Vectura avyttrar Grand Hôtel till FAM för 3,6 miljarder

Vectura avyttrar fastigheten Grand Hôtel i Stockholm. Avyttringen sker i samband med att Vecturas ägarbolag Patricia Industries, en del av Investor, har ingått avtal om att sälja Grand Group och fastigheten Grand Hôtel till FAM AB.

Historia Grand Hôtel

Grand Hôtel Stockholm har varit hem för celebriteter, storslagna evenemang och helt vanliga livsnjutare sedan 1874. Det var den franske köksmästaren Régis Cadier som tog initiativ till det första svenska hotellet som kunde mäta sig med de välkända hotellen ute i Europa.

Den allra första Nobelsupén hölls på Grand Hôtel 1901. Ända till 1929 fick festen rum i Spegelsalen. År 1909 invigdes en ny storslagen del av hotellet, Grand Hôtel Royal. Kronan på verket var Vinterträdgården, som skulle fungera som en grön oas i kontrast till isen och kylan utanför. När det var dags för 100-årsjubileum 1974 firades det genom att de populära sommarverandorna utanför hotellet blev permanenta

1968 tog finansfamiljen Wallenberg över Grand Hôtel, och är fortfarande ägare genom Patricia Industries, en del av Investor.

Visa faktaruta

Transaktionsvärdet för fastigheten Grand Hôtel uppgår till ca 3,6 mdkr och förväntas slutföras under det andra kvartalet 2021. Affären ägde rum off market.

Fastigheten Blasieholmen 54 innehåller 28.800 kvm lokaler. Priset motsvarar 125.000 kr/kvm.

Savills var rådgivare till köparen.

– Vi tycker att vi fått ett bra pris, mer än vi har fastigheten värderad till, säger Joel Ambré, vd på Vectura, till Fastighetsvärlden.

Det är en av de största köpeskillingarna för en enskild fastighet i Sverige någonsin, enligt Fastighetsvärldens statistik.

Merparten av fastigheten innehåller hotellverksamhet (273 rum och sviter samt fyra restauranger och spa). För några år sedan tillkom även 2.600 kvm kontorslokaler genom en tillbyggnad av tre våningsplan på baksidan, vid Royal.

Transaktionen inkluderar hotellverksamheterna Grand Hôtel, Lydmar Hotel och The Sparrow Hotel, samtliga belägna i Stockholm, samt fastigheten Grand Hôtel. Det totala transaktionsvärdet uppgår till 3,9 mdr kronor, varav cirka 0,3 mdr kronor Grand Group och cirka 3,6 mdr kronor för fastigheten Grand Hôtel. Nettolikviden uppgår till cirka 1,5 mdr kronor efter amortering av skuld inom Vectura.

Vectura kommer efter den stora försäljningen att fokusera ytterligare på bolagets kärnverksamhet samhällsfastigheter och kontor samt frigöra kapital under gynnsamma marknadsförhållanden för att finansiera planerad expansion.

– Vi ser försäljningen som en möjlighet att renodla vår portfölj och öka den ekonomiska flexibiliteten för fortsatt tillväxt inom våra fokusområden samhällsfastigheter och kontor. Idag investerar vi cirka 4 miljarder i våra pågående projekt och hoppas kunna accelerera än mer, säger Joel Ambré.

Idag gör Vectura omfattande kontorssatsningar med koppling till life science. En stor satsning är Forskaren som blir ett nytt life-science center i Hagastaden. Tillsammans med NextStep utvecklar Vectura GoCo Health Innovation City i Mölndal.

Säljaren Vectura ägs av Patricia Industries som är en del av börsnoterade Investor – med familjen Wallenberg som huvudägare.

Köparen FAM ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna; Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Grand Hôtels ägande går därmed från en noterad miljö till stiftelseägd.

Marcus Wallenberg är styrelseordförande i FAM. Jacob Wallenberg är styrelseordförande i Investor. När det gäller posten vice ordförande så gäller det omvända.

Mats Wäppling är styrelseordförande i Vectura. Övriga i styrelsen där är Gustaf Hermelin, Bo Liffner och Katarina Mellström.

Läs om flera stora transaktioner i Stockholms innerstad på FV Affärskarta.

Fler Nyheter från förstasidan

Expansivt kafé öppnar två nya i centrala Stockholm

”Så starkt som varumärket är nu så kan vi lyfta gator och områden.”

Slår till på samma plats och köper för knappt 900 miljoner

Köper av kommun norr om Stockholm. Läs om fastigheterna.

Vakanstalet upp till 8,3 procent

Ytterligare ett bolag redovisar ökade vakanstal.

Fortinova växer rejält – förvärvar portfölj för 506 mkr

Det nya börsbolaget ligger bakom ytterligare en stor transaktion.

442.000 kronor insamlat i Spring för Livet

Ett bolag hade hela 105 deltagare i välgörenhetsloppet.

Revolution: Nytt Ikea öppnar med en helt ny layout

Läs om de stora förändringarna när det 42.000 kvm stora varuhuset öppnar. Se även bilder.

Intea hyr ut 6.000 kvm

Tecknat 15-årigt hyresavtal.

En av Norges rikaste säljer till utmanare

Nybyggd fastighet längs med E4:an.

”Sommaren blir fantastisk”

Pandox Nordenchef om tiderna som väntar.

Storaffär klar: Köper bostäder för 2,5 miljarder

Stångåstaden gör ytterligare en  större affär och säljer över 1.000 lägenheter.

Kontrar genom att höja budet på Tre Kronor

Bolaget har nu dessutom lagt beslag på drygt 10 procent av aktierna.

Han blir boss för Göteborg

Fortsätter att tillsätta nya chefer för den stora satsningen.

Krogkungen om vägen framåt – avslöjade generationsskifte

Svenska Brasseriers grundare med oväntat avslöjande under FV:s seminarium.

Tenzing Industrihus och börsbolag bildar JV

Ligger norr om Ikea. Äger sedan tidigare fyra fastigheter.

Tillbaka till förstasidan