Samhällsfastigheter

Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M) Stockholms stad och Lars Kallsäby, byggnadsnämndens ordf (C) Västerås stad i en programpunkt under seminariet Samhällsfastigheter 2019.

”Vi vill vässa Stockholms stads fastighetsinnehav”

Både Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M), och Anna König, Jerlmyr, finansborgarråd (M), har fler gånger tidigare för Fastighetsvärlden berättat att det nya grönblå styret står för en annan fastighetsstrategi än den tidigare rödgröna majoriteteten.

Det är aktuellt med att båda sälja fastigheter i större omfattning än tidigare och att föra dialog med privata fastighetsinvesterare kring projektutveckling.

– Jag tycker att det var konstigt att den tidigare majoriteten sa nej till så mycket. Nu har vi öppnat dörren för det privata. Vi har fått en bra start och respons kring det, sa Dennis Wedin när han under tisdagen medverkade på Fastighetsvärldens seminarium Samhällsfastigheter 2019 på Berns inför 200 deltagare.

Han konstaterade att den nya grönblå majoriteten vill genomföra så mycket som möjligt genom samverkan, gärna inom samhällsfastigheter.

– Vi vill få till en samverkan med privata ägare. Eftersom vi tydligt ser behovet så är det bara att ni hör av er till mig, sa Wedin i ett riktat budskap till investerarna i publiken.

Han konstaterade att det bland annat på kort sikt kommer att behövas 240 nya förskolor och 24 nya gymnasieskolor i Stockholm. Han ser inga gränser för möjligheten till samarbeten med privata fastighetsägare.

– Så mycket som möjligt. Samarbete är bra.

Ett antal kommuner i Sverige har startat processer för att avyttra fastigheter, till exempel Uppsala, för att ha råd med andra investeringar – bland annat för att bygga samhällsfastigheter. Någon större försäljning just nu är dock inte aktuellt.

– Nja, Vi måste kolla på vilka fastigheter vi behöver för framtiden. Vi vill vässa Stockholms stads fastighetsinnehav.

Apropå Uppsalas planerade försäljning på drygt 5 miljarder så konstaterade dock Dennis Wedin att staden sålt för 3,6 miljarder i Slakthusområdet.

När han av moderatorn Anna Ballman fick frågan vad han önskade för förändringar i framtiden, utöver ett utökat samarbete med privata fastighetsägare, blev svaret:

– Vi behöver se över PBL, det är för krångliga processer. De nationella politikerna måste komma ner från ovan för att se verkligheten. Vi skulle även behöva minska på bullerkraven.

– Ett tredje önskemål är att ändra på kreditrestriktionerna – då skulle det bli fart på bostadsmarknaden igen, och det behöver vi.

I magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2017, med ett år kvar till valet, gjorde Fastighetsvärlden en stor kartläggning över Stockholm stads fastighetsinnehav – och då med fokus på fastigheter som inte har någon av en kommuns kärnverksamheter. Kartläggningen visade att Stockholm stad har ”dolda” fastighetstillgångar för tiotals miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam köper i Köpenhamn

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

NCC lockar 3M till Järva

Endast 1.300 kvm kvar att hyra ut i första etappen.

Tillbaka till förstasidan