Delar av Fabeges styrka som var på plats vid det historiska spadtaget för Alfa Laval. På bilden: Stefan Dahlbo, Per Lindfors, Therese Friedman, Linn Dahlberg, Karl Henrik Lenneryd och Johan Zachrisson. Foto: FV

”Vill fundamentalt ändra bilden av Stockholm”

Kan Fabege upprepa succén med Arenastaden i Flemingsberg? Nu har spadtaget för den första nya kontorsbyggnaden där, den åt Alfa Laval, tagits. Flera 100.000-tals kvm kontor ska utvecklas kommande år enligt bolagets vision när ett nytt nav i Södra Stockholmsområdet ska skapas. Kommunalrådet hoppas att satsningen fundamentalt ska vända upp och ner på bilden av Stockholms kontorsmarknad.

Nyheten att Fabege ska storsatsa i Flemingsberg, som FV publicerade för fyra år sedan, i augusti 2018, var en rejäl skräll för de flesta.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan satsningen i Flemingsberg medföra totalt 300.000–500.000 kvm nya kontorsytor. Det kan jämföras med Arenastaden som kan nå 700.000–800.000 kvm när området är färdigutvecklat (drygt hälften idag), inklusive Haga Norra.

– I Flemingsberg räknar vi med betydligt fler medelstora bolag än vad som var fallet när Arenastaden började utvecklas. I södra Stockholmsområdet finns främst något mindre företag i jämförelse med i norr och centralt. Men mer än hälften av de som bor i Stockholmsområdet bor söder om innerstaden, så vi ser en stor potential för arbetsplatser, säger Stefan Dahlbo, vd Fabege, till Fastighetsvärlden i samband med det första spadtaget för storsatsningen.

Dahlbo konstaterar att Flemingsberg även har andra förutsättningar från start än Arenastaden. Här finns redan en akademi och forskning samt mycket bostäder på båda sidor om låglandsområdet längs spårområdet – som är det område som ska utvecklas. Det som saknas är ett cetrum.

Flemingsberg, i Huddinge kommun, ligger 14 km och 19 minuters resa med pendeltåg söder om Centralstationen. Motsvarande siffror för Arenastaden, i Solna, är 5 km och 7 minuters resa norrut.

I september 2021 stod det klart att Alfa Laval flyttar sitt huvudkontor till Flemingsberg och att bolaget tecknat ett avtal med Fabege om hela drygt 20.000 kvm lokaler. Det var för övrigt fjolårets största kontorsuthyrning. Det var även Fabeges första kontorskontrakt i det område där bolaget det kommande decenniet planerar investera massor av miljarder. Tidigare hade man tecknat ett kontrakt med Dramaten och Operan  om 12.000 kvm för andra typer av lokaler.

Det ceremoniella första spadtaget. Foto: FV

När det första spadtaget för Alfa Lavals nya huvudkontor togs under onsdagsförrmiddagen medverkade bland annat Sammy Hulpiau, site manager Alfa Laval, Stefan Dahlbo, vd Fabege, Daniel Dronjak, styrelseordförande Huddinge kommun och Sven-Erik Östberg, landshövding Stockholm.

1961 flyttade från Kungsholmen till Tumba. Då hade verksamheten funnits i centrala Stockholm ända sedan 1883 när bolaget grundades av Gustaf de Laval under namnet AB Separator. Den ursprungliga hemvisten var Separatorhuset på Fleminggatan – fastigheten Klamparen 8.

Om några år går flytten alltså till Flemingsberg. Från Botkyrka kommun till Huddinge kommun.

– Det är bara vår andra flytt sedan bolaget skapades. Jag hoppas satt vi kommer att vara i Flemingsberg länge sa Sammy Hulpiau i sitt tal i samband med första spadtaget.

I början av 2022 utökande Fabege sitt bestånd i Flemingsberg genom att köpa fastigheterna Generatorn 10 och 11. På flygbilden har FV märkt ut var Alfa Lavals huvudkontor byggs liksom var polisen nya polishus ska byggas. Fabege äger även stora fastigheter norrut i området, alltså nedåt i bilden.

– Hoppas ni kommer att trivas och stanna lika länge som ni gjorde i Tumba. Flemingsberg är en unik plats, sa Dahlbo under sitt tal.

Kommunalrådet Daniel Dronjak:

– Om vi lyckas kommer vi fundamentalt att ändra på dagens sanning att folk jobbar i centrala Stockholm eller norrut. Folk kommer slippa pendla. Jag är väldigt glad över att få vara med på denna resa, sa Dronjak som höll ett uppskattat och humoristiskt tal.

När Alfa Lavals nya byggnad står klar 2025 kommer den bland annat att inrymma moderna, inspirerande kontor, ett högteknologiskt laboratorium för utveckling och testning av produkter och ett innovationscenter för separationsteknologi.

Flemingsberg är ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt med en vision för framtiden där 50.000 arbetande, 50.000 boende och 50.000 besökare förutspås samlas i framtiden, enligt inblandade parter.

Fabege har kommit långt i Solna med att förvandla det gamla sjöbottenområdet, som tidigare var Dalvägens industriområde, till Arenastaden. Nu ska bolaget alltså förvandla det tidigare sjöbottenområdet i Flemingsberg till ett nytt nav för södra Stockholmsområdet.

Stora delar av Flemingsbergsdalen är gammal sjöbotten efter sjön Orlången. Flemingsbergsviken finns idag 2 km från Alfa Lavals blivande huvudkontor.

Andra fastighetsägare i Flemingsberg som har utvecklingsplaner är bland annat Skanska, Jernhusen och Vectura. Dessutom äger Sagax en fastighet där.

Även Niam, Nordisk Renting, Vacse och Hemsö äger fastigheter i Flemingsberg.

Läs mycket om alla kontorsplaner i södra Stockholmsområdet i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2022. Där listas hela 2.100.000 kvm möjliga kontorsprojekt. Kartläggningen är över 8 sidor.

Stor vision. Stora siffror.
År 2025 ska Alfa Lavals nya huvudkontor står klart, utlovar Fabege. På bilden: Stefan Dahlbo, vd, Per Lindfors, projektchef, Therese Friedman, marknadsområdeschef, Linn Dahlberg, projektutvecklare, Karl Henrik Lenneryd, projektuthyrare och Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef.
Så här ser det ut på platsen idag, ungefär som det ser ut i stora delar av det aktuella närområdet – oexploaterat och bortglömt.
Alfa Laval flyttar stora delar av sin verksamhet från Tumba till Fabeges projekt i Flemingsberg.
Fabeges vd Stefan Dahlbo.
Stor uppslutning vid minglet och spadtaget.
Visionsbild för Flemingsbergsdalen 2050. Illustration: BIG
En vanlig syn i Flemingsberg år 2022…
En Ica Maxi med en idrottshall och några bostadshus byggdes för några år sedan av Skanska, och har länge varit en solitär i området.
Rättsväsendet har sedan länge en stor närvaro, med tingsrätt, åklagarmyndighet, ett stort häkte och snart kommer ett ännu större polishus (om minst 40.000 kvm lokaler). På andra sidan spårområdet finns Karolinska Sjukhuset Huddinge och KTH.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

Tillbaka till förstasidan