Vectura avyttrar Grand Hôtel till FAM för 3,6 miljarder

Vectura avyttrar fastigheten Grand Hôtel i Stockholm. Avyttringen sker i samband med att Vecturas ägarbolag Patricia Industries, en del av Investor, har ingått avtal om att sälja Grand Group och fastigheten Grand Hôtel till FAM AB.

Historia Grand Hôtel

Grand Hôtel Stockholm har varit hem för celebriteter, storslagna evenemang och helt vanliga livsnjutare sedan 1874. Det var den franske köksmästaren Régis Cadier som tog initiativ till det första svenska hotellet som kunde mäta sig med de välkända hotellen ute i Europa.

Den allra första Nobelsupén hölls på Grand Hôtel 1901. Ända till 1929 fick festen rum i Spegelsalen. År 1909 invigdes en ny storslagen del av hotellet, Grand Hôtel Royal. Kronan på verket var Vinterträdgården, som skulle fungera som en grön oas i kontrast till isen och kylan utanför. När det var dags för 100-årsjubileum 1974 firades det genom att de populära sommarverandorna utanför hotellet blev permanenta

1968 tog finansfamiljen Wallenberg över Grand Hôtel, och är fortfarande ägare genom Patricia Industries, en del av Investor.

Visa faktaruta

Transaktionsvärdet för fastigheten Grand Hôtel uppgår till ca 3,6 mdkr och förväntas slutföras under det andra kvartalet 2021. Affären ägde rum off market.

Fastigheten Blasieholmen 54 innehåller 28.800 kvm lokaler. Priset motsvarar 125.000 kr/kvm.

Savills var rådgivare till köparen.

– Vi tycker att vi fått ett bra pris, mer än vi har fastigheten värderad till, säger Joel Ambré, vd på Vectura, till Fastighetsvärlden.

Det är en av de största köpeskillingarna för en enskild fastighet i Sverige någonsin, enligt Fastighetsvärldens statistik.

Merparten av fastigheten innehåller hotellverksamhet (273 rum och sviter samt fyra restauranger och spa). För några år sedan tillkom även 2.600 kvm kontorslokaler genom en tillbyggnad av tre våningsplan på baksidan, vid Royal.

Transaktionen inkluderar hotellverksamheterna Grand Hôtel, Lydmar Hotel och The Sparrow Hotel, samtliga belägna i Stockholm, samt fastigheten Grand Hôtel. Det totala transaktionsvärdet uppgår till 3,9 mdr kronor, varav cirka 0,3 mdr kronor Grand Group och cirka 3,6 mdr kronor för fastigheten Grand Hôtel. Nettolikviden uppgår till cirka 1,5 mdr kronor efter amortering av skuld inom Vectura.

Vectura kommer efter den stora försäljningen att fokusera ytterligare på bolagets kärnverksamhet samhällsfastigheter och kontor samt frigöra kapital under gynnsamma marknadsförhållanden för att finansiera planerad expansion.

– Vi ser försäljningen som en möjlighet att renodla vår portfölj och öka den ekonomiska flexibiliteten för fortsatt tillväxt inom våra fokusområden samhällsfastigheter och kontor. Idag investerar vi cirka 4 miljarder i våra pågående projekt och hoppas kunna accelerera än mer, säger Joel Ambré.

Idag gör Vectura omfattande kontorssatsningar med koppling till life science. En stor satsning är Forskaren som blir ett nytt life-science center i Hagastaden. Tillsammans med NextStep utvecklar Vectura GoCo Health Innovation City i Mölndal.

Säljaren Vectura ägs av Patricia Industries som är en del av börsnoterade Investor – med familjen Wallenberg som huvudägare.

Köparen FAM ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna; Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Grand Hôtels ägande går därmed från en noterad miljö till stiftelseägd.

Marcus Wallenberg är styrelseordförande i FAM. Jacob Wallenberg är styrelseordförande i Investor. När det gäller posten vice ordförande så gäller det omvända.

Mats Wäppling är styrelseordförande i Vectura. Övriga i styrelsen där är Gustaf Hermelin, Bo Liffner och Katarina Mellström.

Läs om flera stora transaktioner i Stockholms innerstad på FV Affärskarta.

Fler Nyheter från förstasidan

Alecta gör stort köp på Söder

Köpeskillingen en bit över en miljard kronor.

Areim köper vid Bromma Blocks

Affär i ett utvecklingsområde där Svenska Hus är en tung aktör.

Bildextra: Spana in Bianca Ingrossos nya kontor

Se det hypade bolagets nya kontorslokaler.

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tillbaka till förstasidan