Vectura köper i Sundsvall – utvecklar nytt huvudkontor

Vectura Fastigheter utvecklar nytt globalt huvudkontor och innovationscentrum i Sundsvall för det världsledande mobilitetsföretaget Permobil. Förhyrningen är hela 13.000 kvm.

Permobil flyttar från Timrå där man hållit till sedan 60-talet. Kontoret i Timrå finns på Per Uddéns väg 20 i fastigheten Vistamon som ägs av hyresgästen själv. Den har en lokalarea om 7.500 kvm.

Vectura förvärvar mark i Birsta utanför Sundsvall från Immobilia Fastigheter, för att utveckla, förvalta och långsiktigt äga Permobils nya globala huvudkontor där 250 personer kommer arbeta.

Sedan november 2021 har Vectura processlett lokalprogrammet och projekterat sedan februari 2022. I processen har hållbarhet stått i fokus tillsammans med Permobils mål om samlokalisering, tillgänglighet och ökad hållbarhet.

Det nya huvudkontoret, med fokus på tillgänglighet och inkluderande, kommer andas trä och spegla den omkringliggande naturen. Den ca 13,000 kvm stora byggnaden kommer bestå av hållbara materialval, ha ett lågt CO2-avtryck och 2.500 kvm solceller på taket förser det nya kontoret med el.

Vectura förvärvar fastigheten i Birsta utanför Sundsvall för att både utveckla och långsiktigt förvalta Permobils huvudkontor. I de nya lokalerna kommer Permobil samla hela verksamheten med produktion, forskning och utveckling samt kontor och testning. Planerad byggstart för projektet är under hösten 2022 och inflyttning är beräknad till våren 2024.

– Vi är stolta över att få vara med att bidra till Permobils vision och framtida arbetsplats med tillgänglighet och inkluderande i världsklass. Samtidigt medverkar vi med nya innovativa lösningar för att motverka klimatförändringarna och öka resurseffektiviteten. För oss är alltid hållbarhet en central fråga och nu ges möjlighet att utveckla och långsiktigt förvalta Permobils nya hållbara kontorsbyggnad. Lokalerna kommer med sina höga krav på materialval, ljus och klimat att vara ett flaggskepp för båda parter, säger Joel Ambré, VD på Vectura.

– Vår marknad är global, men basen i norra Sverige är vårt hjärta. Detta kommer bli ett innovationscentrum såväl som en fabrik där vi ska fortsätta leverera framtidens mobilitetslösningar. Hela bygget går i hållbarhetens tecken med genomgående hållbara material och vi blir till stor del självförsörjande med el från 2 500 kvadratmeter solceller på taket. För vårt företag är självklart tillgängligheten en hjärtefråga och våra lokaler ska vara världsklass även inom det. Här ska vi fortsätta vår tillväxtresa, säger Bengt Thorsson, vd Permobil.

Vectura och Permobil ägs båda av Patricia Industries, ett dotterbolag till Investor. Båda bolagen har höga hållbarhetsmål som går i linje med Investors klimatmål om att halvera utsläppen av växthusgaser per 2030.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan