100 meter högt, fördelat över 29 våningar. Idékiss på Obos planerade höghuset. Arkitekttävling ska hållas senare. Illustration:White Arkitekter/Stockholms stad

Veidekke och Obos i norskt samarbete kring Gasklockan

Ett målmedvetet samarbete inleddes och nu ska de norska aktörerna Veidekke och Obos  tillsammans bygga runt 320 bostäder med lokaler i bottenplan och en ny förskola i Stockholm. Det står klart efter att Obos vunnit den prestigefyllda markanvisningen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden.

I samband med markanvisningstävlingen för Gasklockan tog bostadsutvecklaren Obos tidig kontakt med Veidekke som fick presentera sitt nya koncept med integrerad projektutveckling

– Det är en stor glädje för oss på Veidekke att tillsammans med Obos få möjligheten att förverkliga projektet Gasklockan. Alla projekt är unika, men vårt sätt att arbeta med integrerad projektutveckling bidrar till att skapa hållbara och genomförbara projekt från första streck, säger Charlotta Nilsén, affärsområdeschef Veidekke Bygg.

Traditionella entreprenader samlar i regel olika aktörer som kommer in i olika faser när projektidén redan är fastlagd. Inte sällan leder detta arbetssätt till att man fastnar i olika processer som riskerar att leda till förseningar och sämre lönsamhet.

Veidekke har därför tagit fram ett nytt erbjudande om en involveringsentreprenad med målet att korta tiden från projektidé till överlämnande. Fokus ligger på totalkalkylen där även projektutveckling integreras, allt för att säkerställa en trygg och leveranssäker affärsnytta för alla involverade.

– Veidekkes koncept med integrerad projektutveckling gjorde att vi tidigt i processen kunde utveckla en gedigen plattform för genomförande och struktur, vilket tydligt bidrog till vårt vinnande anbud. Vi ser nu fram emot att arbeta tillsammans med Veidekke i detta fantastiska projekt och bidra till fler bostäder i Stockholm, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem.

– Stockholms stad har en tydlig ambition med Norra Djurgårdsstaden. Det är ett prioriterat stadsutvecklingsprojekt med hög hållbarhetsprofil, en samhällsutveckling som vi gärna är en del av, säger Charlotta Nilsén, affärsområdeschef Veidekke Bygg.

Huset kommer nå 110 meter över havet och kommer sannolikt att bli ett nytt landmärke i Stockholms siluett. Detaljplanen är antagen och nästa steg är att ta fram byggnadens utformning och slutliga gestaltning i en parallell process tillsammans med staden

Byggstart beräknas till år 2023 och första inflyttning till år 2026.

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan