100 meter högt, fördelat över 29 våningar. Idékiss på Obos planerade höghuset. Arkitekttävling ska hållas senare. Illustration:White Arkitekter/Stockholms stad

Veidekke och Obos i norskt samarbete kring Gasklockan

Ett målmedvetet samarbete inleddes och nu ska de norska aktörerna Veidekke och Obos  tillsammans bygga runt 320 bostäder med lokaler i bottenplan och en ny förskola i Stockholm. Det står klart efter att Obos vunnit den prestigefyllda markanvisningen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden.

I samband med markanvisningstävlingen för Gasklockan tog bostadsutvecklaren Obos tidig kontakt med Veidekke som fick presentera sitt nya koncept med integrerad projektutveckling

– Det är en stor glädje för oss på Veidekke att tillsammans med Obos få möjligheten att förverkliga projektet Gasklockan. Alla projekt är unika, men vårt sätt att arbeta med integrerad projektutveckling bidrar till att skapa hållbara och genomförbara projekt från första streck, säger Charlotta Nilsén, affärsområdeschef Veidekke Bygg.

Traditionella entreprenader samlar i regel olika aktörer som kommer in i olika faser när projektidén redan är fastlagd. Inte sällan leder detta arbetssätt till att man fastnar i olika processer som riskerar att leda till förseningar och sämre lönsamhet.

Veidekke har därför tagit fram ett nytt erbjudande om en involveringsentreprenad med målet att korta tiden från projektidé till överlämnande. Fokus ligger på totalkalkylen där även projektutveckling integreras, allt för att säkerställa en trygg och leveranssäker affärsnytta för alla involverade.

– Veidekkes koncept med integrerad projektutveckling gjorde att vi tidigt i processen kunde utveckla en gedigen plattform för genomförande och struktur, vilket tydligt bidrog till vårt vinnande anbud. Vi ser nu fram emot att arbeta tillsammans med Veidekke i detta fantastiska projekt och bidra till fler bostäder i Stockholm, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem.

– Stockholms stad har en tydlig ambition med Norra Djurgårdsstaden. Det är ett prioriterat stadsutvecklingsprojekt med hög hållbarhetsprofil, en samhällsutveckling som vi gärna är en del av, säger Charlotta Nilsén, affärsområdeschef Veidekke Bygg.

Huset kommer nå 110 meter över havet och kommer sannolikt att bli ett nytt landmärke i Stockholms siluett. Detaljplanen är antagen och nästa steg är att ta fram byggnadens utformning och slutliga gestaltning i en parallell process tillsammans med staden

Byggstart beräknas till år 2023 och första inflyttning till år 2026.

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan