Visionsbild Boländerna 10:1 - Rosendal Fastigheter AB, Runar Djurhuus Halldorsson, Arkitekt: Mikael Ahrbom

Vectura storsatsar i Uppsala – investerar i life science

Vectura Fastigheter satsar på nyetablering i Uppsala genom fastighetsförvärv, i två separata affärer, med möjlighet att utveckla byggnader om totalt ca 40.000 kvm. Fastigheterna ligger inom det nya företagskvarteret Främre Boländerna i centrala Uppsala. Säljer gör Rosendal Fastigheter och Stiffler Holding.

Pangea har varit rådgivare till båda säljarna.

Planen är att utveckla området med fokus på life science likt Vecturas projekt Forskaren i Hagastaden, och GoCo Health Innovation City i Mölndal. Den framtida platsen kommer att möjliggöra fler kontor, laboratorier och möten mellan världsledande aktörer inom näringsliv, akademi och forskning.

Vectura satsar stort med investering genom fastighetsförvärv inom Främre Boländerna i Uppsala. Ett nytt företagskvarter kommer växa fram i den del av Boländerna som ligger närmast Uppsalas stadskärna. Det centrala läget med kommunikationer till både Arlanda och Stockholm attraherar företag till området idag. I nuläget finns redan flera life science-bolag inom området vilket naturligt bidrar till både samarbeten och utvecklingsmöjligheter.

– Nu etablerar vi oss i Uppsala genom förvärv av fastigheter där vi ser stor potential och möjlighet att bidra i kommunen. Vi tror på platsen långsiktigt och ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med Uppsala kommun och dess näringsliv. Vi tror också att samarbete med såväl andra aktörer som mellan våra andra life science hubbar är viktigt för att utveckla Främre Boländerna och skapa en helt unik mötesplats, säger Joel Ambré vd på Vectura.

– Att starka aktörer som Vectura investerar och etablerar sig på Uppsalamarknaden är ett bra betyg till Uppsala som kommun och som stark tillväxtmarknad. I samverkan skapar vi gemensamma möjligheter, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.

Fastigheterna Vectura förvärvat ligger i nära anslutning till varandra inom Kvarteret Ställverket och kommer vid färdigställandet tillsammans utgöra ca 40 000 kvm. De nya byggnaderna kommer primärt bestå av innovativa kontors- och laboratoriemiljöer men även mötesplatser och serviceutbud av olika slag.

– Uppsala har starka exportnäringar, där Life Science är en framstående kunskapsintensivbransch som expanderar samtidigt som den också genererar starka kringeffekter. Vi ser att många befintliga bolag gör expansionsinvesteringar och att många nya bolag satsar på Uppsala. Området Främre Boländerna är en viktig pusselbit för fortsatt expansion, där vi ser att Vectura med sin profil och erfarenhet kommer bidra på ett mycket positivt sätt och skapa fler naturliga mötesplatser där näringsliv, akademi och forskning ges möjlighet att samverka, för tillväxt och fler arbetstillfällen, säger Charlotte Skott, Näringslivsdirektör i Uppsala kommun.

Detaljplanen för Vecturas fastigheter förväntas antas i juni och vinna laga kraft i juli. För området Boländerna beräknas inflyttning i de första nya lokalerna ske från och med 2024. Omvandlingen av området i sin helhet beräknas vara helt klart 2035.

– I Främre Boländerna hoppas vi kunna skapa ett område likt GoCo Health Innovation City i Mölndal och Forskaren i Hagastaden, där vi utvidgar stadskärnan och skapar förutsättningar för möten mellan näringsliv och akademi. Nu är vi är angelägna om att komma igång med utvecklingen så fort som möjligt då vi ser en stor potential på platsen, säger Micael Averborg, affärsutvecklingschef på Vectura.

Fastigheten 10:1 har förvärvats av Rosendal Fastigheter och fastigheterna 10:4 samt 10:9 av Stiffler Holding. Båda affärerna är villkorade lagakraftvunnen detaljplan.

Vectura storsatsar i Uppsala.
Området Främre Boländerna är Uppsalas nya centrala utvecklingsområde. Längst ner till vänster på bilden syns Centralstationen och stadens nya landmärke, Juvelen, som ägs av Vasakronan.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan