusområdet.

När han av moderatorn Anna Ballman fick frågan vad han önskade för förändringar i framtiden, utöver ett utökat samarbete med privata fastighetsägare, blev svaret:

– Vi behöver se över PBL, det är för krångliga processer. De nationella politikerna måste komma ner från ovan för att se verkligheten. Vi skulle även behöva minska på bullerkraven.

– Ett tredje önskemål är att ändra på kreditrestriktionerna – då skulle det bli fart på bostadsmarknaden igen, och det behöver vi.

I magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2017, med ett år kvar till valet, gjorde Fastighetsvärlden en stor kartläggning över Stockholm stads fastighetsinnehav – och då med fokus på fastigheter som inte har någon av en kommuns kärnverksamheter. Kartläggningen visade att Stockholm stad har ”dolda” fastighetstillgångar för tiotals miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Succé för ny stor takterrass på Mall of Scandinavia

Se bilder från den nya satsningen. Smygöppnades under tisdagen. FV var på plats.

Kraftig försening för Castellums tullnära storprojekt

Utpekat som hetaste framtidsområdet i Stockholm.

Oscar säljer med vinst

Avyttrar i vattennära läge.

Tar över AFA:s lyxläge

Hyr lokaler i hörnet Drottninggatan/Klarabergsgatan mitt i Stockholm.

Rekord: Fastigheter utgör nu nio procent av börsvärdet

Fler noteringar att vänta, enligt Pangea. Men alla segment utvecklas inte bra. Se substansvärdet för 30 bolag.

Heta innerstadsaffärer nära att slutföras

Dessutom väntar säljprocess för glödhet fastighet utanför tullarna.

Stor hyresgäst lämnar MoS

2.500 kvm vid den ena ingången fylls med het pop up-butik.

Nyfosa köper för 1,6 miljarder

Börsnoterat bolag säljer. Portfölj med 21 kommersiella fastigheter. Se fastighetslista.

Udda duo i affär om 1,4 mdr

15 fastigheter i Stockholmsområdet ingår i transaktionen.

Nytt landmärke i Stockholm görs om till hyresrätter

242 planerade bostadsrätter får en annan upplåtelseform. ”Det blir oavsett en bra affär för oss”.

Mindre kontorsyta – men dubbelt så många kontorsarbetsplatser

Fastighetsvärlden redogör för ytfördelningen i nya Sturekvarteret, segment för segment. Se även flera nya illustrationer.

Göteborg följer Malmö – bantar närvaron på Mipim

”Det är inte positivt för helheten. Nu ska vi samla partnerskapet och lyssna på hur övriga tänker.”

K2A börjar handlas på börsen idag

Se bilder från morgonens inringning.

Heba köper för 700 mkr

Det tidigare så försiktiga och lågmälda bostadsbolaget slår till med ännu en stor affär.

Tillbaka till förstasidan