Vectura och Lunds Universitet bygger världsledande labb för nanoforskning. Nanolab Science Village planeras omfatta 5.700 kvadratmeter.
Fakta om Vectura:
Bolaget utvecklar destinationer som Forskaren i Stockholm, GoCo Health Innovation City i Mölndal och Näst Innovation Torslanda i Göteborg samt The Loop i Lund. Vectura är ett helägt bolag av Patricia Industries som är en del av Investor.
Labbet blir, precis som sin föregångare, en del av den nationella forskningsinfrastrukturen Myfab.
Vectura välkomnar Lunds universitets satsning Nanolab Science Village och stärker sin position som ledande aktör för innovationsplattformar i Sverige. Det nya labbet blir tillsammans med forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Lund en samlingsplats för världsledande aktörer inom Life Science och framtidens nanoforskning.
– Det är med stor glädje som jag välkomnar Nanolab Science Village. Med satsningen på ett nytt labb skapas en världsledande miljö för forskning och innovation med rätt förutsättningar för den viktiga nanoforskningen. Investeringen är nödvändig för att Sverige ska stå starkt internationellt, säger Joel Ambré, vd för Vectura.
Nanoforskningen utvecklar bland annat hållbara sätt att utvinna och lagra energi samt är grundläggande för utvecklingen av så kallade halvledare i datachip. Vidare ger naontekniken möjlighet att tidigare hitta sjukdomar och kunna anpassa behandlingen efter individen. Nanolab Science Village blir en mötesplats där forskning, inkubatorer, start-ups och utveckling av produkter till industrin kan ske på samma ställe.
– Vi är glada att på det här sättet se Lunds universitet komma ännu ett steg närmare första spadtaget i bygget av det nya laboratoriet för nanoteknik. Här kan vi bedriva spetsforskning inom hållbarhet och skapa ett internationellt centrum för materialvetenskap, som knyter samman forskning inom fysik, kemi och biomedicin, säger Erik Renström, rektor för Lunds universitet.
– Jag är glad att projektet tar ett nytt steg framåt för vårt NanoLab och dess framtida utveckling, tillsammans med Vectura. Mycket av de nya satsningar som görs inom exempelvis materialvetenskap, grön omställning och halvledarfrågorna gör att vi behöver modernisera och utveckla vår infrastruktur för att ligga i framkant med världsledande forskningsanläggningar, säger Annika Olsson, dekan för Lunds Tekniska Högskola.